Hàbits saludables

HÀBITS SALUDABLES

La vida saludable influeix de manera directa en el benestar, l’equilibri personal i la qualitat de vida. Aconseguir-ho, depèn de l’estil de vida i dels hàbits diaris.

La salut està condicionada per quatre factors:

·         L’herència genètica, el medi ambient, el sistema sanitari i l’estil de vida.

·         El factor que té un pes més gran sobre la salut és l’estil de vida, és a dir, el conjunt d’hàbits i conductes quotidians.

·         Els estils de vida poc saludables causen nombroses malalties, com ara l’obesitat, la hipertensió, la diabetis i l’estrès, entre altres. Per això és tan important per gaudir d’una bona salut adoptar un estil de vida saludable.

·         El control sobre l’estil de vida depèn essencialment de cada persona, de manera que és a les nostres mans practicar hàbits saludables i evitar costums nocius.

1. Alimentació

·         Menja d’una manera equilibrada i variada (tant pel que fa als aliments com als mètodes de preparació) i en la quantitat necessària per evitar l’excés de calories, i fes 4-5 àpats distribuïts al llarg del dia.

·         Menja cinc racions entre fruita i verdura al dia.

·         Utilitza oli d’oliva tant per amanir com per cuinar.

·         Per obtenir una bona hidratació, evita el consum de refrescos i sucs comercials: la millor beguda és l’aigua. Si li vols donar una mica de gust, li pots posar alguna peça de fruita fresca o hortalissa (taronja, llimona, aranja, cogombre…) o herbes aromàtiques (mental, alfàbrega…)

·         Intenta reduir el consum de greixos de mala qualitat (embotits, mantega, margarina, llard) i de sucres afegits, amb un màxim de 25g/dia (pastisseria i brioixeria).

·         Reduïu al màxim aliments processats i ultraprocessats com begudes ensucrades i energètiques, brioixeria, galetes, cereals de l’esmorzar, postres lactis ensucrades, batuts de llet o de fruita ensucrats, pastissos, gelats i llaminadures. 

2. Activitat física

·         Incorpora l’activitat física a la teva vida diària: camina, puja i baixa escales, vés amb bicicleta, etc.

·         També pots fer exercici físic regularment: practica’l com a mínim cinc dies a la setmana, almenys trenta minuts.

·         Escull una activitat que t’agradi en funció de la teva edat i el teu nivell físic (exercicis de força, nedar, caminar de pressa, ballar, etc.).

3. Benestar emocional

·         Estima’t, accepta’t i coneix les teves capacitats i límits personals.

·         Fomenta les relacions positives amb familiars, companys, amics, etc.

·         Fes de cada conflicte una oportunitat per a la reflexió i la comunicació.

4. Descans

·         Dorm un mínim de vuit hores en un ambient confortable i fosc.

·         Combina l’activitat amb estones de descans per no fatigar-te, i evita les situacions d’estrès, l’esgotament laboral, etc.

5. Oci

·         Gaudeix d’un temps d’oci saludable i variat, durant el qual pots fer amics i mantenir-los, practicar esport, escoltar música, pintar, implicar-te en activitats culturals, etc.

6. Cura del cos

·         És important mantenir uns bons hàbits higiènics: rentar-se les mans, dutxar-se, etc.

·         Renta’t les dents després de cada àpat i no oblidis visitar l’odontòleg un cop a l’any.

·         Adopta postures correctes i realitza moviments quotidians adequats: quan estàs dempeus, en seure, en dormir, en caminar, en transportar pes, etc.

·         Protegeix-te de la radiació solar. Utilitza cremes protectores i evita les hores de màxima radiació solar (de 12a 16 hores).

7. Afectivitat i sexualitat

·         Aprèn a conèixer, acceptar i estimar el teu cos, i també a reconèixer els propis afectes i ser capaç d’expressar-los.

·         Concep la sexualitat d’una manera àmplia, afectuosa, relacional, comunicativa i reproductiva.

·         Utilitza mètodes anticonceptius per afavorir conductes sexuals responsables.

8. Tabac i alcohol

·        Quant al tabac, no fumis. Si ho fas, deixa de fumar.

·         Pel que fa a l’alcohol, fes-ne un consum responsable: si has de conduir, estàs embarassada, fas alguna activitat professional de risc o tens problemes de salut i prens medicaments que interaccionen amb l’alcohol, evita consumir-ne.

·         Si consumeixes alcohol, fes-ho amb moderació. L’alcohol es quantifica en unitats de beguda estàndard (UBE). Una cervesa i una copa de vi o de cava equivalen a 1 UBE, una copa de beguda destil·lada (whisky, conyac, ginebra, etc.) equival a 2 UBE. En persones sanes es recomana, per als homes, no superar les 4 UBE/dia, i per a les dones, les 2 UBE/dia.

9. Altres substàncies

•         Evita el consum de drogues il·legals.

•         Fes un consum responsable dels medicaments.

10. Prevenció: vacunació i revisions periòdiques

•         Segueix les recomanacions del calendari de vacunacions. Tingues cura sobretot si viatges a països amb malalties endèmiques susceptibles de vacunació.

•         Fes-te controls periòdics per detectar precoçment malalties cardiovasculars, respiratòries, endocrines, diferents tipus de càncer, etc.