Notes històriques i geogràfiques sobre Pineda de Mar

 

ALCALDE: Joan Morell i Comas PARTIT: CIU GOVERN: CiU, PSC, ERC OPOSICIÓ:PP ADREÇA: Plaça Catalunya,1 C.P.: 08397 TEL.: 93 7671560 FAX: 93 7671212 EXTENSIÓ DEL MUNICIPI (Km2): 10.3 HABITANTS:23.539 (any 2004)  
ajuntament@pinedademar.org {h}Web de l’ajuntament{|} http:www.pinedademar.org{h} Una àmplia i llarga platja arenosa de gran qualitat, juntament amb una variada oferta d’allotjament i una configuració urbana de places verdes i arbredes amb raconades de flors i fonts, fan de Pineda un nucli privilegiat per al gaudi de les vacances en el qual es pot combinar el plaer del sol i la platja amb la serenor de la tarda. El centre històric, però, conserva el seu caràcter. L’Església de Santa Maria té una nau central del segle XVI, i les dues naus laterals i el campanar vuitavat del segle XVIII; la façana és barroca amb un esgrafiat a quadres. Davant l’església, a l’altre costat de la carretera, hi ha Can Jalpí (segles XIV-XVI), interessant masia fortificada, ara restaurada.
Al carrer Major es pot admirar una Creu de terme gòtica (segle XIV) al pati de Can Quintana, i també alguns edificis interessants del segle XVII i XIX a la plaça de Catalunya. A Pineda, s’hi conserva una torre de defensa, la del Mas Castellar (segle XVI). Les restes arqueològiques trobades al turó de Montpalau (segle IV a. C.) donen testimoni del passat ibèric; igualment valuós és l’aqüeducte romà de Can Cua (segle I–II), que tenia una llargària de 3’5 quilòmetres i un desnivell de 40 metres, del qual avui queden quatre arcs. Al cim de la muntanya de Montpalau, s’hi troba el Castell de Montpalau (segle XI), molt malmès per la natura i en estat ruïnós. Situada al turó entre Pineda i Santa Susanna, es troba l’Ermita de la Mare de Déu de Gràcia, construïda l’any 1751 per iniciativa d’un grup de mariners. Al paratge de Can Martorell, s’hi troba la Capella de Sant Rafael. Al carrer Sant Antoni, podem trobar la Capella de Sant Antoni (segle XVIII), dedicada a Sant Antoni de Pàdua.