El Maresme posarà en valor el seu patrimoni cultural amb la creació de 6 rutes turístiques i 8 intervencions en equipaments culturals

 

El Consell Comarcal del Maresme ha aconseguit millorar el finançament dels fons FEDER per al projecte “L’herència del Maresme. Rutes turístiques pel patrimoni cultural de la comarca”. Es tracta d’una iniciativa que vol contribuir a desestacionalitzar el turisme facilitant que els visitants s’acostin al llegat històric i al patrimoni cultural maresmenc a través de la creació de 6 rutes i actuacions de millora en 8 recursos culturals considerats com a singulars. El 50% dels 2.638.954 euros necessaris per dur a terme el projecte seran finalment recursos europeus, la resta l’aportaran els 27 municipis que s’han implicat en el projecte.

Les al·legacions presentades pel Consell Comarcal a la resolució inicial del FEDER han aconseguit millorar el finançament europeu d’aquest projecte maresmenc que vol vertebrar el territori a través d’un producte turístic cultural capaç d’atraure visitants de proximitat durant tot l’any. Finalment, l’aportació dels fons europeus s’ha incrementat en 121.512 euros respecte a la previsió inicial i ascendeix a 1.315.427€.

El projecte “L’herència del Maresme. Rutes turístiques pel patrimoni cultural de la comarca” és una aposta clara de diversificació del model turístic de la comarca que continua depenent en excés dels atractius de sol i platja, un segment caracteritzat per una elevada competència i on, cada cop més, el visitant reclama un turisme més experiencial. A més, l’ampliació de l’oferta turística cultural permetrà superar l’elevada estacionalitat del sector que, tal i com es reflecteix a l’informe  “Situació laboral de les activitats turístiques al Maresme”  és un dels principals reptes de futur de les activitats turístiques a la comarca. 

En aquesta línia, el projecte té tres eixos d’actuació. El primer és el disseny i senyalització de 6 rutes turístiques temàtiques que rescaten la història de la comarca: el llegat Iberoromà; torres de guaita, defenses i fortificacions; modernisme; patriomi indià; indústria tèxtil i el Camí de Sant Jaume. El segon és la difusió, tant d’aquestes rutes com de la resta de productes turístics, amb la creació d’una plataforma digital. I el tercer és el de la intervenció en 8 recursos considerats singulars. En concret, es contempla la creació d’un centre d’interpretació al Museu Arxiu de Vilassar de Dalt i la redacció dels corresponent projecte museogràfic; l’activació arqueològica i turística del Poblat Ibèric de la Cadira del Bisbe de Premià de Dalt; la rehabilitació de la Torre de les Aigües com a centre d’interpretació patrimonial i punt d’informació turístic de Dosrius; l’adequació de l’accessibilitat del clos arqueològic Torre Llauder de Mataró; l’exposició permanent del Museu Municipal i punt d’informació turístic de can Ventura del Vi de Cabrils, la rehabilitació de l’edifici històric de Vil·la Flora de Canet de Mar; la rehabilitació de la Masia de Can Ratés de Santa Susanna com a eqjuipament d’ús cultural i turistic i la recreació 3D del Castell de Burriac de Cabrera de Mar.

“L’herència del Maresme. Rutes turístiques pel patrimoni cultural de la comarca”, impulsat pel Consell Comarcal i dissenyat pel Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme. El projecte requerirà d’una inversió total de 2.630.954 euros més IVA. El 50% d’aquest pressupost (1.315.427€) seràn finançats per Fons Europeus de desenvolupament regional (FEDER) i el 50% restant l’aportaran els 27 municipis adherits: Alella, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argentona, Cabrera de Mar, Cabrils, Caldes d’Estrac, Calella, Canet de Mar, Dosrius, Malgrat de Mar, El Masnou, Mataró, Òrrius, Palafolls, Pineda de Mar, Premià de Dalt, Premià de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Pol de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Santa Susanna, Teià, Tordera, Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar.