Notes històriques i geogràfiques sobre Canet de Mar

 

ALCALDE:Joaquim Mas i Rius PARTIT: PSC GOVERN: PSC, CiU, ERC OPOSICIÓ PIC ADREÇA: Ample, 11 C.P.: 08360 TEL.: 93 7943940 FAX: 93 7941231 EXTENSIÓ (Km2): 5.42 HABITANTS:12.047 (any 2004)  
canetmar@canet.diba.es Canet de Mar. Municipi de la costa del Maresme, amb una població superior als 10.oo habitants, a 43 km de Barcelona. Ben comunicada per la carretera nacional II, per l´autopista A 19, i també per tren fan d´aquesta vila un punt idoni per gaudir d´una qualitat de vida i d´un privilegiat clima mediterrani: vora de la mar, díes lluminosos i un envoltant de boscos de pins, cada vegada més presents dintre la vall. Com a nucli històric el trobem documentat des del segle XI, i la seva història s´ha inscrit i s´inscriu dins una important presència socioeconòmica, cultural i artística, amb un important protagonisme en l´àmbit agrícola (fruites, floral, orta); marítim(navegants i americanos); industrial (tèxtil del gènere de punt); social(estiueig, residencial); patrimoni artístic amb arquitectures rurals i urbanes (masies, colonials/indianes, modernistes, noucentistes i contemporanies).
Dins l´àmbit artístic, la vila de Canet de Mar incopora un singular interès per al visitant, oferint-li un ampli repertori d´obres i artistes de l´art del tombant de segle: arquitectes com Francesc-Daniel Molina i Casamajó, Josep Puig i Cadafalch, Eduard Ferrés i Puig, Pere Domènech i Roura, Lluís Planas i Calvet, Antoni Puig i Gairalt; escultors com Josep Llimona, Miquel Blay, Lluciá i Miquel Oslé, Eusebi Arnau; dibuixants com Josep Pascó, són alguns dels protagonistes del patrimoni canetenc, juntament amb l´estreta i continuada relació de l´arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner fill de mare canetenca, Maria Montaner i Vila, que visqué llargues estades a Canet de Mar fixant la seva residència a l´antiga masia Rocosa, avui Casa-Museu Lluís Domènech i Montaner ademés de la pròpia casa Domènech que l´arquitecte va construir per a la familia. L´antiga masia és el testimoni d´aquell àmbit on l´arquitecte va projectar la majoria de les seves obres i on va escriure molts dels seus treballs, realitzant també dues obres a Canet (Ateneu Catalanista, la casa Roura i la reforma i ampliació del Castell de Santa Florentina). La Casa-Museu conserva correspondència, i documentació de l´arquitecte, així com dibuixos, ferros, ceràmiques, escultures de les seves obres. La visita de la Casa-Museu es complementa amb un itinerari exterior (recorregut guiat per les façanes més singulars) i la visita al Castell de Santa Florentina, segons l´horari del programa de visites ja establert.