BOSCOS DEL MARESME

Informatiu de la Federació de les Agrupacions de Defensa Forestal del Maresme

 

 

 Hivern 2002,nº6

Estiu 2003, nº7

 

Notícies forestals

 

III Trobada de voluntaris de les ADF a Premià de Dalt

 

El passat 6 d´abril, al Pavelló Esportiu de Premià de Dalt, va tenir lloc la III Trobada de voluntaris ADF del Maresme i es va celebrar amb un esmorzar. En aquesta Trobada també van assistir una representació dels Bombers de Mataró, del Parc de Bombers de Malgrat de Mar i el d´Arenys; una representació dels Agents Rurals del Vallès Oriental i del Maresme , una representació del Parc Serralada Litoral, el representant de la Federació del Vallès Oriental, que és de nova creació, una representació del Secretariat de les Federacions de les ADF de Catalunya i les 12 ADF del Maresme. L´acte va ser presidit per l´Alcalde de Premià de Dalt, el Sr. Joan Baliarda i el Director de General de Prevenció de Riscos del Medi Natural, el Sr. Josep Escorihuela. En total es van trobar unes 160 persones de diversos sectors per a la prevenció i extinció d´incendis forestals.

Les anteriors Trobades de les ADF s´han realitzat a Cabrils i a Sant Cebrià de Vallalta i sempre amb un gran nombre d´assistents, consolidant així una de les trobades amb més èxit d´assistència d´entre les entitats, els cossos, autoritats i voluntariat, relacionats amb la prevenció i extinció d´incendis.

 

Reunió de la coordinadora d’incendis per a la campanya d’estiu 2003

 

El passat 4 de juny a Sant Andreu de Llavaneres es va celebrar la primera reunió de la coordinadora d’incendis per a la campanya d’estiu d’enguany. La coordinadora va tenir una alta participació de tots els cossos, administracions, voluntariat relacionats amb la prevenció i extinció d’incendis: el Parc de Bombers de Mataró, els Agents Rurals del Maresme, el Parc Serralada Litoral, la Federació d’ADF del Vallès, Oficina Tècnica de Prevenció d’Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal del Maresme i les 12 d’ADF de la comarca. L’objectiu de la coordinadora d’incendis és veure de quins mitjans disposa cada cos en cas d’emergència, la coordinació entre tots ells i la realització d’un protocol d’actuació municipal en cas de que hi hagués uns emergència a gran escala. Tot per a detectar el més aviat possible els incendis, arribar-hi ràpidament i col·locar tots els efectius per a que els incendis tinguin els impactes mínims. La següent reunió de la coordinadora es realitzarà després de la campanya de d’estiu 2003 i servirà per a veure com ha anat la campanya i fer un repàs de les mancances i millores que serviran per a millorar el servei de cara al proper any.

 

La Federació de les ADF del Maresme prepara de nou un cicle de conferències

 

Un dels objectius de la Federació és millorar la formació del voluntariat i s’aprofita per a fer aquest servei un cop ha passat la campanya d’estiu.

En aquest nou cicle tindrà prioritat el curs de primers auxilis, ja que és imprescindible saber que és el que hem de fer, però sense oblidar el que no hem de fer, per a poder ajudar a qualsevol persona quan es troba en situació d’ajut.

D’altres xerrades-conferències que la Federació de les ADF està preparant són: comunicacions, coneixement del bosc, treball en equip i comportament del foc.

Les mateixes conferències es farà a totes les ADF que s’agruparan per zones: zona de l’Alt Maresme, zona del Maresme mig i zona del Baix Maresme.

 

 

                                                                    

 

Les ADF van fer un paper important a la Retvella de Sant Joan

Entre les 19h de la tarda fins a les 4h del 23 de juny, les ADF del Maresme van donar suport a la sortida de vigilància d’incendis que realitzen els bombers pendents de qualsevol urgència que hi hagués en motiu de la Retvella de Sant Joan. L’objectiu d’aquesta sortida és la vigilància en urbanitzacions, en nuclis aïllats o bé en la muntanya, dels municipis on les ADF en formen part. La utilització dels petards, les fogueres... presents en la nit de Sant Joan, fa que tots els dispositius de prevenció i extinció d’incendis estiguin alerta, dels quals les ADF del Maresme en formen part. Tot i que la vetllada va ser tranquil·la per a la majoria de les ADF, aquestes van haver de realitzar sortides per a apagar contenidors, matolls, petits abocadors. Les sortides que realitzen les ADF faciliten el treball dels Bombers dels diferents Parcs del Maresme ja que d’aquesta manera els bombers estan disponibles per situacions de màxima emergència.

 

Notícies ambientals

 

Mesures d’autoprotecció de les urbanitzacions. (informació de la web www.gencat.net/mediamb/incendis.htm)

 

Les urbanitzacions incrementen el contacte entre les persones i el bosc i per tant augmenta el perill d’incendis i per tant les urbanitzacions han de tenir uns tasca prioritària en el concepte d’autoprotecció.

 

Mesures d’autoprotecció

·         Mantenir els vials, les zones d’accés i les cunetes netes de vegetació seca i morta.

·         Tenir cura que els carrers, les cases i les vies estiguin ben senyalitzats per a facilitar-ne la identificació i la localització en cas de sinistre.

·         Senyalar els punts d’aigua disponibles (piscines, basses, connexions d’aigua...).

·         Disposar una xarxa d’hidrants d’incendi.

·         Conservar la zona de protecció perimetral (25m d’amplada) i les parcel·les sense edificar netes de vegetació seca i morta.

·         Tenir previst un pla d’autoprotecció (PAU), conegut i assajat per tothom, per a emergències en cas d’incendis forestals, integrat en el pla d’actualització municipal (PAM).

En cas d’incendi

·         Avisar immediatament als bombers, 112.

·         Evacuar els habitatges.

Consells d’interès

Per a evitar el perill d’incendi és molt important la prevenció i per tant és molt important evitar les negligències que augmenti la probabilitat de provocar un incendi. Per aconseguir-ho és important:

·         No encendre-hi cap mena de foc ni cremar-hi deixalles.

·         No llençar mai cigarretes ni llumins ni caminant, ni per la finestreta del cotxe.

·         No deixar mai escombraries ni deixalles al bosc, poden ser origen d’un incendi.

·         No encendre focs artificials ni llançar coets en zones de perill: camps, terrenys agrícoles, urbanitzacions envoltades de bosc.

 

TELÈFONS D’INTERÉS

Bombers, 112/085

Emergències (policia, ambulàncies i altres...),112

Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya,    93.574.00.36

 

 


Textos: Cristina Prats i González (biòloga)                                                                      Imprès en paper procedent de boscos renovables

 

g

ADF Alt Maresme (Calella, Pineda de Mar, Malgrat de Mar, Sta. Susanna i Palafolls), ADF Burriac (Vilassar de Mar, Cabrils, Cabrera de Mar), ADF La Conreria (Tiana, Alella, Martorelles, St. Fost de Campcentelles, Sta. Mª de Martorelles, Montornès de V. I Vallromanes), ADF Montalt (St. Andreu de LL., St. Vicenç de Montalt, Caldes d’Estrac i Arenys de Mar), ADF Premià de Dalt, ADF Òrrius, ADF Sant Iscle i Sant Cebrià de Vallalta, ADF Serra de Marina (Argentona, Mataró, Dosrius, Arenys de Munt, La Roca del V. I Vilanova del V.), ADF Teià, ADF Tordera, ADF Vilassar de Dalt, ADF Sant Pol de Mar i Canet de Mar i el Consell Comarcal del Maresme

La Federació de les ADF del Maresme està inscrita al Secretariat de les Federacions de les ADF de Catalunya.

 

 

Federació de ADF del Maresme

Can Barba, Arborètum de Catalunya

Avda. Esportiva, 17  08348 Cabrils ( EL Maresme) Catalunya

Tel. 93.750.98.63      correu electrònic: federacio.adf@ccmaresme.es