L’antiga fàbrica del Gas es converteix en un dels equipaments més importants de Premià de Mar

La Fàbrica del Gas, un edifici centenari de Premià de Mar que combina els estils neoclàssic i modernista, s’ha convertit, després de la seva remodelació efectuada per l’empresa SAPIC, en un dels equipaments més importants de la ciutat. Les seves naus, són la seu del Museu de l’Estampació de Premià de Mar (MEP) –tan sols hi ha tres a tota Europa- i en el Centre de Promoció Econòmica de la ciutat que entre d’altres, servirà per potenciar programes d’autocupació i d’escoles-taller.


Tot això s’ha realitzat gràcies a l’esforç municipal i a una subvenció del Fons Europeu de Desenvolupament Regional que ha donat la quantitat de 1.000.685 €. El cost total de l’actuació ha estat de 3.350.111€, el que ha suposat, descomptant l’aportació del FEDER, una inversió municipal de 2.349.426€.

Les obres es van iniciar el 22 de febrer de 1999 i es van acabar el mes de novembre del 2001 A principis del 2002 es va traslladar Promoció Econòmica i des de principis d’abril la nova directora del MEP, Marta Prevosti, ha iniciat la feina d’inventari del fons patrimonial del museu, tasca prèvia al desenvolupament de l’espai expositiu.
La Fàbrica del Gas té una superfície total de 7.234 m2 i el projecte destina 3.325 m2 a superfície per equipaments i 3.908 m2 a zona verda. El projecte de reforma que ha dirigit l‘arquitecte Rafael de Càceres ha respectat les naus antigues i ha utilitzat murs i bigues originals en la distribució interna, això s’ha complementat amb la utilització de fusta als interiors i la recerca del màxim possible de llum natural. La zona del museu és l’única que ha incorporat dues naus noves fetes amb obra vista. El complex disposa de serveis generals pels usuaris com lavabos i accés per a persones amb problemes de mobilitat.
L’edifici es troba al barri del mateix nom que està a la franja de ponent de la ciutat i ocupa part de la carretera local que uneix Premià de Mar amb Premià de Dalt, aquest fet era l’últim escull per tirar endavant el projecte ja que, segons el Pla General Urbanístic de Premià de Mar, una part de la nau lateral de la Fàbrica estava afectada per un possible enderroc per poder ampliar la crta. de Premià de Dalt. La Comissió d’Urbanisme va aprovar el projecte en la seva totalitat i la Diputació de Barcelona va afirmar la no intenció d’ampliar la carretera en quinze anys, temps suficient per revisar el Pla General i desafectar les naus del gas, especialment des del moment que el consistori té previst que aquesta carretera, segon un pla de 1996, sigui de direcció única per la qual cosa no seria necessària la seva ampliació.

Darrerament un jutge ha dictat, de manera indirecta, que no cal ampliar la carretera. La sentència indica que no està provada la necessitat d’ampliar la carretera de Premià de Dalt com defensava un veí que demanava l’enderroc de la nau afectada. De fet, conservar els laterals era un punt clau per l’actual equip de govern.

123 anys d’història
La Fàbrica del Gas va començar a funcionar l’any 1884, en aquell moment subministrava gas a diversos pobles de la comarca, Cabrils, Vilassar de Mar, Vilassar de Dalt, Teià, Alella i El Masnou eren els beneficiaris d’un gas que era el que més agradava els dels consumidors, per sobre de les fàbriques de Mataró i Badalona.

L’any 1853 la societat La Propagadora del Gas va comprar a Premià de Mar els terrenys que ara ocupa la fàbrica. El mes de febrer de 1884 es va posar en servei la fabricació del gas. Mines angleses i asturianes subministraven el carbó que es convertia en gas, aquest carbó i el posterior gas manufacturat es distribuïa gracies a l’estació del tren que es troba molt a prop.

L’evolució tecnològica va provocar que la fàbrica, que donava feina a molts subsectors del poble, cada vegada treballes menys. L’ampliació de la xarxa elèctrica i la Primera Guerra Mundial van provocar una crisi important a les indústries del sector del gas. L’any 1941, la fàbrica va deixar de produir gas, en aquell any es va instal·lar una canonada que transportava el gas que es produïa a Barcelona. Tot i això la fàbrica va continuar donant subministrament als seus abonats. L’any 1971, essent la fàbrica de Catalana de Gas i Electricitat S.A., avui Grup Gas Natural, es va substituir el gas ciutat pel gas natural i el 1983 es va tancar la fàbrica definitivament.
En la seva etapa daurada la fàbrica va arribar a donar feina directa a 40 persones.

Un espai d’equipaments fonamentals per la població
Tres seran els usos diferents que el consistori pensa donar a la fàbrica. La Fàbrica del Gas acull el Museu d’Estampació. Aquest museu, del que tan sols hi ha quatre a tota Europa, té un important fons de dissenys tèxtils i de maquinària de l’època d’esplendor del sector tèxtil i de l’estampació de Premià de Mar (un bon exemple d’aquesta època és la rehabilitada fàbrica de la Lió). L’adaptació ha habilitat diverses sales. La sala expositiva té 944 m2 i ocupa la zona central del complex i a cada banda disposa de dos naus on es troben la biblioteca especialitzada, que serà d’ús públic com a sala d’estudi, el fons gràfic del museu, l’oficina tècnica, l’àrea de direcció i la sala d’interpretació que mostrarà com era l’antiga fàbrica i la feina que en ella es desenvolupava.

L’espai expositiu es divideix en quatre zones: la sala central, la més gran per exposicions, i dos espais laterals, molt lluminosos que comuniquen amb les diverses dependències del museu. El darrer espai és la botiga. La concepció de l’espai fa que es puguin comunicar les diverses dependències tant a superfície a través d’una gran plaça pública com a través de la sala principal que es troba a sota de la plaça.

Hores d’ara, amb la contractació de la nova directora s’obre, en principi, el procés d’inventari per conèixer el fons del propi museu i després s’haurà d’aplicar el projecte museístic que lideri la nova direcció juntament amb la junta del museu composta per membres de l’ajuntament i de l’AECC (Associació Científica i Cultural) així com representants del Museu de la Ciència i la Tècnica de Terrassa al qual el MEP està adscrit.

L’altre ús al qual es destinarà la Fàbrica del Gas serà posar el servei de Promoció Econòmica de l’Ajuntament. Aquest servei ocupa dues de les naus laterals al costat de la carretera de Premià de Dalt. L’espai està dividit en diverses aules i sales que ocupen tots els serveis que dóna Promoció Econòmica de Premià de Mar per a empresaris, comerciants, emprenedors, treballadors i aturats.
En les naus es poden trobar també, l’Oficina Terapèutica Laboral (OTL) i l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC). En la segona fase de rehabilitació està previst instal·lar-hi més aules i vivers d’empreses.
Per dur a terme aquesta segona fase ja s’ha demanat subvenció al Fons FEDER i, tot i que encara és d’hora per saber si es concedirà o no, de moment el projecte de rehabilitació d’aquesta segona fase ha estat accepta en llista pels FEDER. El projecte de remodelació de la segona fase té un pressuposr de 540.000€ i el FEDER aportaria 200.000€.

DADES TÈCNIQUES
Arquitecte: Rafael de Càceres. Empresa SAPIC.
Cost d’adjudicació: 3.350.111€
Superfície: 7.234 m2.