L´Ajuntament de Premià de Dalt presenta la campanya de recollida de deixalles orgàniques que començarà al desembre

La campanya s´adreça als veïns, establiments comercials i grans generadors de matèria orgànica, centres educatius i entitats i associacions del poble

La regidoria de Medi Ambient de l´Ajuntament de Premià de Dalt, amb la col·laboració de la Junta de Residus de la Generalitat de Catalunya, ha preparat un seguit d´activitats per tal de donar a conèixer als veïns en què consisteix aquest nou model de recollida selectiva. Entre aquestes activitats hi ha l´estada de l´Ambibús, un vehicle mòbil amb una exposició permanent sobre la recollida selectiva de la matèria orgànica que es podrà visitar del 4 al 10 de novembre (de dilluns a dissabte, de 10 a 13h i de 17 a 20h; i el diumenge d´11 a 14h).


En el mateix autobús es lliurarà a cada família de Premià de Dalt un cubell d´escombraries i un paquet de bosses biodegradables per a llençar la matèria orgànica (restes de fruita i verdura, closques d´ou, fruits secs i d´altres, espines, restes de carn, paper de cuina i tovallons de paper bruts…) que es genera a la cuina. De forma paral·lela, un equip d´educadors ambientals atendrà les consultes i resoldrà els dubtes dels visitants.

Per totes aquelles persones que els hagi estat impossible visitar l´Ambibús, l´Ajuntament establirà uns Punts d´Informació a diversos indrets del municipi perquè tothom pugui recollir el cubell i les bosses. Aquests punts seran els següents:

– Plaça Mil·lenari: dimarts 12 de novembre de 9 a 13h (coincidint amb la celebració del Mercat Ambulant del barri Santa Maria-Santa Anna-Tió)

-Pl. dels Avis (cruïlla entre la Riera i la Ctra. de Premià): divendres 15 de novembre de 9 a 13h i de 17 a 20h

-Centre Comercial Sorli Discau: dissabte 16 de novembre de 10 a 13h i de 17 a 21h

Un cop plenes, les bosses biodegradables -que són de polpa de blat de moro i es fonen amb les restes- cal dipositar-les a uns nous contenidors de 240 litres i color beige que s´instal·laran al carrer, al costat dels ja existents (el verd per al vidre, el groc pels envasos lleugers, el blau pel paper i cartró i el metàl·lic o verd fosc per la resta de deixalles). Posteriorment, el contingut es traslladarà a la planta de compostatge de Granollers on, després d´un procés, les deixalles orgàniques es transformaran en adob.

A l´acte de presentació de la campanya de recollida de les deixalles orgàniques van assistir l´alcalde, Joan Baliarda (CiU), la regidora de Medi Ambient, Margarita Amado (CiU), els regidors dels grups municipals del PSC-PSOE i PP, Eduardo Valencia i José Luís Codina, respectivament, la tècnica municipal de la regidoria de Medi Ambient i diversos veïns. Joan Baliarda va destacar “la voluntat de l´Ajuntament de conscienciar els ciutadans sobre el reciclatge i el fet que la presència de l´Ambibús reafirmarà la necessitat de reciclar quant més, millor”. L´alcalde va recordar que la deixalleria mancomunada amb Premià de Mar i Vilassar de Dalt ja té una ubicació definitiva, al polígon industrial La Suïssa de Premià de Dalt i que quan es posi en marxa consolidarà la recollida selectiva al municipi.

L´educadora ambiental Montse Clapés va explicar a la visita guiada a l´Ambibús que “el 90% de la bossa d´escombraries la formen residus aprofitables si es recullen de forma separada, i que la matèria orgànica suposa entre el 35 i el 40%”.
Mitjançant la recollida de la fracció orgànica es duu a terme una doble conservació del medi ambient: aconseguim adob a través del que abans era considerat un residu, i reduim el volum de residus que van a parar a l´abocador i a la incineradora. La regidora de Medi Ambient va afegir que, “les deixalles orgàniques representen el 40% dels residus que actualment es porten a incinerar. És a dir, si hi hagués una col·laboració ciutadana del 100% es reduïrien els residus pràcticament a la meitat”.

La regidoria de Medi Ambient s´ha adreçat a les escoles de Premià de Dalt i ja hi ha visites concertades. Així, avui 5 de novembre els alumnes del CEIP Marià Manent visitaran l´ambibús, de 3 a 5 de la tarda, per classes.


NOTA: Per a més informació, poseu-vos en contacte amb PREMSA al telèfon 617 383 974 o a través del correu electrònic pluraletc@airtel.net