Notes històriques i geogràfiques sobre Premià de Mar

 

ALCALDE: Jaume Batlle i Garriga PARTIT: CiU GOVERN: CiU, ERC OPOSICIÓ: PSC, ICV, PP, VIP ADREÇA: Plaça de l’Ajuntament, 1 C.P.: 08330 TEL.: 93 7417400 FAX: 93 7417425 EXTENSIÓ DEL MUNICIPI(Km2): 1.9 HABITANTS:27.464 (any 2004)  
premiam@premiademar.org
Web de l’Ajuntament de Premià de Mar
Premià de Mar és una població amb una notable riquesa arqueològica: vila romana i necròpolis paleocristiana, avui destruïdes però de les quals es conserven restes al Museu Municipal i al Museu Arqueològic de Barcelona. De tradició marinera, durant el segle XIX va anar donant pas al cultiu de flors i plantes ornamentals i a l’activitat industrial: metal·lúrgica, construcció i tèxtil, d’especial rellevància la d’estampació de teixits, iniciada l’any 1926 per l’empresa Lió Barcelona.
Lloc tradicional d’estiueig des del primer terç del segle XX. El nucli antic s’articula al voltant de l’Església de Sant Cristòfol (segle XVIII): planta de creu llatina i campanar de torre octogonal, amb un portal barroc mostrari de temes mariners. A l’antiga Masia de Can Manent (segle XVIII) s’hi ha instal·lat el Museu d’Estampació Tèxtil i la Biblioteca Municipal. Compta amb importants edificis de l’època premodernista i modernista (Escola de la Salle, Escola d’Assís, antiga fàbrica del gas, escola la Lió, etc.). Moderns equipaments esportius de recent construcció (poliesportius, piscina municipal, camp de futbol, port). Població molt activa, amb centres d’ensenyament i un important centre comercial.