La residència municipal Sant Josep de Mataró encara la darrera fase de les obres de rehabilitació

Avui, dijous 18 de juliol, l´alcalde, Manuel Mas, ha visitat l´última fase de les obres de la residència municipal de gent gran Sant Josep, situada a la muralla de Sant Llorenç. L´han acompanyat el regidor de Serveis Socials i Sanitat, Oriol Batista, i el regidor d´Urbanisme i Obres, Arcadi Vilert.


La residència Sant Josep tindrà 60 places, de les quals 47 estan ocupades actualment, i forma part del sistema d´equipaments socioassistencials de la ciutat. Com a serveis per a la gent gran, a banda dels llits per als residents, allotjarà també un Centre de Dia, on els avis podran desenvolupar diferents activitats i rebre tant serveis com un tractament especialitzat per part del personal que hi treballa.

Pel que fa a altres equipaments sociosanitaris públics, també al centre de la ciutat estan situats l´antic Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena i L´Aliança, que disposen de llits/ places concertades amb la Generalitat.

Assistència domiciliària als majors de 80 anys

Al marge de les places de residència geriàtrica, l´Ajuntament té en marxa des del juny del 2001 un programa d´atenció a la gent gran molt més ampli, basat en un programa pioner a Catalunya destinat a garantir l´assistència domiciliària als majors de 80 anys de la ciutat. L’objectiu d’aquesta iniciativa és facilitar amb recursos públics que la gent gran pugui viure el màxim de temps a casa seva i amb la major qualitat de vida, de manera que se’ls oferireixen serveis com ara: àpats a domicili, bugaderia, telealarma i teleassistència, transport adaptat, petits arranjaments d’habitatges i ajudes tècniques, rehabilitació a casa, ajuda per vestir-se, rentar-se, o netejar la llar. En aquests moments, aquest programa dóna cobertura a unes 130 persones. Per altra banda, disposen del servei de teleassistència (telealarma) unes 150 persones.

La residència Sant Josep, un edifici catalogat

La residència municipal està ubicada al centre i ocupa un edifici d´estil modernista declarat bé cultural d´interès local i inclòs en el catàleg del patrimoni històric i uns mòduls annexos de construcció més recent. L´immoble catalogat el va construir el 1912 l´arquitecte vilassanès Eduard Farrès.

L´Ajuntament està realitzant les obres de rehabilitació per fases des del 1998, amb una planificació dels treballs molt acurada dissenyada amb l´objectiu de mantenir-ne sempre obert l´equipament i que la gent gran pugués continuant vivint-hi. Per aquest motiu, en ocasions, ha estat necessari traslladar d´un costat a l´altre de la residència alguns dels llits destinats als residents.

Aquesta darrera fase de les obres, que executa l´empresa Bassamar i està previst que acabi durant el mes de maig de 2003, actua bàsicament sobre l´edifici històric, on s´ha rehabilitat tota la coberta i s´han realitzat treballts de compartimentació dels espais (ampliació de sales i passadissos…) i a l´adequació de les instal·lacions (xarxa elèctrica, calefacció, ascensor…).

La inversió i les fases prèvies de l´obra

El projecte sencer de rehabilitació endegat per l´Ajuntament té un cost de 2.149.115,32 euros (357,6 milions de pessetes). En aquesta inversió, l´Ajuntament comptarà amb l´ajut d´una subvenció del Pla Únic d´Obres i Serveis (PUOSC) de la Generalitat de 661.113,31 euros.

1 a. fase. Obra civil a càrrec de Bassamar i instal·lacions a càrrec d´Elecnor.

Es van canviar les finestres eixtents, es van reforçar els sostres interiors de les tres plantes de l´edifici i es va reordenar l´espai existent a les tres plantes de l´edifici per adequar-lo a la normativa que regula aquest tipus d´equipaments. Es va crear, renovar i millorar l´espai destinat als serveis mèdics i el Centre de Dia i es va instal·lar un nou ascensor.

2 a. fase. Obres realitzades en dues etapes per les empreses Modolell i Bassamar.

Es van resoldre els problemes estructurals de l´edicifi annex a la residència i es van construir 10 habitacions dobles noves amb banys i armaris situades a la segona i tercera planta. A més, els treballs van incloure la construcció dels serveis destinats als residents i al personal: cuina, menjador, bugaderia i l´enderroc de l´escala d´emergències i la col·locació de la nova.

3 a. fase. Obres actuals, a càrrec de Bassamar.