L’exposició “Guinovart. Memòria del blau” obre al públic al Museu i a Can Palauet

Avui, divendres 28 de juny, s´inaugura a Mataró l´exposició “Guinovart. Memòria del blau”, organitzada i produïda pel Patronat Municipal de Cultura l´any en què aquest artista de reconegut prestigi celebra el seu 75è aniversari.

La mostra estarà oberta al públic fins al 10 de setembre a dos espais molt pròxims situats al centre de la ciutat: el Museu de Mataró i les sales d´exposicions de Can Palauet.


La majoria de la quarantena de peces exposades són obres inèdites de Josep Guinovart (Barcelona, 1927), realitzades expressament per a aquesta mostra durant els últims mesos, i, a banda de les pintures, s´hi inclouen configuracions en tres dimensions, instal·lacions i els anomenats “ambients expressius” o “environements”.

Una de les novetats és precisament una instal·lació anomenada Laberint, que es veurà per primer cop a Catalunya després de la seva presentació a les Balears.

“Guinovart. Memòria del blau” pretén aprofundir en l´etapa creativa més recent de Guinovart des d´un enfocament temàtic i monogràfic. La irrupció del color blau ha estat un fet destacable des de mitjans de la dècada dels 90 en la seva obra i es contraposa cromàticament i temàticament a la imatge més coneguda i projectada de l´artista, basada sobretot en els ocres, sienes i terres rogencs.

El blau simbolitza l´eteri i l´intangible, és a dir, l´antítesi dels colors naturals que caracteritzen les obres que van col·locar Guinovart a la primera filera del panorama artístic català. El blau representa l´aire, el cel i, sobretot, el mar, que va ser protagonista de la infantesa de l´artista a Tarragona i Castelldefels, mentre que els colors marronosos i ocres evoquen la vida de la pagesia d´Agramunt.

Els diferents àmbits

L´exposició engloba diversos àmbits permeables (no estancs) que agrupen les obres en funció de les seves similituds de contingut i/o formals,i que expressen aquesta multiplicitat d´aproximacions a un tema complex en el que es barregen i s´interrelacionen idees i conceptes.

Hi ha un primer bloc temàtic al voltant del blau com a color còsmic (Blau còsmic/Univers blau) que recull una selecció representativa de l´obra blau de la última dècada (celatges, cosmos , maridatge cel/mar.
Un segon bloc (Vents de tempesta i tragèdia) en torn al mar i el vent com a fenòmens indomables de la natura i la seva vessant dramàtica: el naufragi. Assumpte que tractat amb un llenguatge metafòric inspira un bon grup d´obres cabdals de la mostra.
El tercer bloc desenvolupa el tema Memòria, coneixement i poesia: els mites mediterranis. Un itinerari a l´entorn de la relació llibre i mar com a metàfora del coneixement (mar literari i llegendari), lligat amb obres de subjectivació intimista que desenvolupen tota una poètica del mar.
Instal·lació del Laberint.