3.345 persones aturades menys al Maresme durant el 2015

 

El Maresme ha tancat el 2015 amb una reducció de l’atur que en valors interanuals representa una descens del 9,26% en el nombre de persones inscrites al Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC). Aquesta xifra però encara queda molt lluny dels valors de desocupació registrats el 2007, abans de començar la crisi econòmica. Segons l’anàlisi fet per l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal, al Maresme hi ha un 83,7% més de demandants de feina: 32.778 davant els 17.849 registrats el 2007.

La comparativa ineranual és positiva per als 30 municipis de la comarca. Tots ells registren una reducció de l’atur que, percentualment, oscil·la entre el 16,67% d’Òrrius o el 16,46% de Sant Andreu de Llavaneres i el 4,29% de Vilassar de Dalt. Les variacions registrades mensualment són més desiguals. 23 municipis van registrar un descens de l’atur el mes de desembre; a Cabrils i Santa Susanna no es va detectar cap canvi respecte al mes de novembre i a Canet de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Teià, Tiana i Tordera va augmentar la xifra de persones desocupades. La mitjana comarcal, però és positiva: 482 maresmencs i maresmenques menys al SOC.

La disminució de l’atur al Maresme, en la comparativa mensual, és de l’1,45%, un percentatge superior al provincial (la reducció de la desoaupació va ser de l’1,32%) i a la mitjana catalana (-1,15%). Tot i això, la taxa d’atur maresmenca és del 16,76%, dos punts superior a la de Barcelona província (14,76%) i a la de Catalunya (14,99%).

Les comparatives per sectors econòmics són diferents si es fan en termes anuals o mensuals. Els 5 sectors: agricultura, indústria, construcció, serveis i SOA (Sense ocupació anterior) registren una disminució de demandants de feina si s’analitzen les dades anualment. En canvi, la comparativa mensual indica un lleuger increment de l’atur a la construcció.

Similar és l’anàlisi per grups d’edat. La comparativa interanual és positiva en tots ells, però mensualment es registra un increment de l’atur entre les persones que tenen entre 55 i 64 anys. Aquest col·lectiu és justament el que presenta una taxa d’atur més elevada (28,24%). De fet, el 54,8% de l’atur maresmenc es concentra en les persones de més de 45 anys. Una dada encara més preocupant si es té en compte que el 72,41% de l’atur de llarga durada recau en aquest col·lectiu de persones més properes a l’edat de jubilació.

Podeu consultar les dades d’atur de tots els municipis del Maresme i ampliar aquesta informació amb el Report d’Atur del mes de desembre elaborat per l’Observatori de Desenvolupament Local: