Francesc Ribas, creador de Can Puxic

         
                        


En Francesc Ribas forma part d’una família de quatre generacions de pagesos. El 2003 es va incorporar a l’empresa familiar de cultiu de tomàquet de temporada. Al 2015, va començar la realització de les proves pilot per determinar els paràmetres òptims del control de clima i del programari d’un nou model de cultiu. Al 2017, va iniciar el primer cicle de cultiu complert amb el Model 365, un procés de treball integral que permet allargar el cicle i augmentar la qualitat del cultiu convencional del tomàquet. Tanmateix, va crear la seva pròpia empresa amb el nom comercial de Can Puxic, que ofereix Tomàquet Premium de proximitat tot l’any a Premià de Dalt. Amb 31 anys, ha rebut el premi PITA 2018, consistent en innovació tecnològica en el sector agroalimentari, en la modalitat de jove emprenedor innovador.

-Com va néixer la idea de crear Can Puxic?


Can Puxic sorgeix de la motivació d’anar més enllà del concepte de tomàquet de temporada per servir a un nínxol de mercat que valora la disponibilitat de tomàquet d’alta qualitat i proximitat durant tot l’any.


 -Quines varietats cultiveu?


Durant aquest primer any ens hem centrat en dues: el xerri pera, un tomàquet dolç i afruitat amb el que experimentes una autèntica explosió de gust al paladar; i un tomàquet rosa, originari d’Altea, a Alacant, molt carnós i ple de polpa, del qual hem anat afinant les llavors perquè ofereixin el gust i la qualitat amb què nosaltres volem treballar. I la idea és anar introduint cada vegada més varietats, focalitzant-nos en els tomàquets autòctons.


 -En què consisteix el vostre Model 365?


El Model 365 és un procés de treball integral per al cultiu sostenible, eficient i responsable de tomàquet de proximitat i qualitat durant tot l’any. Permet allargar el cicle de cultiu de tomàquet convencional, mitjançant l’ús d’hivernacles intel·ligents amb un bioclima perfectament controlat.


-Per què considereu que és important l’aposta per la innovació en la indústria agroalimentària?


La innovació en aquest sector és clau per augmentar l’eficiència, la sostenibilitat  i la fiabilitat dels processos. Tanmateix, permet diferenciar-se en diferents àmbits, des de la qualitat fins a la competitivitat, i així poder satisfer noves demandes del mercat.


 -En l’aspecte tècnic el Model 365  us ha permès l’aplicació de noves tecnologies i l’establiment de relacions amb diferents centres de recerca i professionals del sector. Amb qui esteu col·laborant?


Per dur a terme el projecte, hem utilitat plantejaments de diferents professionals i centres de recerca del sector, com l’IRTA, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries de la Generalitat de Catalunya, o la Universitat de Wageningen, considerada la millor universitat del món en l’àmbit agrícola i forestal.


També hem investigat i provat diferents conceptes implementats al model agrari holandès, un país que es caracteritza per una llarga tradició agrícola on, per qüestions climàtiques, estan molt avançats en l’aplicació de tecnologia al camp. 


– A què us referiu quan afirmeu que heu sabut trobar l’equilibri entre tradició i innovació?


Per aconseguir un resultat excel·lent de cada varietat que oferim, hem de tenir cura de dos parts fonamentals del procés. Per una banda, el creixement de les plantes. Les tomaqueres han d’estar sempre en un ambient 100% adaptat a les seves necessitats ambientals i nutritives, cosa que ens garanteixen els sistemes tecnològics d’última generació. I, per l’ altra, el control de qualitat dels tomàquets. Cal fer un seguiment rigorós segons uns paràmetres de qualitat establerts, controlant que creixin fins al seu punt òptim de maduració i fent un triatge manual de cada tomàquet per assegurar-ne les propietats organolèptiques, cosa que ens garanteix el personal qualificat corresponent.


 -El consumidor és cada vegada més conscient de la importància de comprar productes de qualitat i proximitat. Vosaltres disposeu de servei de botiga en línia.  Com està funcionant?


Si, hi ha una conscienciació creixent del consumidor i això afavoreix als petits productors especialitzats, com és el nostre cas. Recentment, hem obert la botiga en línia 24h a tota Catalunya i estem molt contents amb els resultats. És un canal de venda molt prometedor i, tot i que el producte fresc sempre costa més perquè el consumidor normalment dubta del temps i la qualitat d’entrega, els qui ho proven acostumen a repetir.


-Estàs reben suport d’alguna entitat o administració a promocionar i consolidar el teu projecte?


El Servei Municipal d’Ocupació i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Premià de Dalt ens està ajudant en la promoció de la nostra activitat i producte donant-nos a conèixer a la resta d’empreses del territori entitats de la comarca. Ens aquest sentit ens va derivar al Consell Comarcal del Maresme per incorporar-nos al Cens de Xarxa de Productes de la Terra,  que té com a principal objectiu posar en valor els productes d’artesania alimentària que es fan a la nostra comarca, ajudant a que les empreses siguin més competitives i sostenibles. Per exemple, acabem de participar a la festa Alicia’t, festa gastronòmica de la comarca de Barcelona, que es va celebrar a Món Sant Benet. A Premià de Dalt, també participarem a la Mostra Gastronòmica de l’Ulisses Fest 2019, festival de referència de Premià de Dalt que se celebrarà els propers 21 i 22 de setembre.


Finalment com emprenedor que ets, quina és la teva il·lusió o aspiració en un futur?


Des de ben petit, que m’apassiona la meva feina, l’agricultura. La meva il·lusió és seguir creixent en aquest sector, ampliant el model 365 en el que he dedicat els meu esforç durant els darrers 3 anys, a la vegada que busco contínuament millores per fer-lo més competitiu i sostenible. Tanmateix, m’agradaria seguir difonent la importància i beneficis del consum de productes de proximitat de qualitat.


Web: www.canpuxic.cat