Notes històriques i geogràfiques sobre Calella

 

ALCALDE: Josep Basart i Pinatel·li PARTIT: ERC GOVERN: ERC, PSC OPOSICIÓ: CiU, PP, Grup Independent de Calella ADREÇA: Plaça de la Constitució, 9 C.P.: 08370 TEL.: 93 7663030 FAX: 93 7660576 EXTENSIÓ (Km2): 7.9 HABITANTS :16.008 (any 2004)  
ajcall@calella.org
http://www.calella.org
El terme municipal de Calella comprèn la franja costera de més de tres quilòmetres de platja entre Sant Pol i Pineda, sobre la qual s’estén el nucli urbà, i una part muntanyosa que coincideix amb els contraforts del Montnegre. La platja, de 3 quilòmetres de llargada, afavorí la creació d’un important complex turístic i una infrastructura de serveis de primera qualitat. Una intensa activitat comercial es desplega a la temptadora zona de vianants.
A les instal·lacions municipals o a l’aire lliure, especialment a la platja, s’hi practica tota classe d’esports dins el programa “Calella activa”. A més a més té la infrastructura ideal per a la celebració de congressos, certàmens i convencions, també disposa d’una gran varietat de terrasses, restaurants, sales de ball, discoteques i bars musicals que li donen vida nocturna ideal per a totes les edats. Per tot això Calella és coneguda com la capital turística del Maresme. El nucli antic es conserva al voltant de l’església, amb carrers estrets i rectilinis que a l’estiu registren gran activitat. L’Església arxiprestal de Santa Maria, neoclàssica, conserva el portal barroc de l’antic edifici, amb els caps dels dotze apòstols esculpits per Jean de Tours. Edificis pròxims són història viva, com la Casa dels Salvadors (segle XIV), amb portes adovellades, finestrals gòtics i matacà a la porta d’entrada; la Casa Sivilla (segle XVI). Al Museu-arxiu de Calella es conserven objectes i documents relacionats amb la vida de la ciutat. També s’hi pot visitar la Capella de Sant Quirze i Santa Julita o les torretes antigues de telegrafia òptica construïdes l’any 1849 i 1850 a la zona del far. Llambregant a tota la costa encara es conserva el far, construït el 1859. Sobre la carretera hi ha el Parc Municipal Dalmau i des de la població surten pistes forestals cap a diferents punts del Montnegre, idonis per fer senderisme. El Passeig de Mar és un indret d’esbarjo entre el mar i la població on s’hi celebra la Fira de Calella i l’Alt Maresme, tradicionals ballades de sardanes i tota mena de manifestacions culturals i populars. Calella també és coneguda pel seu Carnaval, l’exposició de roses de Catalunya, l’Aplec de la Sardana, la Festa Major de Sant Quirze i Santa Julita, revetlles populars, la Festa Major de la Minerva, els Festivals Internacionals de Bandes de Música i l’espectacular Festa de la Cervesa “Oktoberfest”. Calella, que va ser pionera del turisme vacacional al Maresme, continua mantenint l’oferta turística amb un alt nivell d’oferta turística.