BOSCOS DEL

MARESME

Informatiu de la Federació de les Agrupacions de Defensa Forestal del Maresme

 

 

 Hivern 2002,nº6

 

Notícies forestals

 

Èxit en la Jornada Tècnica “La gestió associada dels boscos”

El passat 23 de novembre la Federació de les ADF del Maresme va realitzar a Premià de Dalt la jornada tècnica “La gestió associada dels boscos”. L’activitat va ser un èxit tant per l’assistència del públic, unes 70 persones, entre propietaris forestals, professionals i estudiants de l’àmbit forestal, com per la qualitat dels conferenciants: Jordi Riera, Sònia Llobet, Marc Garriga tècnics forestals que han realitzat projectes sobre l’associació de propietaris; en Xavier Mateu, gerent del Centre de la Propietat Forestal; en Joan Muns, propietari forestal, en Jaume Riera, propietari forestal i president de l’ADF de Premià de Dalt i de la FADFM i en Josep Mº Tusell, gerent del Consorci Forestal de Catalunya. L’acte el va tancar el Sr. Escorihuela, Director General de Prevenció de Riscos de Medi Natural.

Els temes tractats a la jornada van ser la creació d’associacions de propietaris per a la gestió conjunta dels boscos, amb l’objectiu de: assolir més inversions públiques pel bosc, reduir els costos d’execució de les actuacions d’ordenació forestal i millorar la representativitat dels propietaris forestals davant les diferents administracions.

 

Reunió dels coordinadors i caps operatius de les ADF

El passat 19 de febrer es va celebrar la primera reunió de coordinadors i caps operatius de les ADF del Maresme, amb l’objectiu de millorar la coordinació i comunicació amb els voluntaris, optimitzar l’equipament del personal i dissenyar i aplicar un protocol d’actuació a nivell local, comarcal i nacional.

 

La Federació de les ADF del Maresme prepara nou material pel voluntariat de les ADF

Com ja sabeu la Federació té com objectiu, entre d’altres, equipar al voluntariat de les ADF per tal que es puguin fer els treballs de prevenció amb les màximes garanties i qualitat. Per això, estem preparant 100 noves motxilles personals amb el material necessari per a la realització de les seves tasques: samarreta, camisa, pantaló, cantimplora amb bossa tèrmica, navalla, guants, mascareta i mocador, braçal, lot de cap... a més, a cada bossa hi afegirem una mini farmaciola amb l’imprescindible per a petits accidents. Amb aquest material també es promou la uniformitat del voluntariat i així es facilita el coneixement de les seves actuacions per part de la ciutadania.

Aquest material es pot complementar i augmentar amb l’equipament subvencionat pel Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya.

 

Es conclou el 1r Cicle de Conferències “Coneguem el Bosc a la tardor i l’hivern”

A part de millorar l’equipament del voluntariat de les ADF, la Federació de les ADF del Maresme (FADFM) continua amb la preparació del personal de les ADF per a mantenir viu l’esperit de servei i del voluntariat de les persones que formen les nostres entitats. Els mesos de tardor i hivern són períodes de menys activitat de vigilància d’incendis i per tant veiem adient realitzar cicles de conferències per millorar la formació d’aquest voluntariat. Aquests últims mesos es conclou aquest 1r Cicle de conferències amb les següents xerrades:

 

·         Els  bolets del Maresme: espècies comestibles i metzinoses”, a càrrec del Sr. Belisari González, micòleg i President de l’Associació micològica del Maresme.

·         “Comportament i orientació a la muntanya i al bosc”, a càrrec del Sr. Xavier Nicolàs, professor de l’Escola Catalana de Muntanya, en el marc de la VII fira de bolets d’Argentona.

 

Tot i que les xerrades estan orientades a les ADF, estan obertes a tothom ja que es tracten qüestions que interessen a tots els sectors de la població.

 

 

El voluntariat de les ADF disposa d’una assegurança contra accidents personals

El Departament de Medi Ambient ha subscrit enguany una pòlissa d’assegurança contra els accidents personals durant les tasques pròpies, que realitzen els voluntaris de les ADF, de prevenció i extinció d’incendis forestals. La novetat d’aquesta assegurança és que també queda cobert les actuacions de prevenció i vigilància ja que abans només quedava cobert les actuacions durant l’extinció. Per a poder accedir a aquesta assegurança cal que els voluntaris i socis disposin del carnet groc o verd de l’ADF i estiguin entre 16 i 70 anys.

 

Continuem treballant per a la millora de l’espai natural fent el manteniment de rieres i torrents del Maresme

La FADFM està executant el programa de manteniment de rieres i torrents del Maresme, a través Consell Comarcal del Maresme i l’Agència Catalana de l’Aigua. Aquest programa consisteix en la desbrossada selectiva dels trams indicats pels ajuntaments adherits al programa i la posterior reforestació de les zones degradades amb espècies autòctones de rieres, com els alocs, els freixes...d’aquesta manera s’anirà recuperant espècies vegetals que han anat desapareixent a causa de la pressió humana

 

S’ha realitzat la franja de protecció d’incendi de la urbanització Mas Coll

La Federació d’ADF del Maresme ha netejat la franja de protecció contra incendis de la urbanització Mas Coll en el terme municipal d’Alella. Aquesta és la segona franja que realitza la FADFM, la primera que es va realitzar va ser a la urbanització Les Ginesteres al terme municipal d’Argentona.

La urbanització de Mas Coll ha sigut possible gràcies a l’Ajuntament d’Alella, l’ADF de La Conreria, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona. La franja de protecció de Mas Coll té una superfície aproximada de 13 hectàrees.

La franja de protecció s’ha de realitzar en les urbanitzacions que no tinguin una continuïtat immediata amb la trama urbana i que estiguin situades a menys de 500m de terrenys forestals.

 

Notícies ambientals

 

Detectada una nova plaga al suro. (Revista Silvicultura)

S’han detectat danys importants en les suredes productives, en els darrers 2 anys, causades per la formiga Lasius brunneus provinent del nord d’Europa. És una espècies que defuig de la llum i té una mida d’entre 2 i 4 mm de llargada, amb el cap i el tòrax de color marró clar i l’abdomen negre, no s’ha de confondre amb el rabaixí o cuallevat que té el cap vermell i té una mida més gran.

Aquesta espècie pot fer túnels amb les serradures a les escletxes de l’escorça, pot fer el niu en diferents arbres caducifolis: alzina, auró, bedoll, castanyer, faig, freixe, noguera, om, roure, til·ler i alzina surera i és en aquest últim arbre on els danys poden ser superiors ja que afecta directament les pannes del suro i, per tant, l’aprofitament forestal d’aquest producte.

L’anomenada formiga, ara per ara s’ha detectat, en forma de plaga, a la zona de les Guilleries, a una alçada d’entre 650 i 800 metres.

Si s’observa la presència d’aquesta espècie, s’ha d’avisar al Centre de la Propietat Forestal (CPF) i/o al departament de Medi Ambient. Un indici de que hi ha la formiga és observant l’aspecte extern de l’escorça, aquesta hauria de tenir serradures.

 

TELÈFONS D’INTERÉS

Bombers, 085

Emergències (policia, ambulàncies i altres...),112

Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya,    93.574.00.36

 

 


Textos: Cristina Prats i González (biòloga)                                                                      Imprès en paper procedent de boscos renovables

 

g

ADF Alt Maresme (Calella, Pineda de Mar, Malgrat de Mar, Sta. Susanna i Palafolls), ADF Burriac (Vilassar de Mar, Cabrils, Cabrera de Mar), ADF La Conreria (Tiana, Alella, Martorelles, St. Fost de Campcentelles, Sta. Mª de Martorelles, Montornès de V. I Vallromanes), ADF Montalt (St. Andreu de LL., St. Vicenç de Montalt, Caldes d’Estrac i Arenys de Mar), ADF Premià de Dalt, ADF Òrrius, ADF Sant Iscle i Sant Cebrià de Vallalta, ADF Serra de Marina (Argentona, Mataró, Dosrius, Arenys de Munt, La Roca del V. I Vilanova del V.), ADF Teià, ADF Tordera, ADF Vilassar de Dalt, ADF Sant Pol de Mar i Canet de Mar i el Consell Comarcal del Maresme

La Federació de les ADF del Maresme està inscrita al Secretariat de les Federacions de les ADF de Catalunya.

 

 

Federació de ADF del Maresme

Avda. Esportiva, 17  08348 Cabrils ( EL Maresme) Catalunya

Tel. 93.750.98.63      correu electrònic: obassa@ccmaresme.es