Expansió del mosquit tigre al Maresme

El mosquit tigre va entrar a la nostra comarca l´any 2006, dos anys després del seu desembarcament a Sant Cugat del Vallès. Es pensa que aquest va arribar a Catalunya mitjançant una importació de pneumàtics. El primer municipi a detectar presència de mosquits tigre va ser Caldes d’Estrac. El 2010 ja es trobava als 30 municipis del Maresme.

 


El mosquit tigre presenta un radi de desplaçament petit, però sap utilitzar tècniques de desplaçament assistides (com els pneumàtics o en molts casos els vehicles dels nostres conciutadans). Aquestes dues tècniques de dispersió donen com a resultat dos patrons d’invasió:  • Colonització en taca d’oli, es a dir, que es desplaça com aquest líquid de manera lenta però conquerint tots els espais que l’envolten.

  • Colonització puntual, quan el mosquit utilitza un sistema passiu de desplaçament, aprofitant habitacles que li permeten sobreviure a llargues distàncies.


Per tant, la introducció en la nostra comarca va produir-se aprofitant els corrents de desplaçament humans entre el nostre Maresme i la propera Barcelona. El mosquit tigre va fer la seva entrada al Maresme el 2006, detectant-se inicialment a Caldes d’Estrac.


Durant l’any 2007 es produeix una colonització en taca d’oli des del dos punts positius: des del Barcelonès entra pels municis de Montgat i el Masnou i des de la seva punta de llança de Caldes d’Estrac es desplaça cap Arenys de Mar i Canet de Mar.


L’any més dur és el 2008, quan conquereix 11 dels nostres municipis (Tiana, Vilassar de Dalt, Calella, Sant Cebrià de Vallalta, Tordera, Premià de Mar, Teià, Premià de Dalt, Argentona, Sant Andreu de Llavaneres i Sant Vicenç de Montalt),es a dir, més de la tercera  part dels municipis del Maresme.


Durant l’estiu de 2010, ja detectem la presència d’aquest insecte per tota la comarca. Ens ha colonitzat utilitzant una combinació de les seves dues formes de desplaçament.