(DESC)OBRINT LA LLAUNA
Què són les begudes energètiques?
Les begudes energètiques són refrescos sense alcohol, generalment gassificats, amb un alt contingut de substàncies estimulants les quals alteren el cos al barrejar-les totes en una mateixa llauna.
Tot i que estan formades d’una varietat de components, les substàncies estimulants responsables dels efectes que produeixen aquestes begudes són la cafeïna i la taurina. Tot i així, el component principal d’aquestes begudes és la cafeïna la qual juntament amb les altres substàncies fa que aquestes begudes proporcionin una sensació de millora de l’estat d’ànim i de les capacitats físiques.
Aquestes begudes han estat dissenyades amb el propòsit de proporcionar al consumidor energia quan ha d’exercir esforços físics o mentals extres però, això, és només una suposada virtut, el que fan realment és bloquejar el cansament i la fatiga.
El consum excessiu i l’abús d’aquestes begudes pot arribar a provocar diferents efectes no desitjats com, per exemple, trastorns cardíacs que poden arribar a ser molt greus, sobretot si s’associen amb alcohol. Actualment, hi ha un alt consum d’aquestes begudes energètiques el qual va augmentant dia a dia, sobretot entre els i les adolescents. Part d’aquest fet és conseqüència de la publicitat.
Els seus components
Les begudes energètiques tenen una gran diversitat de components, principalment contenen cafeïna, hidrats de carboni, aminoàcids, vitamines i extractes vegetals i, en menor quantitat, additius acidulants, conservants, saboritzants i colorants.
Encara que aquestes begudes tenen una gran component estimulant, que el proporciona la cafeïna juntament amb els sucres.
La majoria de begudes energètiques tenen una concentració important de carbohidrats (glucosa, fructosa, sacarosa i glucuronolactona).
També podem trobar alguns aminoàcids com la taurina la qual es troba present en grans quantitats, pràcticament és el component més abundant.
Finalment les vitamines, concretament les del grup B. De totes maneres, el component que més distingeix aquestes begudes és la cafeïna la qual es troba entre uns 80 i 100 mg també contenen grans quantitats de cafeïna.
La majoria de begudes energètiques tenen una composició semblant però amb petites variacions pel que fa a la quantitat.
Exemple de composició d’una Beguda Energètica
COMPONENT | QUANTITAT |
---|---|
Cafeïna | 341 mg/L |
Taurina | 4 g/L |
Fructosa | 0,6 % |
Glucosa | 2,6 % |
Sacarosa | 8 % |
Sucres totals | 11,2 % |
Vitamina B2 (riboflavina) | 6 mg/L |
Vitamina B3 (niacina) | 81 mg/L |
Vitamina B5 (àcid pantotènic) | 24 mg/L |
Vitamina B6 | 24,8 mg/L |
Vitamina B12 | 23,9 mg/L |
Exemple de composició d’una Beguda Energètica de 473 ml:
- Aigua carbonatada: acostuma a superar el 90%
- Sucres: entre 50 i 60 gr (entre 5 i 6 sobres de sucre)
- Àcid cítric (com a regulador de l’acidesa)
- Saboritzants naturals i artificials
- Taurina: d’1 a 2 gr
- Bicarbonat de sodi (com regulador de l’acidesa)
- Citrat de sodi (com a regulador de l’acidesa)
- Cafeïna: 160-186 mg
- Niacinamida (vitamina B3)
- Pantotenato de calci (vitamina B5)
- Piridoxina (vitamina B6)
- Vitamina B12: entre 2 i 6 micrograms
Sucres
Què són?
Hidrats de carboni que s’encarreguen d’aportar energia a l’organisme. Són molt importants pel bon funcionament del cos, però com tot, depèn de la quantitat que se’n prengui.
Tipus
Existeixen sucres que es troben de manera natural en els aliments, com la fructosa i la glucosa. I els anomenats sucres afegits.
- Fructosa: La trobem de manera natural a les fruites i la mel, i en gran mesura en aliments processats (llaminadures, sucs, batuts, refrescs…). Quan s’ingereix en grans quantitats en aliments processats pot comportar riscos per a la salut.
- Glucosa: Es troba present en els aliments de manera natural, com la fruita sencera, els farinacis (pa, patata, pasta, arròs), algunes hortalisses, els llegums, i a la llet i el iogurt. Està considerat el sucre més important pel cos humà perquè determina el nivell de sucre en sang, que fa atendre totes les demandes de les cèl·lules del cos.
- Sucres afegits: Aquells que s’incorporen als propis aliments o begudes durant la fabricació o bé durant la preparació, o previ al seu consum; amb l’objectiu de variar el seu sabor, augmentar la conservació, per aparença, etc.
Aquest tipus de sucres poden aportar poc o cap valor nutritiu als aliments, i s’han associat a diverses problemàtiques de salut (malalties cardiovasculars, diabetis, obesitat, càries, canvis en l’estat d’ànim i l’energia,…).
És més saludable optar per fonts naturals de sucres i reduir el consum de sucres afegits.
Diferències entre begudes energètiques i isotòniques
Les begudes isotòniques afavoreixen el rendiment esportiu i ajuden a recuperar ràpidament les pèrdues de suor ocasionades per l’esforç físic. Quan practiquem esport s’eleva la nostra temperatura corporal i, per regular-la, es produeix la sudoració i el nostre organisme perd aigua i sals minerals. A causa d’aquesta pèrdua disminueix el rendiment físic i augmenta el temps de recuperació. Per solucionar aquest problema, les begudes isotòniques són begudes hidratants ja que contenen uns certs components que ajuden a recuperar els nutrients perduts
Aquests components són l’aigua, els electròlits i els hidrats de carboni:
- L’aigua serveix per evitar la deshidratació que pot comportar marejos, rampes musculars, problemes renals o arítmies cardíaques.
- Els minerals com el sodi i el potassi que s’encarreguen de regular l’equilibri dels líquids a l’organisme són els electròlits.
- Finalment, els hidrats de carboni els quals aporten energia immediata als músculs i faciliten l’absorció ràpida d’aigua són la glucosa, la sacarosa, la fructosa i les dextrines. Alhora, aquestes també milloren el rendiment i procuren una bona recuperació després de l’exercici físic.
A part dels components imprescindibles de totes les begudes isotòniques, en algunes també poden aparèixer vitamines, edulcorants, àcid cítric, aromes o antioxidants. A la majoria d’elles se’ls hi atribueixen aromes per tal d’atraure als consumidors i d’incitar-los a provar els diferents gustos.
Les begudes isotòniques són adients per a la pràctica esportiva intensa o moderada, sobretot amb calor, ja que són les situacions que impliquen més sudoració la qual és la que s’intenta combatre amb aquestes begudes.
En canvi, les altres situacions que no impliquen una pèrdua de nutrients important no és necessari reposar sucres ni electròlits però sí que és necessari hidratar-se amb aigua en el cas d’una activitat esportiva lleugera.
Recomanacions de consum
Abans de la pràctica esportiva no és necessari, ja que encara no s’ha perdut aigua ni sals minerals. Tot i així, és aconsellable beure aigua sola una o dues hores abans per començar l’activitat física amb el cos hidratat correctament. Tot i que si es tracta d’una activitat física de llarga durada, sí que es poden prendre begudes isotòniques per tal d’agafar el màxim d’energia en forma de glucogen.
Durant la pràctica de l’exercici s’ha d’ingerir una petita quantitat cada quinze o vint minuts per tal d’anar recuperant el que gastem quan suem i aportar energia als músculs.
Després de l’exercici és imprescindible la recuperació de líquids i electròlits, per tant, s’ha de prendre una beguda isotònica el més ràpid possible.