Comença la catalogació del fons bibliogràfic Fèlix Cucurull d’Arenys de Mar

Aquesta setmana ha començat a la Biblioteca P. Pare Fidel Fita, la catalogació del fons bibliogràfic de Fèlix Cucurull que va ser cedit el proppassat 14 de gener per la família de l’escriptor, a la vila d’Arenys de Mar.


La Diputació de Barcelona, ha encarregat a un bibliotecari tots els treballs de catalogació que en un principi es perllongaran fins a finals d’aquest any. Les tasques es porten a terme des de la Biblioteca, donat que el fons es constitueix com a secció pròpia en el fons local de la Biblioteca.

Va ser voluntat expressa de la Sra. Maria Teresa Coll, hereva universal de l’escriptor Fèlix Cucurull que la seva col·lecció bibliogràfica i documental fos donada a l’Ajuntament d’Arenys de Mar, a l’objecte que s’integri com una secció pròpia en el fons de la Biblioteca Popular P. Fidel Fita d’Arenys, que forma part de la xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona.

D’aquesta manera, es va formalitzar el conveni el passat 14 de febrer per regular la col·laboració entre l’Ajuntament d’Arenys, la Diputació de Barcelona i la vídua i hereva de l’escriptor. La Diputació de Barcelona s’encarrega de fer tot el procés de catalogació del fons i la seva incorporació al catàleg col·lectiu, amb indicació de la procedència dels documents. La realització d’aquests treballs ha començat ja aquesta setmana.

El fons bibliogràfic està format per un nombre aproximat de 4000 exemplars de monografies i per unes 25 col·leccions de publicacions en sèrie. El fons d’arxiu comprèn un conjunt de documentació personal i de treball de l’escriptor molt heterogeni. A més la Diputació, l’Ajuntament i la família estudiaran la possibilitat de reeditar algunes de les obres de l’escriptor, així com altres iniciatives per donar a conèixer la seva obra.

{3}DESCRIPCIÓ DEL FONS{3}

Fons bibliogràfic

Està format per un nombre aproximat de 4000 exemplars de monografies i per unes 25 col·leccions de publicacions en sèrie. L’estat físic del fons bibliogràfic és en conjunt molt bo.

Monografies:

Són llibres editats principalment entre els anys 50 i 80 del segle XX per bé que en conjunt comprén des de començaments del segle fins a la dècada dels 90. La llengua predominant és el català; destaca també el portugués amb un 30 per cent aproximat sobre el total de les monografies.

Pel que fa a les temàtiques del fons, destaquen tres grans apartats:

-Literatura catalana (poesia i narrativa)

-Història i pensament polític i nacionalisme català.

-Història literatura i cultura portugueses.

El fons també conté uns 200 exemplars corresponents a uns 80 títols diferents d’obres escrites per Fèlix Cucurull.

També en forma part del fons de llibres les obres d’Agustí Esclassans (75 volums).

Dins d’aquest apartat de monografies cal destacar també que una part significativa dels llibres té dedicatòries autògrafes dels seus autors a Fèlix Cucurull.

Publicacions en sèrie:

Es tracta fonamentalment de títols editats en llengua catalana (L’Avenç, Capçalera, Cultura, Recerques, Serra d’Or..) i portuguesa (Colóquio, Jornal de Letras, livros de Portugal, Seara Nova, Vertigo..).


Fons d’arxiu:

Es tracta d’un conjunt de documentació personal i de treball de Fèlix Cucurull molt hetereogeni. Entre d’altres tipus de documents de i relacionats amb Fèlix Cucurull hi trobem:

-Correspondència personal.

-Mecanoscrits i manscrits d’obres i articles de l’autor.

-Retalls de premsa sobre Fèlix Cucurull o del seu interès.

-Fitxes (prop de 15 fitxers) per a la realització d’articles i altres treballs d’investigació.

-Cassets (uns 50) amb l’enregistrament de conferències.

-2 carpetes amb cartells relatius a conferències i mítings en els quals va participar Félix Cucurull.Ajuntament d’Arenys de Mar
Regidoria de Cultura

22 de Febrer de 2002