Notes històriques i geogràfiques sobre Palafolls

 

ALCALDE: Valentí Agustí i Bassa PARTIT: PSC GOVERN: PSC OPOSICIÓ: CiU, PP, ERC ADREÇA: Plaça Major, 11 C.P.: 08389 TEL.: 93 7620043 FAX: 93 7652211 EXTENSIÓ DEL MUNICIPI (Km2): 16.3 HABITANTS:6.631 (any 2004)  
palafolls@palafolls.diba.es El terme de Palafolls, del qual Malgrat va ser antigament front marítim, l’integren el poble de les Ferreries i el de Sant Genís de Palafolls. Té un caràcter agrícola important, amb un nucli industrial i granges especialitzades. Algunes masies antigues han estat transformades en restaurants típics amb fama de bona cuina tradicional. El poble de Sant Genís de Palafolls conserva l’aspecte tradicional al voltant de l’Església fortificada de Sant Genís, origen del municipi.
Inicialment romànica, l’església va ser modificada als segles XV i XVI amb una nau gòtica i dues capelles i el campanar és de base quadrada i té una torre circular de defensa. Les Ferreries, format al segle XVII, és centre administratiu i ha tingut un gran creixement urbanístic. A la rodalia es conserven algunes masies dels segles XIV i XV. Al costat de la plaça Joaquim Ruyra s’ha construït l’obra arquitectònica més moderna del Maresme, un pavelló poliesportiu realitzat pel prestigiós arquitecte japonès Arata Isozaki. En la part més pròxima a la costa hi ha el zoo marí i parc aquàtic de Marineland, 60.000 m2 de natura a ple aire amb més de 300 animals de 60 espècies diferents, exhibicions de dofins, lleons marins, guacamais i aus rapinyaires, i un modern parc aquàtic de 35.000 m2. En un dels turons pròxims al poble, a 150 metres d’altura, hi ha les ruïnes del Castell de Palafolls, dominant la bella panoràmica del curs baix i la plana fèrtil del riu Tordera. El castell, que va ser centre de la important baronia de Palafolls, està format per tres recintes, i la major part de les construccions són del segle XII al XV.