La Planta de Tractament de Residus del Maresme modernitza l’àrea de reciclatge

S’hi fan obres per valor de 429.000 euros per millorar les instal·lacions i les condicions de treball dels operaris

Durant el mes d´octubre s´han iniciat unes obres de millora de la secció de reciclatge de la planta de tractament de residus sòlids urbans del Maresme.

Les actuacions previstes tenen dos àmbits: la millora de les actuals condicions de treball dels operaris de la planta i l´actualització de l´equipament de les instal·lacions.


Els treballs, que els està fent l´empresa Construcciones Riera, SA, tenen un pressupost de 429.230,94 euros i una durada aproximada de 3 mesos.

Per a tirar endavant aquestes obres el Consorci per al Tractament de Residus compta amb una subvenció de la Diputació de Barcelona en el marc del Protocol General Xarxa Barcelona Municipis de Qualitat.

Descripció dels treballs

Es construeixen noves dependències per al personal, que es traslladen de l´interior de la nau a un emplaçament extern davant de l´actual nau de compostatge. Aquestes dependències seran uns mòduls independents prefabricats amb tots els serveis de llum, lavabos, climatització i zones de vestuari separats per a roba bruta i neta.

Per altra banda, s´instal·la una plataforma i una cabina de selecció d´elements voluminosos i una plataforma i cabina de selecció de fraccions.

Quant a la maquinària nova, s´hi incorporen 3 dipòsits-transportadors, 1 cinta transportadora d´alimentació a la premsa i 1 premsa polivalent.

Donats els nous equipaments, augmentaran les línies de la instal·lació elèctrica de la planta per tal de donar-los cobertura energètica. Així com també el subministrament de l´aigua potable per a les dependències dels treballadors.

Funcionament de la planta de reciclatge

La planta de reciclatge té una capacitat de tractament prevista per al 2002 de 61.273 tones de residus, sent la seva capacitat horària de 25 t/h.

Distribuïts en dos torns, de nit i matí, de dilluns a divendres, els operaris treballen 15 hores al dia i cada torn està format per 5 persones i un cap de torn.

La feina consisteix en la separació mecànica dels residus segons el tamany. L´altra separació automàtica es fa al final del procés mitjançant un separador electromagnètic que decanta els productes fèrrics de la fracció gruixuda.

Els operaris se situen en dues zones de separació manual: a la cinta d´alimentació per aconseguir la primera separació i a la cinta que transporta la fracció gruixuda. A la primera cinta es decanten els residus voluminosos o pesants i el vidre i el paper-cartró. A la segona zona se separa els envasos de plàstic, el paper-cartró i els metalls no fèrrics.