Eduard Calvache, creador de l’empresa CONHACHE

CONHACHE és una empresa de sonorització i lloguer d’equip per a esdeveniments de petit format, d’accés per al teixit associatiu local.

El seu creador, Eduard Calvache, ha seguit tot l’itinrerari de l’Àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal del Maresme: primer participant en el programa Joves per Emprendre, i després rebent l’Ajut d’Autoocupació de Garantia Juvenil.

 


 

EDUARD CALVACHE DELGADO: Em vaig formar en Enginyeria Elèctrica. Des de petit he estat vinculat a la música, i des de l’adolescència amb grups de música i amb associacions, com l’antic Col·lectiu de Músics del Maresme, que em va posar en contacte amb l’organització i promoció d’esdeveniments i grups de música de la zona. Al cap d’uns anys de contacte amb aquest sector, vaig decidir formar-me com a Tècnic de So i dedicar-m’hi professionalment.


Com va sorgir la idea de CONHACHE?

Després d’un temps treballant de forma professional com a Tècnic de so, em van regalar dos PAs (altaveus per al públic), i més o menys al mateix moment em va sorgir l’oportunitat d’encarregar-me del muntatge i sonorització d’un esdeveniment musical. Això va desencadenar una sèrie d’inversions en material necessari per a posar en marxa l’esdeveniment. Poc a poc, i a través del boca-oïda, em van sorgir noves oportunitats de treball pel meu compte, que van implicar la inversió en més material. Finalment, i després de molta inversió feta, vaig prendre la decisió de consolidar aquest projecte com a empresa. 

Quan temps fa que funciona?

De forma informal, des de fa 3 anys. Però és des de fa aproximadament un any que em vaig decidir a donar-li un impuls. 

I això del low cost, que està tant de moda… com es pot aplicar al teu negoci?

Hi ha dos tipus d’equips de sonorització bàsics, els equips volats i els equips estacats. Els equips volats requereixen d’una major mà d’obra, un cost del material molt més elevat, i el seu disseny està pensat per abastar grans esdeveniments. I això és el que està de moda. Jo he optat pels equips estacats, que requereixen menys mà d’obra, són més econòmics i donen molt bon resultat en petits i mitjans formats. D’aquesta manera hem pogut ajustar els preus perquè el teixit associatiu i les petites empreses hi tinguin accés. 

«Hem pogut ajustar els preus

per al teixit associatiu i les petites empreses»

Tens molta competència?

La competència existeix, però cadascuna de les empreses que oferim aquest servei té la seva idea de negoci i el seu perfil de client. Al final només es tracta de trobar el client que s’ajusti al perfil de l’empresa i a la inversa. 

És un feina estacional, o en tens tot l’any?

El servei s’ofereix durant tot l’any; però majoritàriament és a l’estiu quan hi ha més feina. La majoria d’esdeveniments que s’organitzen són a l’aire lliure i, per qüestions meteorològiques, es concentren quan fa bon temps. 

Quins són els teus objectius en els pròxims 3 anys?

Donar a conèixer CONHACHE i aconseguir una petita cartera de clients més o menys estable. Seguir formant-me per tal d’anar millorant de mica en mica el servei i seguir invertint per a mantenir l’equip i millorar-lo. 

Com ho han de fer, els clients, per entrar en contacte amb tu?

A través del telèfon 617 60 31 61, o a través del correu electrònic conhache.sonoritzacions@gmail.com 

Tens pàgina web?

No, encara no en tinc, però no ho descarto. Però de moment faig difusió a través del Facebook Conhache Sonorització d’esdeveniments. 

Cal estudiar alguna cosa per crear una empresa com la teva?

Per a oferir un servei de qualitat, sí. Com ja he dit, sóc titulat en FPGS de So per a Audiovisuals i Espectacles. A part, fer algun curs d’emprenedoria o empresa és d’ajuda. 

Com et va ajudar el Programa Joves per Emprendre del Consell Comarcal del Maresme?

Donant-me la formació complementària d’empresa que no tenia, a través de la qual vaig donar un impuls al Projecte CONHACHE. 

«Al Consell Comarcal em van donar

la formació complementària d’empresa que no tenia»

I ara, per acabar d’arrodonir l’itinerari, t’han concedit L’Ajut d’Autoocupació. Com funciona això?

Havent fet el curs d’emprenedoria i complint una sèrie de requisits, com ara estar inscrit al programa de Garantia Juvenil, i justificant un any d’alta a Autònoms. La veritat és que per a una empresa com CONHACE, que requereix d’inversions prèvies en material, l’ajut econòmic és de gran ajuda. 

Com penses invertir aquests diners?

(Riu) Ja estan invertits. En l’equip de llums, en “passacables”, en part de la furgoneta i en micròfons de pinça per a instruments de vent. 

Explica’ns alguna cosa que portis al cap en els darrers temps i que et sembli imprescindible explicar, aprofitant aquesta entrevista.

Voldria reivindicar la feina que realitzen tècnics de llums, de so i regidors d’escenari, que portem temps treballant en unes condicions precàries. Des de fa pocs mesos, s’ha creat el Sindicat Tecnicat (tecnicat.cat) que denuncia aquesta situació i treballa per a millorar-la, amb la creació properament del primer conveni del sector. 

Què li aconsellaries a la gent jove que vol crear el seu propi negoci?

Que s’ho pensin dues vegades. I si realment estan segurs, que se n’acabin d’assegurar. 

Explica’ns una anècdota sobre CONHACHE…

Tenint un cognom com el que tinc, a l’hora de dictar-lo tinc automatitzat la frase “con V y CH!”. Fent les pràctiques de so, cada setmana estava signant papers amb el tutor, i cada setmana li estava repetint la mateixa cantarella. Fins que va arribar un dia que al veure’m arribar va exclamar: “Mira, l’Edu CONHACHE!”. 

I com es canten les 40?

Amb paciència i una mitjana d’edat de més de 60. (Riu). «Cantem les 40» és una coral social de Sant Cugat del Vallès que dinamitzo i acompanyo. Ens dediquem a cantar cançons reivindicatives i de denúncia social en diferents actes senyalats. 

Et pots guanyar la vida estant sempre de festa?

Precàriament i estant a la festa dels altres. Això és un clàssic que em diuen quan estic treballant, “vinga, una hora més… No t’ho estàs passant bé? Que et convido a un cubata!”. Però ells a l’endemà es passen el matí dormint la ressaca, i jo començo el següent bolo.