Notes històriques i geogràfiques sobre Arenys de Mar

 

ALCALDE: Miquel Rubirola i Torrent PARTIT: CiU EQUP DE GOVERN:CiU i PP OPOSICIÓ: PSC, ERC i IC-V ADREÇA: Riera Bisbe Pol,8 C.P.: 08350 TEL.: 93 7959900 FAX: 93 7957031 EXTENSIÓ (Km2): 6.5 HAB. : 13.428 (any 2004)  
arenysmar@arenysdemar.org La història d’Arenys de Mar gira entorn de les activitats marineres, des dels seus orígens com a barri marítim al segle XIV, amb les primeres cases de pescadors, fins a la construcció de l’actual port esportiu i pesquer, sense deixar de banda els perills de les incursions pirates que motivaren la construcció de deu torres de defensa, de les quals encara queden en peu la d’en Llovet i la del carrer Ample.
La població s’articula a tots dos costats de la riera, l’actual Rambla, centre de la vida ciutadana. L’Església parroquial de Santa Maria (segle XVI), de façana barroca, posseeix un dels retaules més espectaculars del barroc català, obra de l’escultor Pau Costa. Alguns carrers del barri de l’església conserven el sabor de les construccions populars. Pel camí de la Pietat s’arriba al capdamunt del turó on es troba el cementiri, poetitzat pel gran poeta català Salvador Espriu com Cementiri de Sinera, autèntic cementiri marí, on hi ha importants monuments funeraris d’escultors modernistes com Llimona, Vallmitjana, i altres. L’edifici modernista del Mercat Municipal, a la mateixa Rambla, ofereix cada dia els productes de la terra i els fruits de la mar. També és de gran interès l’edifici neoclàssic de l’antic Hospital Xifré, el Museu Frederic Marès de la Punta entre els millors d’Europa, i el Museu Mollfulleda de Mineralogia. L’Arxiu Històric Fidel Fita conserva la més important documentació sobre el municipi i la comarca. Arenys de Mar recuperà l’activitat marinera amb la construcció del port, que avui concentra la quasi totalitat de la flota pesquera del Maresme. Al mateix port se celebra la popular subhasta del peix. A més de la pesca hi sovintegen les competicions esportives, fomentades pel Club Nàutic.