24.03.2019Consell Comarcal del Maresme - Tornar a portada  
BuscadorjoveBuscadorjove
Enllaços
Nota de Premsa
La prevenció de les violències masclistes en espais de festa i els models alternatius de socialització de gènere són la base dels nous projectes dissenyats en el marc del programa de Prevenció de les violències masclistes amb joves al Maresme

presentació_gènere_2018

Aquest dimarts es van presentar a Can Palauet els projectes dissenyats pels ajuntaments d'Alella, Arenys de Mar, Cabrils, Mataró i Palafolls per aprofundir i contribuir a la prevenció de les violències masclistes amb joves en els respectius municipis. Els projectes s'han dissenyat en el marc del Programa de prevenció de les violències masclistes i relacions abusives amb joves que, des de 2016, lidera el Servei Comarcal de Joventut del Maresme.

Des del Consell Comarcal del Maresme s’està treballant per atendre les necessitats dels i les professionals que treballen amb joves en relació a la prevenció de les relacions abusives i les violències masclistes. És clau, per abordar aquesta problemàtica, capacitar els i les professionals per superar els límits individuals i facilitar estratègies amb les quals puguin treballar obertament sobre les desigualtats de gènere, les relacions de parella i les manifestacions d’abús i violència contra les dones i contra joves LGTBI, adaptant els missatges, metodologies i models oferts en la intervenció per a què siguin conciliables amb la diversitat cultural existent en el territori, i, incorporant aquest coneixement en les relacions interpersonals amb joves i en el conjunt de tasques professionals (en l’ús del llenguatge, la mediació envers les micro-violències, la programació d'activitats, la distribució dels espais i equipaments,...).

Durant el 2015 i 2016, es van dur a terme diferents accions que van culminar en un procés d’acompanyament a professionals que treballen amb joves a la nostra comarca, principalment des dels serveis locals dels ajuntaments (àrees de joventut, igualtat i serveis socials) per al disseny d’accions locals de prevenció de les violències masclistes i les relacions abusives. El resultat tangible d’aquest procés es va concretar en el disseny de 6 accions de prevenció per part d’aquests professionals, recollides en el document d'Eines per a la prevenció de les violències masclistes amb joves des de l'àmbit local.

En aquesta segona edició, al 2018, s'està donant suport a 15 professionals de 6 ajuntaments en el disseny de noves accions que els permetin millorar i aprofundir en la tasca de prevenció i la sensibilització envers les violències masclistes i les relacions abusives amb joves. El dimarts 5 de juny, els ajuntaments d'Alella, Arenys de Mar, Cabrils, Mataró i Palafolls van presentar la feina feta fins al moment. En tots els casos, s'ha incorporat com a contingut transversal el treball específic amb el col·lectiu masculí i la inclusió de perspectiva de les noves masculinitats. L'objectiu d'aquest treball, és defugir de fer recaure sobre les noies els canvis i les accions davant la violència com a víctimes, si no, també, fer una intervenció interpel·lant als nois com a possibles agressors o còmplices del sexisme, l’homofòbia i els abusos. Conexus ha estat l'entitat que, en aquesta edició, ha donat suport tècnic als professionals dels ajuntaments.

Recollint aquests aspectes l'ajuntament d'Alella s'ha centrat en l'edició d'una guia feminista per l'organització de les festes locals, l'ajuntament d'Arenys de Mar en l'elaboració del protocol d'actuació per la prevenció i atenció de les violències en el marc de les Barraques de la Festa Major; en el cas de l'ajuntament de Cabrils, la proposta de treball vol incorporar una formació i donar recursos a monitors/es i entrenadors/es esportius perquè puguin incloure accions específiques de prevenció en les sessions d'entrament; l'ajuntament de Mataró ha dissenyat un programa per incorporar la perspectiva de les noves masculinitats i oferir models masculins alternatius als i les joves de la xarxa d'Espais Joves del municipi; l'ajuntament de Palafolls centra els seus esforços en el treball entre iguals, creant una xarxa de joves com a agents de prevenció de les violències al municipi.

Els ajuntaments continuaran treballant en la concreció i disseny de l'acció fins al mes de setembre. Serà en aquest moment quan alguns dels projectes començaran la implementar-se.

Informació publicada el 6 de juny de 2018
Compartir:Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Anteriors Següentsbanner observatori politiques educatives dibabanner_acTICbanner_jovecatbanner_netvibes_buscadorjoveMaresme Capacita
Anteriors Següentsbanner_acreditatbanner_portal_ejoventut2010
Consell Comarcal del Maresme - Pl. Miquel Biada, 1 - 08301 Mataró - Tel. 93 741 16 16 - Fax 93 757 21 12