Notes històriques i geogràfiques sobre Sant Vicenç de Montalt

 

ALCALDE: Lluis Bisbal i Pujol PARTIT: PSC ADREÇA: Sant Antoni, 13 C.P.: 08394 TEL.: 93 7910511 FAX: 93 7912961 EXTENSIÓ DEL MUNICIPI (Km2): 8.0 HABITANTS:4.764 (font: Ajuntament 1/06/2004)  
oficines@svmontalt.net
WEB DE L’AJUNTAMENT
Sant Vicenç de Montalt és un poble tranquil amb una zona boscosa de pins i alzines. Conserva l’estructura tradicional amb edificis dels segles XVIII i XIX que es bastiren a l’entorn de l’Església de Sant Vicenç (segle XVI). En el nucli històric podem trobar edificis i masies notables, com la masia de Can Brunet, amb una torre de defensa quadrada, o la casa La Mongia, amb una torre medieval, així com diverses torres de defensa com el Torreón al Parc dels Hermanos, la de Can Saurí, i el Castell de Ca l’Oliver, també conegut per Can Milans del Bosch.
El turisme i la segona residència són avui les activitats més importants de Sant Vicenç de Montalt; per aquest motiu disposa de bones instal·lacions, a més d’una quantitat considerable d’urbanitzacions i xalets de luxe, la situació de les quals permet albirar unes panoràmiques magnífiques del municipi. El poble de Sant Vicenç de Montalt té una façana marítima de quasi dos quilòmetres on s’ubica un passeig marítim anomenat passeig del Marquès de Casa Riera, que llinda amb una gran superfície de platja que, en l’època estiuenca, està dotada de tots els serveis necessaris. Sant Vicenç de Montalt compta amb el Museu del Pessebre de Catalunya, fita important del pessebrisme català. Encara es cultiven els camps i el producte principal són els pèsols. Són típics els “carquinyolis del Montalt”, que acompanyats amb moscatell són unes postres delicioses.