16.10.2019Consell Comarcal del Maresme - Tornar a portada  
 
 
 
 
Nota de PremsaMedi Ambient
Municipis del Maresme es veuen afectats per una plaga de papallones Lymantria dispar
lymantria disparlymantria dispar

 Es diu Lymantria dispar. També se la coneix com "eruga peluda del suro" o "lagarta peluda". És una espècie autòctona que neix als boscos d'alzines. Primer és una eruga i quan arriba a la fase adulta es converteix en papallona. La transformació sol produir-se a finals del mes de juliol, però aquest any les condicions climatològiques han fet avançar el procés i augmentar-ne la població fins al punt de ser declarada plaga. La proliferació d'aquestes papallones ha fet saltar les alarmes a molts municipis del Maresme, però tot i la espectacularitat i la molèstia que ocasionen, són inofensives per a l'èsser humà i els experts asseguren que en uns dies es reduirà la seva presència d'una forma natural.

El fenòmen és habitual i se sol detectar una plaga de Lymantria cada 7 / 8 anys en diferents punts del planeta. 

Aquest insecte pot afectar diferents espècies forestals, les més habituals són les alzines sureres i les alzines, encara que també ha arribat a atacar algunes varietats de pins. Les femelles posen  entre 200 i 500 ous al tronc i a les fulles dels arbres i, normalment al maig, neixen les erugues que, tot i ser molt similars a la processionària, no tenen efectes urticants per a les persones o els animals. En dos mesos, aquestes erugues peludes completen el seu desenvolupament transformant-se en les papallones que han arribat a diferents municipis del Maresme, principalment del centre i nord de la comarca.

La majoria d'exemplars detectats en els núclis urbans són mascles. Són els que tenen capacitat de recòrrer grans distàncies. En canvi, les femelles, més grans i més pessades, tenen poca capacitat de vol.

Tenint en compte que és un insecte inofensiu, els experts no aconsellen l'ús de de tractaments químics  i asseguren que la població d'aquests insectes s'anirà reduint de forma natural els propers dies tant pel seu cicle vital com per l'acció dels seus depredadors naturals.

Pel que fa a l'efecte que la plaga està tenint sobre els boscos maresmencs, encara s'ha de fer una avaluació. S'ha de tenir en compte que al Maresme hi ha unes 17.000 alzines i unes 3.000 alzines sureres.

Podeu tenir més informació sobre la Lymantria dispar en aquesta fitxa de plagues forestals publicada pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat:

fitxa lymantria dispar

fitxa lymantria dispar

Fitxer: lymantria_dispar.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 2
Mida: 1,57 MB

Informació publicada el 2 de juliol de 2019
Compartir:Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
EL TEMPS
NORMATIVA
REGLAMENT
Eficiència energètica
contaminació acústica
control ambiental
educació ambiental
el cicle de l'aigua
Consell Comarcal del Maresme - Pl. Miquel Biada, 1 - 08301 Mataró - Tel. 93 741 16 16 - Fax 93 757 21 12