El Ple de l’Ajuntament de Mataró preveu declarar la ciutat com a Vila Mediterrània

La proposta està recolzada per conferències i activitats formatives i didàctiques que formen part d´una campanya

El Ple de l´Ajuntament del pròxim dijous, 14 de novembre, portarà a aprovació la moció conjunta de tots els grups municipals sobre l´adhesió a la campanya del Fons Català de Cooperació per al Desenvolupament “Mediterrània: cruïlla de pobles. Municipis per la pau i la solidaritat”.


Mitjançant aquesta moció es declararà Mataró com a Vila Mediterrània, conscients que el futur de la ciutat va lligat a la regió mediterrània i que aquesta zona s´està configurant com un dels escenaris internacionals amb més tensió i conflicte, per tal d´evitar aquest procés es vol realitzar un esforç per construir un clima d´estabilitat, pau, prosperitat i justícia, on sigui possible la convivència entre pobles i cultures i on prevalgui el diàleg davant les dificultats i conflictes.“Mediterrània: cruïlla de pobles. Municipis per la pau i la solidaritat”

La Comissió de la Mediterrània del Fons Català de Cooperació per al Desenvolupament, i de la qual l´Ajuntament de Mataró en forma part, ha impulsat una campanya amb l´objectiu de donar a conèixer la diversitat cultural alhora que la proximitat entre els pobles mediterranis així com les desigualtats econòmiques.

A través d´aquesta, que es du a terme conjuntament a Catalunya i a les Illes Balears, els municipis que s´hi adhereixen volen expressar la seva vocació mediterrània i formar part d´aquesta heterogeneïtat de procedències, de cultures, de llengües, de models socials, de tradicions i de religions.

L´acte inaugural de la campanya tindrà lloc demà dimecres, 13 de novembre, a les 20 h a la sala d´actes de Can Palauet. L´alcalde, Manuel Mas, presentarà l´acte en el qual s´oferirà la conferència “La Mediterrània un espai de confluència i de cruïlla de pobles i cultures”, a càrrec de Josep M. Navarro, antropòleg i assessor de l´Àrea Mediterrània del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.

El dijous, 12 de desembre, es farà la segona activitat de la campanya. Serà una altra conferència: “Conflictes, pau i desenvolupament a la Mediterrània” que anirà a càrrec de Pere Ortega, del Centre d´Estudis per a la Pau JM Delàs. L´acte el presentarà la regidora d´Igualtat i Solidaritat, Consol Prados, a les 20 h a la sala d´actes de Can Palauet.

Per altra banda, es vol fer partíceps els centres d´ensenyament de secundària, les escoles d´adults i els programes de Garantia Social de la campanya de la Mediterrània amb la col.laboració del Moviment Educatiu del Maresme. Així, s´ha editat una sèrie de material per a activitats informatives i didàctiques, com poden ser una exposició o una guia didàctica adreçada als joves entre els 12 i 16 anys que permet fer activitats en els mateixos centres.

A més, s´estan preparant dues activitats conjuntes amb tots els centres participants, que serien la visualització d´una pel.lícula i un acte musical.