8 de març, Dia Internacional de la Dona

Demà divendres dia 07 de febrer a les 12:00 es llegirà el manifest institucional el Dia Internacional de la dona.

La lectura anirà a càrrec de la sr. Neus Serra Consellera Delegada de Benestar i Educació del Consell Comarcal del Maresme.

Lloc: Plaça Miquel Biada, davant del Consell Comarcal del maresme

8 de març Dia Internacional de la Dona

La commemoració del dia internacional de la dona té origen en diferents fets que van tenir lloc a partir del segle XIX i principis del segle XX.

Durant la revolució industrial, moltes dones es van incorporar al treball assalariat en condicions injustes i precàries. Això donà lloc a l’aparició del moviment de dones que reivindicaven millores en les seves condicions laborals: la reducció de la jornada laboral, la limitació de l’edat de treball de les nenes, la prohibició de l’horari nocturn per a les dones…

A Nova York va tenir lloc una vaga de les obreres tèxtils nord-americanes el 1857 i el 1911 es produí l’incendi de la fàbrica Cotton, on van morir 142 obreres. A Catalunya, l’any 1881, va tenir lloc una vaga que van protagonitzar 3.500 treballadores del sector tèxtil d’Igualada.

L’any 1848, es fa pública la declaració per reivindicar el dret de vot per part de les dones nord-americanes el 1848. Anys després, les sufragistes angleses van fer de la reivindicació del dret de vot per a les dones l’eix central de les mobilitzacions.

El 1910, a la II Conferència Internacional de Dones Socialistes, Clara Zetkin (1857-1933) va proposar establir un Dia Internacional per a les Dones. La seva crida va trobar ressò, així que es va commemorar el primer Dia Internacional de les Dones, l’any 1911. Més d’un milió de dones van prendre-hi part per reivindicar els drets socials i polítics de la dona: el dret a vot, a ocupar càrrecs públics, el dret a treballar, a l’ensenyament i a la no discriminació en l’àmbit laboral…

A finals dels anys seixanta i amb el renaixement del moviment feminista, va tornar a  reivindicar-se aquesta celebració. Les Nacions Unides van declarar el 1977 el 8 de març com el Dia Internacional de la Dona.

Avui dia, la commemoració d’aquest dia continua sent necessària perquè les situacions de desigualtats que viuen les dones tant en la vida social, familiar, laboral i política se segueixen mantenint malgrat la igualtat davant de la llei.  Per això cal continuar lluitant per aconseguir una igualtat efectiva.

Manifest Institucional del 8 de març 2014

http://www.gencat.cat/icdones/8m/declaracio_08032014_ICD.pdf