BOSCOS DEL MARESME

Informatiu de la Federació de les Agrupacions de Defensa Forestal del Maresme

 

 

 Primavera-Estiu 2001, nº3 i 4   

 

Benvinguda

 

Permeteu-me donar-vos la benvinguda des de l’informatiu “Boscos del Maresme”, com a nou President de la Federació de les ADF del Maresme, i permeteu-me també desitjar-vos un estiu tranquil, sense d’haver de córrer al bosc per alguna incidència no desitjada, si us bé de gust, amb l’excusa de caminar a la fresca dels fondals i a la calor del solell pels nostres camins i pistes forestals.

 

L’equip de dones i homes que hi ha a la Federació, des dels membres de la Junta fins als professionals, passant per totes les voluntàries i voluntaris de les ADF, els Agents Rurals i Bombers, us desitgem unes bones vacances i sobretot, estigueu alerta per evitar que res que pugui no ser o ser petit es converteixi en una maledicció.

 

Jaume Riera i Boatella

President de les ADF del Maresme

 

Notícies Forestals

 

Èxit en les Jornades tècniques sobre “La gestió dels boscos de la Serralada Litoral al segle XXI”

El passat 16 i 17 de març la Federació de les ADF del Maresme va organitzar a Premià de Dalt les Jornades tècniques sobre “La gestió dels boscos de la Serralada Litoral al segle XXI” amb un gran èxit tant per l’assistència de públic, 120 persones entre estudiants, professionals forestals, Tècnics de Medi Ambient i Urbanisme, professionals forestals..., com per la categoria dels ponents, el Josep Garriga, Cap dels Agents Rurals de la Generalitat, l’Antoni Montseny, Coordinador de l’Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, l’Ignasi Castelló, Cap de l’Oficina Tècnica de Prevenció d’Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona, el Josep Ribot i el Xavier Mateu, President i Director respectivament del Centre de la Propietat Forestal, entre d’altres. Les Jornades van ser clausurades pel Sr. Felip Puig, Conseller de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya.

 

Les Jornades van tenir la col.laboració de l’Ajuntament de Premià de Dalt, de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal del Maresme, el Parc Serralada Litoral i la Universitat de Girona.

 

Equipem els voluntaris i els vehicles de les ADF

Des de la Federació de les ADF del Maresme un dels objectius és facilitar la feina del voluntariat de les ADF, és per això que s’ha iniciat el repartiment de motxilles forestals, personals i de vehicles, amb material molt útil per al desenvolupament de les seves actuacions.

 

La motxilla personal està equipada amb: un lot frontal, un cinturó amb una destral amb funda i una cantimplora amb bossa tèrmica, una gorra, un braçal i un mocador amb el logotip de l’ADF, un parell de guants, una mascareta de protecció, un casc i una navalla.

 

La motxilla del vehicle conté: un parell de guants, una corda de 20m, mapes de la zona, un lot de mà i un llargavistes.

 

En breu s’anirà equipant la resta del personal de les ADF. Aquest material quedarà complementat amb el vestuari que també s’anirà proporcionat als voluntaris

 

 

La Federació assegura contra incendis els voluntaris de les ADF

Els voluntaris de les ADF Burriac, Serralada de Montalt, Serra de Marina, Teià i Órrius ja disposen d’una assegurança d’accidents que cobreix les tasques de prevenció i vigilància, que complementa la que ja facilita la Generalitat de Catalunya en cas d’extinció d’incendis forestals, quan es disposa de carner groc. En aquesta línia s’incorporaran properament l’assegurança de voluntaris de les ADF de Vilassar de Dalt, La Conreria, Alt Maresme i Premià de Dalt i a la resta de dones i homes de les nostres agrupacions a mesura que ho vagin sol·licitant.

 

Control Maresme d’ADF s’instal.la permanentment a la nova seu de la Federació a Cabrils

D’acord amb el conveni entre el Secretariat de les ADF de Catalunya, on està representada la Federació, amb el Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya que ha permès la instal.lació, a la nova seu de la FADFM, la masia de can Barba a Cabrils, de la base de ràdio “Control Maresme” que es troba operatiu de juny fins al 15 de setembre de 10 a 20h. És una eina molt eficaç en la prevenció d’incendis ja que Control Maresme coordinarà i facilitarà la connexió entre les ADF del Maresme amb els Agents Rurals de la Generalitat i amb els informadors de la Diputació de Barcelona que operen a la comarca. Per contactar amb Control Maresme es pot trucar al telèfon 93 750 98 63.

 

La gestió del bosc: la Certificació Forestal

La Certificació Forestal tracta de garantitzar l’existència d’una gestió forestal que avali la persistència dels boscos i l’ús racional dels mateixos, des del punt de vista medioambiental, social i econòmic. És un sistema, doncs, que certifica la gestió forestal sostenible. Aquesta idea va sorgir de la cimera de Río de 1992. Actualment a nivell d’Estat es treballa en la implantació de dos d’ells: el PEFC i el FSC. Els eixos bàsics són el mutu reconeixement entre països europeus, mitjançant acreditació objectiva i amb la possibilitat d’agrupar-se fent possible la certificació de propietats forestals petites molt comunes en l’àmbit europeu.

 

Per a obtenir la certificació forestal es realitza un procés d’inspecció de boscos particulars, anomenat la cadena de custòdia, per a veure si s’està actuant segons les condicions establertes. Perquè la fusta porti la Marca Registrada del FSC, s’haurà de fer el seguiment d’aquesta des del bosc i després tots els passos del procés de producció fins arribar a l’usuari final. Quan aquest seguiment sigui verificat de manera independent, el producte serà recollit per a portar la marca registrada del FSC.

 

Per més informació podeu contactar amb el Col.legi d’Enginyers de Forest de l’Estat al telèfon 91 534 60 05

 

Web d’interés

Per a poder conèixer tant estadístiques d’incendis, el mapa de risc d’incendis de Catalunya actualitzat, normativa sobre medi ambient, com informació de les ADF, agents rurals, voluntaris forestals...entre d’altres informacions, es pot contactar amb la web de la Generalitat de Catalunya, concretament a: www.gencat.es/mediamb/incedis

 

 

TELÈFONS D’INTERÉS

Bombers, 085

Emergències, 112

Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya,       93.574.00.36

 


Textos: Cristina Prats i Gonzàlez (biòloga), Oriol Bassa i Vila (enginyer de forests)     Imprès en paper procedent de boscos renovables

 

ADF Alt Maresme, ADF Burriac, ADF La Conreria, ADF Montalt, ADF Premià de Dalt, ADF Òrrius, ADF Sant Iscle i Sant Cebrià de Vallalta, ADF Serra de Marina, ADF Teià, ADF Tordera, ADF Vilassar de Dalt, ADF Sant Pol de Mar i Canet de Mar i el Consell Comarcal del Maresme

 

Federació de ADF del Maresme

Plaça Miquel Biada, 1 08301 Mataró ( EL Maresme) Catalunya

Tel. 93.741.16.17      correu electrònic: obassa@ccmaresme.es