Taller: Corresponsabilitat i democratització de les cures

Aquest taller va enfocat a infants de cicle superior de primària. És fonamental el treball de democratització de les cures en aquesta franja d’edat tota vegada que és un moment vital per assumir compromisos i responsabilitats, alhora que es té més autonomia i capacitat de reflexió crítica

La proposta educativa està adaptada a les necessitats i a la realitat d’aquesta etapa. Es fa èmfasi en el treball i la corresponsabilitat del grup, com a element indispensable pel
desenvolupament d’unes vides sanes i lliures de tota mena de violències.


OBJECTIUS

  • Identificació i comprensió dels estereotips de gènere per tal d’afavorir una socialització més equitativa i saludable.
  • La valoració de les cures com a forma d’assegurar la construcció de relacions socials compromeses amb el benestar dels altres.

CONTINGUT

L’activitat proposada parteix de la comprensió i identificació dels rols i estereotips de gènere a través de l’observació i la reflexió de la seva realitat més propera com és el grup-classe i les seves llars, identificant la infravaloració dels valors feminitzats.

A partir d’aquí es planteja el concepte del treball de cures i la idea que totes aquestes tasques quotidianes i invisibles són imprescindibles i cal democratitzar-les.


Qui les fa? Quines són? Quin valor se li donen? Són algunes de les preguntes que és plantegen per tal de caminar cap a una corresponsabilitat i un reconeixement de totes aquestes tasques imprescindibles pel sostén de la vida.

CONCEPTES CLAUS

  • Límits personals
  • Corresponsabilitat
  • Interdependència
  • Democratització de les cures
  • Divisió sexual del treball

ACTIVITAT

El taller es desenvolupa en quatre parts: una d’obertura i benvinguda on es recullen els
coneixements previs i percepcions. Una segona part protagonitzada per una dinàmica de cos i moviment que ens porta a la tercera part de reflexió del viscut i de diàleg més analític.

A la part de tancament es posa en valor la vivència personal de la sessió. Creiem fonamental en les nostres formacions l’obertura d’espais on totes les identitats siguin reconegudes.

DURADA

1 hora

ENTITAT

El taller el du a terme La Gûspira-Equip d’educadores.

Son una associació socioeducativa de Premià de Mar que des de 2017 treballa per l’educació emancipadora, amb el feminisme comunitari com a pedagogia. Aposta per la creació d’espais sensibilitzadors, reflexius i mobilitzadors que promoguin mecanismes preventius entorn les violències tot visibilitzant i valorant les diversitats en totes les expressions per avançar cap a una justícia global.