L’Equip de Govern preveu construir-hi habitatges socials de venda i de lloguer i un aparcament subterrani de 100 places
Després de 7 anys i moltes negociacions, el 22 de maig de 2002 es va signar un conveni urbanístic entre els propietaris de La Fàbrica i l’Ajuntament de Premià de Dalt. Aquest acord permetrà una important transformació d’una pastilla de terreny d’1,5 hectàrees al cor de la vila.Les parts implicades en l’esmentat conveni el destaquen com a molt avantatjós pel Consistori i, per tant, també per al poble de Premià de Dalt. Aquest ha de permetre, a banda de la construcció de vivendes amb destí privat que executarà l’empresa compradora, la creació d’una gran plaça, locals comercials, i continuar amb la política de l’Equip de Govern de construcció de noves promocions municipals d’habitatges socials, tant de venda com de lloguer, principalment adreçades als joves del poble que volen independitzar-se i que, sovint, es veuen abocats a marxar fora del municipi. En aquest sentit, el Pla Jove de Premià de Dalt, de recent creació, també recull que trobar una vivenda de lloguer o de propietat és una de les prioritats dels joves de la població.
Queda una reserva de 4000m2 de La Fàbrica per a futurs equipaments, encara a decidir. A més, l’Equip de Govern preveu crear un aparcament públic de 100 places. D’aquestes, 50 es lliuraran a l’Ajuntament de forma immediata i les 50 restants es donaran en concessió administrativa per a un període de 50 anys. A banda de l’aparcament, es farà un local comercial de 500 m2 per a serveis municipals a concretar, tot i que l’alcalde, Joan Baliarda (CiU), avança que “hi ha moltes possibilitats que es traslladin la Policia Local, perquè aquest cos necessita unes dependències modernes i adequades a les necessitats actuals, i també les oficines de la Societat Municipal La Pinassa”.
Cal destacar que l’Ajuntament de Premià de Dalt no participa en els costos de urbanització de tota aquesta important actuació, com a resultat de les negociacions a tres bandes entre el Consistori, els propietaris de l’immoble i l’empresa tèxtil Orodex que té llogat l’edifici. L’operació es completa amb l’acord assolit amb el grup hoteler H10, qui comprarà La Fàbrica i la transformarà en un nou espai central al cor del municipi. L’alcalde valora de forma molt positiva el conveni subscrit, i explica que “Premià de Dalt guanya un aparcament per a 100 places, un local de 500 metres i una edificabilitat de 8.000 metres de sostre per a diverses actuacions. I tot plegat no ens costa ni cinc!”. La promotora assumirà aquests costos i, a canvi, construirà habitatges en els 9.700 metres de sostre de què disposa. Com és obvi, el nombre d’habitatges variarà en funció del tipus de vivenda triat.
Amb aquesta operació l’Ajuntament de Premià de Dalt recupera la inversió de 150 milions de pessetes que va fer en adquirir les parcel·les de la Cadira del Bisbe per tal que no s’edifiquessin. Així doncs, l’Ajuntament de Premià de Dalt ha traslladat l’edificabilitat de les parcel·les de la Cadira del Bisbe a la zona de La Fàbrica. Conseqüentment, les restes arqueològiques del jaciment ibèric i el seu entorn es conservaran com a una part del patrimoni municipal i es demanarà la declaració de Bé Patrimonial d’Interès Local o Comarcal, alhora que el Consistori recupera la important cessió de terreny que va haver de fer en el seu moment.
La transformació urbanística del nucli antic doncs ha començat a donar les seves primeres passes. L’alcalde conclou que, “ara s’haurà de dur a terme una modificació puntual del Pla General i fer tota la tramitació urbanística per a requalificar el sòl de La Fàbrica en sòl urbanitzable i per a equipaments”. L’Ajuntament de Premià de Dalt ja ha anunciat que té la intenció de convocar un concurs d’idees per a definir el projecte d’ordenació de La Fàbrica, concurs que comptarà amb la participació popular però que no tindrà caràcter vinculant. La voluntat de l’Equip de Govern és que hi participin arquitectes de prestigi.
Pel que fa referència als treballadors d’Orodex, l’empresa ha signat un document on es compromet a buscar un nou emplaçament que garanteixi els llocs de treball dels treballadors. En última instància, si aquests renunciessin a traslladar-se a un futur emplaçament, ja s’han pactat les compensacions a rebre. Orodex necessita uns 6.000 m2 de sòl per a dur a terme la seva producció de fil de polièster sintètic continu que distribueix entre l’àrea de Mataró i l’exterior. Joan Baliarda afegeix que, “donat el cas que els treballadors es quedessin en atur, a Premià de Dalt disposem del Servei Municipal d’Ocupació i Promoció Econòmica que va trobar feina a 148 persones l’any 2001. I, a més, el nou polígon industrial La Suïssa crearà nous llocs de treball que s’hauran de cobrir”.
En els propers dies, l’Ajuntament de Premià de Dalt convocarà el Concurs d’Arquitectes obert a tothom. Els projectes hauran de proposar la disposició dels metres quadrats i la construcció d’habitatges, aparcament i edificabilitat. Les propostes s’exposaran al públic i tots els veïns podran votar la que més els agradi.
NOTA: Per a més informació, poseu-vos en contacte amb Premsa (Mònica Farré o Cristina Costa) als telèfons 617 38 39 74, 637 50 94 72, a través del correu electrònic pluraletc@airtel.net , o bé connecteu-vos al web municipal www.premiadedalt.org