El Ple del Consell Comarcal del Maresme, celebrat ahir dimarts 20 de novembre, va aprovar una moció conjunta de tots els grups comarcals que conté un conjunt de mesures per garantir la sostenibilitat en l’explotació de l’aqüífer del riu Tordera.
El document aprovat parteix de la filosofia que la construcció de la dessalinitzadora de Blanes no ha d’eludir la posada en marxa d’altres mesures que han de servir per racionalitzar l’ús de l’aqüífer i garantir la sostenibilitat del Baix Tordera.
Per això, es demana a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) :
1) Vetllar per minimitzar l’impacte mediambiental de la dessalinitzadora prevista, tant des del punt de vista del consum energètic com dels residus resultants –salmorres i fangs-, garantint a més que les tecnologies que s’utilitzin respectin el principi de ser les “millors tecnologies disponibles”.
2) Informar sobre el calendari d’execució de les altres intervencions previstes a més de la dessalinitzadora: construcció d’una barrera hidràulica, recàrrega artificial de l’aqüífer i barrera hidràulica positiva d’interconnexió de les tres ETAPs de la zona, interconnexió amb el sitema Ter- Llobregat, etc.
3) Informar sobre les conclusions més rellevants que proporciona la modelització matemàtica del comportament de l’aqüífer del baix Tordera que s’ha dut a terme.
4) Realització d’un estudi sobre la reutilització i usos de l’aigua de les ETAPs de la zona, on s’expliciti la qualitat de l’aigua depurada i les garanties necessàries pels usos proposats.
5) Realització d’un estudi amb l’establiment de mesures correctores sobre les repercussions que l’ús de la dessalinitzadora i les mesures que s’ha pres actualment per a resoldre la situació d’emergència, han tingut sobre el medi natural.
6) Informar sobre les dades resultants de l’estudi previst sobre les extraccions que es realitzen al conjunt de la conca.
7) Aportar dades sobre l’estat d’implantació prevista de comptadors a totes les extraccions segons els resultats, i establir les mesures correctores per a una correcta gestió sostenible de l’aqüífer.
8) Encarar el problema del riu Tordera de forma integral, no dividint artificialment la conca en conca de l’Alt Tordera, Tordera Mitjà i Baix Tordera, doncs es tracta del mateix i únic problema. La recàrrega de l’aqüífer del Baix Tordera es produeix aigües amunt i depèn, a més de les precipitacions, del cabal que porta el riu que depèn, al seu torn, de les extraccions que se’n fan al curs alt i mitjà. Per això caldrà obrir converses amb els altres Consells Comarcals afectats.
9) Promoure realment, després d’un any transcorregut des de l’acord de l’ACA d’octubre de 2000, la constitució de la comunitat d’usuaris de la conca del riu Tordera, amb la participació de tots els agents socials i econòmics implicats, dins del marc de les accions encaminades a una gestió sostenible del territori proposades per la UE.
10) Elaborar el model de gestió integrada previst en l’acord de l’ACA d’octubre de 2000 amb la participació de l’esmentada comunicat d’usuaris i amb criteris de gestió sostenible.
11) Promoure un estudi sobre els aprofitaments econòmics de la Planta (salmorres i fangs).
12) Estudiar la creació d’un ens que permeti als usuaris de la Planta l’avaluació i el seguiment de les decisions que els hi afectin.
Inici Serveis als municipis i planificació Abastament Aigua Potable El CCM aprova una moció per a la sostenibilitat de l’aqüífer del...