Notes històriques i geogràfiques sobre Alella

 

ALCALDE:Andreu Francisco i Roger PARTIT: ERC-La Garnatxa ADREÇA: Plaça de l’Ajuntament, 1 C.P.: 08328 TEL.: 93 5552339 FAX: 93 5400328 EXTENSIÓ (Km2): 9.6 HAB. : 8.831 (any 2004)  
ajalella@alella.diba.es
Alella està situada entre els turons de la serralada del litoral i el mar. Suaus pendents, pujols, fonts i pinedes marquen el seu entorn natural. Malgrat el desenvolupament urbanístic, les seves extensions rurals i forestals són considerables.
Abunden, disseminades per tot el terme municipal, les masies i les cases senyorials de singular bellesa suggerint un passat i un present pròspers i un patrimoni històric de primer ordre. Alella té més de mil anys d’història documentada, però molt més antics són els jaciments arqueològics prehistòrics localitzats al seu terme. Moltes de les peces trobades es conserven a la Masia Museu Can Magarola, museu d’etnologia popular i alhora Casal del Vi, seu del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Alella. I és que el vi ha estat i és encara un important dinamitzador social i econòmic per a Alella. La història del poble és inseparable de la seva aportació a la viticultura catalana. Recomanem, doncs, la visita al Museu i a les Caves de vins i caves d’Alella. Al centre del poble, l’església de Sant Feliu d’estil gòtic i façana renaixentista (fruit de diverses transformacions) destaca pel seu campanar romànic de torre quadrada. A l’interior es conserva el dibuix d’un Crist, obra de Gaudí. D’altra banda, Alella gaudeix actualment d’una notable infrastructura comercial, cultural i turística (instal·lacions esportives, bars i restaurants) que dóna al poble un interès suplementari i ofereix al visitant una estada agradable.