BOSCOS DEL MARESME

Informatiu de la Federació de les Agrupacions de Defensa Forestal del Maresme

 

 

 Tardor-Hivern 2000/2001, nº 2 

 

Benvinguda

 

Per segona vegada arribem a vosaltres, i ara amb un sac de  propostes de futur per a la gestió a mig i llarg termini de les vostres propietats, que podreu trobar a les jornades tècniques sobre “La gestió dels boscos de la serralada litoral al segle XXI” que organitza la Federació d’ADF, amb el suport de diverses administracions, universitats i entitats. Esperem la vostra assistència a les jornades, així com tenim molt d’interès en conèixer les vostres idees, problemàtiques i tot allò que incideixi en la viabilitat del bosc.

 

Notícies Forestals

 

La Federació de les ADF del Maresme assegurarà el voluntariat de les Agrupacions

Una de les actuacions bàsiques per facilitar la feina del voluntariat de les ADF és facilitar una assegurança d’accidents, invalidesa i mort en tasques de prevenció i vigilància, que complementi la que ja facilita la Generalitat de Catalunya en cas d’extinció d’incendis forestals. En aquesta línia, la Federació de les ADF es farà càrrec d’assegurar el personal més actiu de cada ADF, amb la protecció de més de 100 voluntaris. 

 

Un conveni entre les ADF i l’empresa ARCA crearà feina al sector forestal del Maresme

Des de la Federació es vol promocionar els treballs de protecció de la natura i aprofitament forestal. Seria bo que aquesta feina la realitzés la gent de bosc ja que se’l senten més seu i per tant la seva dedicació seria idònia. Però a la nostra comarca gairebé no hi ha gent que visqui del bosc i per tant la comarca està mancada d’aquest sector productiu de la població. És per això que per treballar al bosc, la Federació ha cercat alternatives d’ocupació.

L’ARCA del Maresme té com a objectiu bàsic donar resposta als mecanismes d’inserció, aportant alternatives d’ocupació i estabilitat en el treball a col.lectius desfavorits. 

Per tant, ambdues entitats han vist oportú unir els seus objectius i és per això que han signat un conveni de col.laboració per dur a terme les seves fites.

 

Es contracta un pla de vigilància contra incendis forestals a l’Alt Maresme

L’oficina de prevenció d’incendis de la Diputació de Barcelona, els Ajuntaments de St. Andreu de Llavaneres, Caldes d’Estrac, St. Vicenç de Montalt, Malgrat, Calella, Pineda de Mar, Santa Susanna, Sant Pol, Canet de Mar i Palafolls i la Federació de les ADF del Maresme han desenvolupat conjuntament el Pla de Vigilància complementària contra incendis forestals, que amb una inversió de 9 milions de pessetes, ha servit per incrementar de juny a setembre la vigilància dels incendis forestals i la informació als visitants del bosc en una superfície de 8500 hectàrees que comprèn les zones forestals entre les àrees urbanes de la plana i el parc natural del Montnegre-Corredor. Els èxits de la campanya són que només hi ha hagut 6 incendis forestals i que en conjunt, han afectat una superfície d’1 hectàrea.

 

 

Les ADF i la Universitat de Girona signaran un conveni per investigar sobre els boscos del Maresme

La Federació de les ADF del Maresme i la Universitat de Girona signaran un conveni per a promoure la realització de treballs d’investigació sobre els boscos del Maresme per part d’estudiants dels darrers cursos de les assignatures de ciències i geografia. Un dels primers estudis tractarà sobre la redacció d’un Pla Tècnic de Gestió i Millora Forestal a les forests del terme municipal de Premià de Dalt, i on es pretén fer compatible els interessos del propietari, l’ordenació de l’espai natural protegit i la productivitat del propi territori.

 

Les ADF realitzaran franges de protecció d’urbanitzacions i nuclis aïllats

La Federació de les ADF del Maresme començarà l’any 2001 la realització de franges de protecció d’urbanitzacions i altres nuclis aïllats, d’acord amb els Ajuntaments que ho sol.licitin. L’objectiu de la Federació és facilitar la realització d’aquests treballs de protecció contra els incendis forestals, respectant al màxim els interessos de la propietat i el medi natural. En aquest sentit, la Federació preveu assumir la realització de les franges i el posterior manteniment en períodes d’1 a 5 anys, utilitzant per a la realització dels esmentats treballs al personal de bosc del propi territori.

 

La Federació subvencionarà la roba dels voluntaris de les ADF

La Federació subvencionarà la roba al personal voluntari assegurat de les ADF, bàsicament pantalons, camises i gorres, per tal d’equipar amb material en condicions i de qualitat i d’unificar el vestuari de les dones i homes que participen a les feines de prevenció i extinció d’incendis forestals. Fins al gener s’han acollit a aquestes subvencions les ADF Serra de Marina, Òrrius i Teià.

 

La Federació informa sobre els serveis de l’Oficina Tècnica de Prevenció d’Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona

Aquesta oficina està al servei dels ajuntaments i està especialitzada en l’anàlisi i disseny d’estratègies i sistemes per a la prevenció dels incendis forestals.

Els serveis que ofereixen als municipis són els següents:

 

§         Elaborar Plans Municipals de Prevenció d’Incendis Forestals

§         Elaborar Plans d’Actuació Local d’Emergències per a incendis

            Forestals

§         Inventari de pistes públiques i privades del municipi

§         Finançament de les ajudes projectades en els anteriors plans

            municipals

§         Revisió periòdica del planejament

§         Elaboració i finançament de programes de vigilància i formació de

            voluntaris amb les ADF’s

 

Per més informació, es pot trucar al telèfon 93 402 26 14

 

TELÈFONS D’INTERÉS

Bombers, 085

Oficina de Suport a les ADF (Federació de les ADF), 93.741.16.17

Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya,       93.574.00.36

 


Textos: Oriol Bassa i Vila (enginyer de forests)  Cristina Prats i Gonzàlez (biòloga)            Imprès en paper procedent de boscos renovables

g

ADF Alt Maresme, ADF Burriac, ADF La Conreria, ADF Montalt, ADF Premià de Dalt, ADF Òrrius, ADF Sant Iscle i Sant Cebrià de Vallalta, ADF Serra de Marina, ADF Teià, ADF Tordera, ADF Vilassar de Dalt, ADF Sant Pol de Mar i Canet de Mar i el Consell Comarcal del Maresme

 

Federació de ADF del Maresme

Plaça Miquel Biada, 1 08301 Mataró ( EL Maresme) Catalunya

Tel. 93.741.16.17      correu electrònic: obassa@ccmaresme.es