Notes històriques i geogràfiques sobre Premià de Dalt

 

ALCALDE: Sebastià Pujol i Puig PARTIT: ERC GOVERN: ERC, PSC, PP OPOSICIÓ: CiU ADREÇA: Plaça de la Vila, 1 C.P.: 08338 TEL.: 93 7523186 FAX: 93 7523300 EXTENSIÓ DEL MUNICIPI (Km2): 6.5 HABITANTS:9.703 (any 2004)  
ajuntament@premiadedalt.org {h}Web de l’Ajuntament de Premià de Dalt{|} http://www.ajpremiadedalt.org{h} Premià de Dalt, municipi de la comarca del Maresme, s’enfila per la serralada litoral fins al cim de Sant Mateu. El poble té una altitud de 142 metres. Per les restes arqueològiques trobades al poblat ibèric de la Cadira del Bisbe, es situa la seva fundació a finals del segle V a. C., essent poblat inicialment per la tribu dels laietans. Amb l’arribada del romans, els íbers adopten la seva estructura econòmica i s’estableixen vil·les romanes: Can Vilar, les Pèrgoles, Ca l’Escoda i Sant Anna (segles I a. C. – II d. C.). L’origen del nom actual de Premià prové possiblement de la vil·la romana Primiliani.
L’any 927 s’esmenta la vil·la Primilia amb l’església de Sant Pere (gòtic tardà) que presideix el poble. Actualment Premià de Dalt és un municipi d’uns 7.000 habitants ordenat, tranquil i laboralment dedicat a la planta i la flor amb una zona industrial de petita i mitjana empresa força consolidada. Des de l’ermita d’origen romànic de Sant Mateu, al cim de la serra, tenim un mirador natural (490 metres) sobre el Vallès Oriental i tota la costa. En el límit amb el terme de Vilassar de Dalt, visitarem el santuari de la Cisa, on es venera una imatge del segle XV, protectora d’aquest rodal del Baix Maresme i que és objecte d’una antiga devoció popular. ____________________________________________________________