BOSCOS DEL MARESME                       

Informatiu de la Federació de les Agrupacions de Defensa Forestal del Maresme

 

 

 Hivern 2002, nº5

 

Benvinguda

 

Ja som de nou a l’hivern, i com comprovareu seguidament, no hem aprofitat per abandonar la nostra feina, ni que sigui per un període breu per amagar-nos del fred.

 

Som una Federació viva i que treballa el dia a dia, com les ADF que la formen, i això ens dona sentit per seguir fent coses i estar aprop vostre, colze a colze amb les ADF.

 

Jaume Riera i Boatella

President de la Federació de les ADF del Maresme

 

 

Notícies Forestals

La Urbanització “Les Ginesteres”, la primera del Maresme en disposar de la franja de protecció

La Federació de les ADF del Maresme va començar a finals de l’any 2001 la realització de la franja de protecció de la urbanització “Les Ginesteres”, i en breu es començarà la franja de la urbanització “Can Cabot”, ambdues dins del terme municipal d’Argentona. L’objectiu de la Federació és facilitar la realització d’aquests treballs de protecció contra els incendis forestals, respectant al màxim els interessos de la propietat i el medi natural. A més de la realització de les franges, la Federació preveu el posterior manteniment en períodes d’1 a 5 anys, utilitzant per a la realització dels esmentats treballs al personal de bosc del propi territori i tècniques ambientals avançades.

 

La Federació de les ADF del Maresme prepara les II Jornades Tècniques: “ La gestió associada dels boscos mediterranis privats”

Davant dels reptes ambientals, socials i econòmics dels boscos mediterranis cal cercar noves fórmules per a gestionar l’espai forestal. L’associacionisme pot permetre planificar i gestionar de forma més òptima el territori i a la vegada ésser una fórmula que garanteixi aconseguir objectius ambientals i socials. Durant aquestes II Jornades hi haurà la representació de diferents sectors com tècnics, propietaris, l’administració i es debatrà les possibilitats reals d’aplicar aquest associacionisme a les finques forestals del Maresme.

 

Èxit del Cicle de Conferències “Coneguem el Bosc a la tardor i l’hivern”

Un dels objectius de la Federació de les ADF del Maresme (FADFM) és millorar la preparació del personal de les ADF’s, així com mantenir viu l’esperit de servei i del voluntariat de les persones que formen les nostres entitats. Els mesos de tardor i hivern són períodes de menys activitat de vigilància d’incendis i per tant es va veure adient iniciar un cicle de conferències per millorar la formació d’aquest voluntariat.

 

Per aquestes conferències hi ha hagut ponents de categoria:

·         En Martí Boada, Doctor en geografia i premi Global 500 amb la conferència “Els boscos i la sostenibilitat”

·         En Jordi Sargatal, director de la Fundació Territori i Paisatge, amb la conferència “La gestió privada d’espais naturals i de forests”

·         En Jaume Bosch, Cap d’Agents Rurals del Maresme, amb la conferència “Prevenció d’Incendis al Maresme”

·         En Josep Gordi, geògraf i regidor de territori de l’Ajuntament de Mollet, amb la conferència “El Bosc i el Lleure al Maresme”

 

Durant aquesta primera fase de les conferències han participat 220 persones.

 

 

II Trobada de voluntaris de les ADF a Sant Cebrià de Vallalta

Després de l’èxit de la I Trobada de Voluntaris de les ADF celebrada el maig de 2001 a Cabrils, amb la col·laboració de l’ADF Burriac, ara s’està preparant la II Trobada de Voluntaris que aquest cop tindrà lloc al Pavelló d’Esports de Sant Cebrià de Vallalta, amb la col·laboració de l’ADF de Sant Iscle i Sant Cebrià de Vallalta, el proper 21 d’Abril. Serà una diada lúdic-festiva, on es trobaran, mentre s’esmorza, voluntaris i voluntàries de les ADF, bombers , agents rurals... per seguir coneixent les activitats i les persones de les altres ADF i també per a intercanviar idees, maneres de treballar i bones pràctiques. Hi sou convidats.

 

Sortida tècnica entre les ADF del Maresme i els Bombers del GRAF sobre la gestió del bosc pel foc

El passat 9 de febrer les ADF del Maresme, juntament amb els Bombers del Graf (Bombers Forestals de la Generalitat de Catalunya) van realitzar una sortida tècnica a Calders del Bages. L’objectiu de la sortida era conèixer l’opció del foc com eina de gestió pel bosc mitjançant cremes controlades. En la jornada es van conèixer sobre el terreny les franges de baixa càrrega de foc que el Graf realitza a les carreteres del Bages per prevenir i controlar grans incendis forestals.

 

La Federació informa sobre el Centre de la Propietat Forestal (CPF)

El CPF és una entitat de dret públic que ajusta la seva activitat al dret privat. És un instrument per a garantir la gestió sostenible dels boscos de Catalunya, els quals un 77% són de propietat privada, mitjançant la generalització del contracte social forestal, el qual es materialitza a través dels Plans Tècnics de Gestió i Millora Forestal (PTGMF). A més, dóna suport i assessorament tècnic al silvicultor per tal de que pugui portar a terme la gestió quotidiana així com facilitar la relació amb l’Administració Forestal.

 

Les finalitats, entre d’altres, del CPF són:

·         Ordenar la producció forestal en l’àmbit de les seves competències.

·         Promoure i millorar de manera sostinguda la funció socioeconómica de les masses forestals de tituralitat privada.

·         Millorar la gestió dels aprofitaments i els productes forestals en l’execució, el disseny i l’aprovació de la política forestal

·         Dotar la gestió dels boscos privats, de mecanismes de funcionament, pressupost, patrimoni i recursos propis, fomentant el compliment dels principis inspiradors de la legislació forestal de Catalunya.

Per complir aquestes finalitats el CPF ofereix, entre d’altres:

·         Personal tècnic i administratiu per ajudar a resoldre les qüestions relacionades amb la gestió dels terrenys forestals de titularitat privada.

·         L’exempció de permisos per a la realització de treballs i aprofitaments forestals quan es disposi d’un PTGMF aprovat.

·         Reduccions fiscals.

·         Accés als ajuts econòmics del Departament de Medi Ambient.

 

Per a més informació, el telèfon del CPF és el 93 574 70 39

 

Consultar als propietaris forestals

La Federació demana al Parc Serralada Litoral i al Parc del Montnegre-Corredor que consulti amb els propietaris forestals i les associacions de propietaris aquelles actuacions que els afectin directament, com ara les autoritzacions de travesses amb vehicles a motor, els perímetres de protecció prioritària per a la prevenció d’incendis i altres.

 

TELÈFONS D’INTERÉS

Bombers, 085

Emergències, 112

Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya,           93.574.00.36

 


Textos: Cristina Prats i González (biòloga) Oriol Bassa i Vila (enginyer de forests)             Imprès en paper procedent de boscos renovables

g

ADF Alt Maresme (Calella, Pineda de Mar, Malgrat de Mar, Sta. Susanna i Palafolls), ADF Burriac (Vilassar de Mar, Cabrils, Cabrera de Mar), ADF La Conreria (Tiana, Alella, Martorelles, St. Fost de Campcentelles, Sta. Mª de Martorelles, Montornès de V. I Vallromanes), ADF Montalt (St. Andreu de LL., St. Vicenç de Montalt, Caldes d’Estrac i Arenys de Mar), ADF Premià de Dalt, ADF Òrrius, ADF Sant Iscle i Sant Cebrià de Vallalta, ADF Serra de Marina (Argentona, Mataró, Dosrius, Arenys de Munt, La Roca del V. I Vilanova del V.), ADF Teià, ADF Tordera, ADF Vilassar de Dalt, ADF Sant Pol de Mar i Canet de Mar i el Consell Comarcal del Maresme

La Federació de les ADF del Maresme està inscrita al Secretariat de les Federacions de les ADF de Catalunya.

 

Federació de ADF del Maresme

Avda. Esportiva, 17  08348 Cabrils ( EL Maresme) Catalunya

Tel. 93.750.98.63      correu electrònic: obassa@ccmaresme.es