La Politècnica de Mataró i l’Escola l’Arboç dissenyen un programa educatiu dirigit a nens amb paràlisi cerebral

L’aplicació informàtica s’adapta a les diferents discapacitats dels usuaris

L’Escola Universitària Politècnica de Mataró i l’Escola l’Arboç han dissenyat el programa informàtic educatiu anomenat “Mosqueta 3”. Aquesta aplicació es caracteritza perquè va dirigida a nens amb paràlisi cerebral i a infants d’entre 0 i 4 anys.


“Mosqueta 3” ha estat el projecte final de carrera de l’alumne de l’EUPMt Toni Ferrer, i es basa en què els nens discapacitats puguin realitzar exercicis d’associació, causa-efecte, memòria, iniciació a la lectura i ampliació de vocabulari, entre d’altres opcions. Els continguts han estat elaborats per l’Escola l’Arboç en funció de les necessitats d’aquest col·lectiu però són també aptes per estimular a nens fins a 4 anys.

Aquesta aplicació és un nou producte de la col·lecció genèricament denominada “Mosqueta” que introdueix programes d’iniciació a la lectura i escriptura.

Programa educatiu

“Mosqueta 3” s’ha realitzat amb les eines Director8 i Flash4 i està disponible en una versió per a PC.

L’aplicació aprofita les possibilitats multimèdia i barreja imatges, sons i moviments per fer més atractiu el joc. Es divideix en tres blocs:

. Alfabet: treballa l’alfabet català de manera divertida. L’usuari acciona una lletra i aquesta comença a escriure’s, s’escolta el seu nom i el d’una paraula de referència, i finalment hi ha un moviment.


-. Memory: és el joc de fer parelles de cartes i serveix per estimular la memòria visual.


-. Galeria: són imatges animades amb música i moviment, pensades perquè els nens facin moviments visuals per seguir l’acció.

A més, hi ha la possibilitat que l’educador triï la velocitat d’ús, les imatges i el joc depenent de les característiques que s’adaptin millor a cada nen.

Accessibilitat del programa

“Mosqueta 3” s’adapta totalment a les diferents discapacitats de cada nen, ja que poden utilitzar el teclat o el ratolí els que tenen mobilitat i la tècnica de l’encerclament els que no la tenen. Aquesta tècnica consisteix en què quan apareix a la pantalla una zona de selecció, l’usuari pot escollir quina vol fent un moviment amb la part del cos que pot moure i a la que s’hi ha posat un commutador.

Distribució

A partir d’aquest mes de maig, la Fundació El Maresme ha començat la distribució d’aquesta aplicació informàtica mitjançant un projecte d’implantació de noves tecnologies amb discapacitats psíquics adults, amb l’objectiu de capacitar-los en l’àmbit informàtic. La distribució del programa “Mosqueta 3” serà així una activitat prelaboral: rebran les comandes, les tramitaran, en faran còpies del programa i les faran arribar als seus destinataris.