Cicle de xerrades sobre el gènere al passat en relació al present

Han existit sempre dos gèneres? Els seus atributs i rols han anat variant al llarg de la història o són idèntics als actuals? És possible que algunes societats del passat, i inclús actuals, reconeguin més de dos gèneres? La pertinença a un o altre gènere té relació amb l’exercici del control i el poder? Existeix la possibilitat de fluir entre gèneres al llarg de la vida o aquests són fixos? A quina edat s’adopta el gènere?…. Aquestes i d’altres qüestions es plantejaran en el clicle de xerrades “La identitat de gènere al passat en relació al pressent” que se celebrarà entre setembre i octubre.

En total 4 xerrades i una taula rodona que s’emmarquen en la línia de sensibilització de la ciutadania envers la diversitat sexual i de gènere, la igualtat de drets entre dones i homes i el respecte a les identitats i opcions psico-sexo-afectives.

És una iniciativa que pretén col·laborar en la deslegitimació de qualsevol tipus de discriminació per raó de sexe, gènere o orientació sexual (masclisme, LGTBQ fòbia, transfòbia) i mostrar alternatives a l’heteronormativitat.

Aquest Cicle, impulsat pel Centre d’Estudis d’Arqueologia i d’Història de Mataró (CEAH), compta amb el suport i col·laboració del Consell Comarcal del Maresme, l’Ajuntament de Mataró i diverses entitats.

PROGRAMA:

  • 8 de setembre: Cos, gènere i sexualitat: una visió antropològica, a càrrec de Begonya Enguix (UOC / SGR MEDUSA)
  • 15 de setembre: Dones poderoses i societats multi-gènere. Exemples des de la prehistòria, a càrrec d’Ignacio Soriano (UAB)
  • 22 de setembre: El mite grec de les dones guerreres: Les amazones. Realitat o ficció?, a càrrec de maria Dolors Molas (UB)
  • 29 de setembre: Masculinitat, homosexualitat i por al càstig a través de la Inquisició, a càrrec de Rocio Rodríguez
  • 6 d’octubre: TAULA RODONA: El gènere. Del passat al present, amb la participació de totes les conferenciants i moderada per Cristina Rihuete (UAB)

Totes les xerrades es faran a les 19:00h a ña Sala d’actes del Cafè de Mar (C/ Santa Rita 1) de Mataró