Inici Documents Informacions SIAD

Declaració institucional del Consell Comarcal del Maresme en motiu de la celebració del Dia Internacional contra la LGTBIfòbia

El 17 de maig se celebra, amb el suport de nombroses organitzacions internacionals, el Dia Internacional contra la LGTBIfòbia, data que coincideix amb la de la decisió presa per la Organització Mundial de la Salut al 1990 d’eliminar l’homosexualitat del llistat de trastorns mentals.

La societat espanyola ha experimentat molts avenços positius en les darreres dècades pel que fa respecte a la diversitat sexual, de gènere i familiar com un dels valors positius d’una societat democràtica.

Amb l’aprovació del matrimoni igualitari a l’any 2005, Espanya es va convertir en el tercer país del món a legalitzar-lo i en un referent en el reconeixement de les persones LGBTI+ a nivell internacional.

Tot i això, si fem una mirada breu al món veurem que hi ha seixanta-nou països on ser homosexual encara està penat amb presó, sancions econòmiques o fins i tot pena de mort. I nou d’aquests seixanta-nou països condemnen específicament també les expressions diferents de gènere, per la qual cosa les persones trans* i de gènere no conforme estan completament criminalitzades.

A part d’aquestes dades oficials, hi ha països on encara que formar part del col·lectiu LGBTI+ no està penat oficialment, socialment està molt mal vist i les persones del col·lectiu eviten viure de manera publica la seva sexualitat, identitat o expressió de gènere, ja que fer-ho pot suposar un perill a la seva integritat física i moral.

Segons la macroenquesta realitzada el 2019 per l’Agència de Drets Fonamentals de la Unió Europea, el 48% de les persones LGTBI+ no s’atreveix a agafar de la mà en públic la seva parella, i un terç no s’atreveix a anar a determinats llocs per por.

L’informe sobre delictes d’odi, confeccionat per l’Oficina Nacional de Lluita Contra els Delictes d’Odi, i que anualment presenta el Ministeri de l’Interior, any rere any alerta sobre l’elevat índex de delictes d’odi motivats per l’orientació sexual i la identitat de gènere, reals o percebudes, de les víctimes, sent aquest motiu, en l’actualitat, el segon més representat en les estadístiques de delictes d’odi al nostre país.

A nivell autonòmic, Catalunya ha estat històricament pionera en la defensa dels drets LGBTI+ a l’Estat espanyol. Les primeres associacions LGBTI+ van sorgir a Catalunya als anys setanta, coincidint amb la primera manifestació a Barcelona l’any 1977 per la despenalització de l’homosexualitat. L’any 1998, Catalunya es va convertir en el primer territori de l’Estat en reconèixer les parelles de fet entre persones del mateix sexe, incloent el dret a l’adopció el 2005.

Catalunya ha reafirmat el compromís amb la igualtat real i efectiva de les persones LGBTI+, tant dins com fora de les fronteres. Aquest compromís ha estat materialitzat amb la creació de la xarxa SAI (Servei d’Atenció Integral) a l’any 2017, que consta actualment amb cent catorze serveis arreu de Catalunya. Aquí, al Maresme, en tenim cinc a nivell municipal (Pineda de Mar, Masnou, Premià de Mar, Vilassar de Mar i Mataró) i al Consell Comarcal trobem el SAI Maresme, que treballa per garantir els drets, la inclusió, la sensibilització i la lluita en contra dels delictes d’odi al col·lectiu a tots els municipis de la comarca de menys de 20.000 habitants que no disposin de SAI propi.

La xarxa SAI és un servei d’atenció gratuïta específicament destinat a atendre al col·lectiu i a les víctimes de delictes d’odi o de discriminació per LGTBIfòbia, així com per informar i atendre qualsevol necessitat de les persones LGTBI+ o properes. Un servei que complementa l’atenció amb el suport i assessorament jurídic i psicològic, que treballa juntament amb entitats públiques i privades, a més de amb diversos ajuntaments, i que el passat 27 d’abril la Comissió Europea va premiar amb el premi Capitals Europees de la Inclusió i la Diversitat.

Cal conscienciar el conjunt de la ciutadania i posar en valor la diversitat sexual, de gènere i familiar, des del convenciment que les societats inclusives, igualitàries, solidàries i tolerants són també més fortes, saludables i resilients.

Maresme, maig de 2023

NOVA EDICIÓ: Autocurs per un ús no sexista i inclusiu del llenguatge

El Consell Comarcal del Maresme ha aprovat la Guia per un ús inclusiu i no sexista del llenguatge amb l’objectiu d’adaptar les formes de comunicació de l’administració a la realitat de la societat. El document aborda els canvis que cal introduir a la documentació escrita, gràfica i audiovisual per eliminar la presència de manifestacions androcèntriques del llenguatge.

Aquest autocurs, que es realitzarà en format online fins al 7 de juliol, donarà les pautes a seguir per:

 • Detectar el sexisme i la no inclusió en l’ús que fem del llenguatge
 • Adquirir eines i recursos per revisar tota la documentació que generem
 • Garantir que tot el material que es produeixi estigui eleborat amb un llenguatge inclusiu i no sexista

La formació va adreçada al personal i càrrecs electes del Consell Comarcal i dels ajuntaments del Maresme, així com personal d’entitats i organismes de la comarca

ESTRUCTURA I CONTINGUTS DEL CURS:

Bloc 1: marc teòric i legal

 • Què vol dir comunicar des d’una perspectiva de gènere i interseccional
 • Quin ús fem del llenguatge quan parlem de les persones: homes, dones i persones no
  binàries?
 • Tenim en compte a les dones en tota la seva diversitat (d’origen migrant, de classe baixa, no
  heteronormatives, amb aspecte físic no normatiu, etc.?)
 • Com presentem les persones d’origen migrant en general quan en parlem?

Bloc 2: ús no sexista i inclusiu del llenguatge

 • En què consisteix un ús sexista i no inclusiu del llenguatge?

 Construcció de les oracions

 Tria del vocabulari

 • Eines i recursos per corregir la desigualtat i la discriminació en el llenguatge

Bloc 3: comunicar en igualtat entre les persones

 • Com podem fer una comunicació en igualtat?
 • Quina imatge donem de la dona en els materials gràfics i audiovisuals que produïm?
 • Com hem de comunicar en igualtat entre totes les persones, en tota la seva diversitat?

METODOLOGIA

Aquesta formació es pot dur a terme a través del mòbil (App Snackson) o ordinador en la pàgina web www.snackson.com.

La persona inscrita rebrà un correu electrònic amb un enllaç per activar el seu compte (uns dies després d’haver realitzat la inscripció) . Haurà d’establir una contrasenya i posteriorment descarregar i accedir al curs amb el seu email i contrasenya.

Els continguts consten de material didàctic en petites píndoles que es van alliberant de forma diària en els dispositius mòbils de cada persona participant. Aquest material es presenta en esquemes, text i vídeos de curta durada. Si la persona usuària té activades les notificacions en el seu telèfon, se l’informarà mitjançant una notificació push en el moment que hi hagi nou contingut disponible.

Per a una adequada comprensió i assimilació dels continguts que componen el curs és convenient que l’alumne/a dediqui temps diàriament, realitzant d’aquesta forma un seguiment de la formació adequada, la qual cosa li permetrà un major aprofitament.

** La persona que s’hi inscrigui i no realitzi el curs no el podrà cursar en properes edicions.

Les inscripcions es poden realitzar fins al 3 de juliol

INSCRIPCIONS

AVÍS LEGAL

El Consell Comarcal del Maresme, com a responsable del tractament, recull mitjançant aquest formulari les seves dades personals amb la finalitat de gestionar el programa “autocurs per un ús no sexista i inclusiu del llenguatge” i sota la base jurídica del seu consentiment. Les seves dades personals (nom, cognom, DNI i correu electrònic) seran cedides a l’empresa “adaptative learning, Slu” amb l’única finalitat de la gestió del curs. La resta de dades serviran per a fer la memòria d’impacte del curs, sempre de manera anonimitzada. El període de retenció de les dades serà de 18 mesos, quedant únicament les dades de nom, cognom i DNI amb conservació permanent per a possibles duplicats dels certificats d’aprofitament. Podrà exercir els seus drets d’accés, rectificació, supressió i altres dirigint la seva petició a dpd@ccmaresme.cat, així com presentar davant l’Autoritat de Control competent la reclamació que estimi oportuna. Per a més informació, visiteu la nostra política de privacitat.

POLÍTICA DE PRIVACITAT

Abans d’enviar aquest formulari, llegiu la nostra POLITICA DE PRIVACITAT

El Consell Comarcal publica l’audiollibre “Els amors fan l’amor” de Maria Català Serra

Coincidint amb la festivitat de Sant Jordi, l’escriptora Maria Català Serra ha rebut de mans de la consellera d’Equitat i Acció Social del Consell Comarcal, Meritxell Romero, l’edició en versió audiollibre de la seva obra “Els amors fan l’amor”.

Des de fa 3 anys, el Consell Comarcal edita en versió audiollibre una obra de les escriptores que reben el reconeixement a la seva trajectòria literària en el decurs de les Trobades anuals d’escriptores del Maresme. És una forma d’ampliar públic tot oferint l’accés a la literatura a les persones amb dificultats de lectura.

L’audiollibre “Els amors fan l’amor” de la mataronina Maria Català Serra se suma d’aquesta manera a “L’estel dels vents” de Susana Gil Micó (escriptora homenatjada el 2021) i “Proclama de llums i ombres” de Carme Colomer Planas (escriptora homenatjada el 2020).

AUDIOLLIBRES PUBLICATS PEL CONSELL COMARCAL DEL MARESME

El Consell Comarcal del Maresme ofereix una Guia de llibres amb perspectiva de gènere i LGTBI

La cultura ens facilita un munt d’eines per visibilitzar les mancances que com a societat encara ens afecten i, a la vegada, es converteix en un potent instrument per aconseguir millores i canvis que ens permetin caminar cap a una nova societat més igualitària, respectuosa i lliure.

Al mateix temps, la literatura és un canal molt potent de transmissió i contribueix a crear una concepció del món, de les persones i de les coses, reproduint també rols i estereotips de gènere,
mites i creences. Especialment important és aquest fet quan parlem de literatura infantil i juvenil, ja que ens estem dirigint a un públic “en construcció” i cal tenir molt en compte aquest factor a l’hora de pensar i oferir publicacions i continguts.

És per això que un any més, a les portes de Sant Jordi el Consell Comarcal del Maresme – at través de l’Àrea d’Equitat i Acció Social- ofereix a les biblioteques i al públic en general un repositori de llibres amb perspectiva de gènere i LGTBI.

A banda de la Guia general que recull la importància de les lectures inclusives, les obres seleccionades s’han diferenciat en funció del públic al qual van destinades i es classifiquen en 7 temàtiques:

 • Rols de gènere
 • Noves masculinitats
 • LGBTI+
 • Empoderament i violència masclista
 • Educació sexual i afectiva
 • Dones històriques
 • Diversitat cultural i familiar (+conflictes armats)..

Programació de cursos de Coneixement de la societat catalana i el seu marc jurídic per a persones nouvingudes

La formació presencial es farà a Calella, Malgrat de Mar, Canet de Mar i Montgat

El Servei d’acollida itinerant del Consell Comarcal del Maresme ja ha publicat la programació dels propers cursos de Coneixement de la societat catalana i el seu marc jurídic (mòdul C) per a persones nouvingudes. Les persones interessades poden optar per realitzar la formació presencialment o en format online.

Cal que prèviament facin inscripció enviant un correu a: servei.acollida@ccmaresme.cat. També es pot formalitzar la inscripció trucant als telèfons habilitats per a cada municipi en el qual es duu a terme la formació presencial: Calella (673 352 544 93 // 741 16 16 (ext. 413)), Malgrat de Mar (677 782 442 93 // 741 16 16 (ext. 413)), Canet de Mar (677 782 442 // 93 741 16 16 (ext. 413)) i Montgat (672 658 270 // 93 741 16 16 (ext. 413))

En aquesta formació gratuïta el Servei d’acollida explica:

 • Realitat social de Catalunya i el municipi
 • Funcionament dels serveis públics
 • Drets i deures de la ciutadania
 • Participació social
 • Tràmits d’estrangeria

PROGRAMACIÓ presencial:

Calella

Malgrat de Mar

Canet de Mar

Montgat

PROGRAMACIÓ online

Es pot fer amb ordinador, tauleta o telèfon mòbil
Durada: 16h (6,5h sessions grupals online + 9,5h de treball individual entre sessions)
Dates i horari (sessions grupals online):

– Curs de tarda: 8, 15, 22 i 29 de maig i 12 de juny, de 17:30 a 19h

– Curs de matí: 6, 13, 19, 21 i 26 de juny, de 9:30 a 11h

Més informació i inscripcions: escrivint un correu a servei.acollida@ccmaresme.cat o trucant a un d’aquests telèfons: 937411616 /673352544 / 677782442

El Consell Comarcal del Maresme se suma a la celebració del Dia de la visibilitat trans

El 31 de març se celebra el Dia per a la visibilitat trans, una jornada per sensibilitzar contra la discriminació que encara pateix aquest col·lectiu. El Consell Comarcal s’hi suma aprofitant aquesta Diada per posar en valor la feina que duen a terme el Servei d’Atenció LGTBI del Maresme, la resta de SAI de la comarca i les entitats LGTBI de la comarca (Mataró LGBTI, Som Masnou, Queers Tropicals, Amunt LGBTI, Calella LGBTIQ i Fúria Trans Autónoma Maresme) per garantir, des de la proximitat, l’efectivitat dels drets i de les polítiques LGBTI.

A més, aquest mes de març fa justament un any que es va presentar el I Pla Comarcal per la Diversitat afectiva, sexual i de gènere (2022-2025), que compta amb la implicació dels ajuntaments de Canet de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Sant Cebrià de la Vallalta, Sant Pol de Mar, Montgat i Premià de Dalt. A més de vàries entitats importants com Comissions Obreres (àmbit LGTBI), LGTBI Mataró, FúriaTrans, el Consell esportiu del Maresme, el Consell de cultura del Maresme, Mares Malabaristes i Dones pel futur.

El Pla -elaborat a partir de les aportacions de diferents serveis, entitats i agents- planteja un conjunt de línies i propostes d’accions per fomentar la diversitat sexual i de gènere a la comarca, garantir els drets dels col·lectius LGTBI i combatre la lgtbi-fòbia.

Aquest mes de març s’ha creat la Comissió de seguiment del Pla i 4 comissions de treball que s’encarregaran de vetllar per la posada en marxa d’accions concretes i del seu seguiment i avaluació.

De les 8 línies de treball plantejades (Organització i Compromís Institucional; Coeducació Diversitat Afectiva, Sexual i de Gènere; Salut; Visibilitat i Participació; Esports i Lleure; Cultura i Oci; LGTBIfòbia i Drets laborals), s’han prioritzat les accions vinculades a:

 • Formació i sensibilització
 • Visibilitat i participació
 • Coeducació
 • Salut i drets laborals.

En aquest marc, el Consell Comarcal del Maresme posa a disposició dels centres educatius i entitats els espais “La maleta coeducadora” i “Després de l’armari” on s’hi va incorporant material educatiu i de sensibilització per avançar cap a una societat igualitària i respectuosa amb la diversitat sexual i de gènere.

El 31 de març

El Dia per a la visibilitat trans va néixer de la mà de l’activista trans estadunidenca Rachel Crandall l’any 2009. La idea va sorgir com a reacció a les poques diades festives LGTBI+, ja que fins aleshores l’única commemoració que hi havia era el Dia Internacional de la Memòria Transsexual,
que recordava a les persones trans víctimes de crims d’odi.

El Programa “Fes créixer el teu projecte en clau femenina” impulsa 11 projectes liderats per dones

El Programa: “Fes créixer el teu projecte en clau femenina” tanca la seva segona edició havent impulsat 11 projectes liderats per 15 emprenedores maresmenques que durant 4 mesos han estat acompanades per professionals en lideratge femení que les han assessorat i facilitat eines per enfocar professionalment els seus projectes d’autoocupació.

Els projectes treballats han estat molt diversos, però amb denominadors comuns: un enfocament cap a la sostenibilitat, la transversalitat com a bandera i la millora de la qualitat de vida de les persones.

Les noves emprenedores han presentat els seus projectes de negoci aquest dijous en una sessió en què la consellera d’Equitat i Acció Social del Consell Comarcal, Meritxell Romero Pinet, les ha felicitat per la feina feta i les ha encoratjat a mantenir activa la seva creativitat, la seva empenta i les ganes d’aportar una visió diferent a les activitats econòmiques.

El Programa “Fes créixer el teu projecte en clau femenina” que impulsa el Consell Comarcal del Maresme s’enfoca a facilitar la incorporació de la dona al món de l’empresa i l’autoocupació.

La formació impartida -a més de contemplar aspectes generals que ha de tenir en compte qualsevol negoci per aconseguir la seva viabilitat- posa l’èmfasi en la intel·ligència emocional i en reforçar els valors de cadascuna de les participants.

Persistència, intel·ligència, rigor, motivació, empatia i coneixement d’allò que s’està fent han estat part de les qualitats que han demostrat aquestes dones emprenedores que ,a més de fer créixer els seus propis projectes, han finalitzat el programa creant un equip de dones empoderades i amb molta sororitat entre elles. De fet, el programa ha servit també per crear les bases de col·laboració entre diferents projectes.

En aquesta segona edició han partici`pat emprenedores de Cabrils, Arenys de Mar, Sant
Andreu de Llavaneres, Arenys de Mar, Teià , Vilassar de Mar, Canet de Mar, Vilassar de Mar, Canet de Mar, el Masnou, Mataró i Premià de Mar.

Jornada: Estratègies d’autoocupació en dones

L’autocoupació ha esdevingut una estratègia d’inserció laboral femenina. Hi intervenen diverses motivacions. Unes aposten per l’autoocupació com a camí per aconseguir els seus objectius de projecció professional; d’altres d’hi veuen abocades per l’entorn.

El Consell Comarcal del Maresme, amb la col·laboració de diferents entitats, ha organitzat la Jornada: Estratègies d’autocupació en dones per visibilitzar aquesta realitat, crear un espai d’inspiració i sororitat entre les participants, donar a conèixer diferents estratègies d’autoocupació femenina, presentar models alternatius d’ocupació en dones i oferir recursos mostrant realitats i experiències d’autoocupació femenina.

la jornada es farà el dijous 30 de març a les 17h a la Sala d’actes de Can Palauet (C/ d’en Palau 32 de Mataró)

Per assistir-hi, cal inscripció prèvia mitjançant aquest formulari


L’emprenedoria o la creació de cooperatives de dones són algunes de les estratègies que pretenem visibilitzar i analitzar a través d’aquesta jornada.

Programa:

 • Benvinguda i Conferència inaugural
 • Recursos a la comarca al servei de l’autoocupació
  • Associació Dones pel futur
  • Associació Dóna’t un impúls
  • Ateneu cooperatiu del Maresme
  • Federació d’Associacions i Gremis Empresarials del Maresme, FAGEM
 • Presentació d’experiències i espai d’intercanvi

A la sala s’instal·larà l’exposició “Frente al espejo” realitzada per Dones emprenedores d’origent migrant

Microcurs: Com afrontar la discriminació LGTBI+

Aquest microcurs es pot seguir a través del mòbil o en format web i té l’objectiu de sensibilitzar i donar eines al personal de les diferents administracions públiques catalanes davant de situacions de discriminació de les persones LGBTI.

Les empleades i empleats públics han de reaccionar davant de situacions de discriminació. Per fer-ho, però, han de tenir coneixements sobre les persones LGBTI+ i, sobretot, han de saber identificar quines situacions poden resultar discriminatòries.

Per facilitar aquesta sensibilització, el curs que ofereix i subvenciona la Generalitat, fa un breu repàs de la trajectòria en defensa dels drets de les persones LGBTI, ajuda a entendre com es construeix el gènere i la diversitat per raó d’orientació sexual, d’identitat i expressió de gènere i mostra les actuacions principals que podem fer des de la nostra feina com a servidors públics i incideix en el deure d’intervenció en el desplegament de la llei 11/2014.

CARACTERÍSTIQUES

 • Durada: 2 hores mínim i 4 hores màxim, amb una dedicació de 5 a 10 minuts al dia.
 • Mòbil i ordinador (a través de la plataforma Snackson)
 • Metodologia: innovadora i interactiva per formar equips de treball a través del mòbil dedicant 5 minuts al dia, a partir de textos, imatges, vídeos, preguntes i respostes.

Per tal de fer la gestió més fàcil i més àgil, hi ha diferents terminis d’inscripció

Terminis per demanar inscripcions del curs al 2023:

En els següents terminis (divendres assenyalats) recollirem les demandes de formació. El dilluns o dimarts següent al divendres demanat, durant el matí l’alumnat rebrà un correu on se l’informarà que ja pot començar a realitzar el curs (rebrà una adreça i una contrasenya).

Divendres 10 de març a les 14h (comença el curs el 13 de març)

Divendres 17 de març a les 14h (comença el curs el 20 de març)

Divendres 24 de març a les 14h (comença el curs el 27 de març)

Divendres 31 de març a les 14h (comença el curs el 3 d’abril)

Divendres 14 d’abril a les 14h (comença el curs el 17 d’abril)

Divendres 21 d’abril a les 14h (comença el curs el 24 d’abril)

L’alumnat tindrà el curs actiu durant quinze dies.

Acabat aquest termini, es curs es tancarà, i s’emetrà un certificat d’aprofitament a l’alumnat que hagi superat el curs amb èxit.

INSCRIPCIONS

AVÍS LEGAL

El Consell Comarcal del Maresme, com a responsable del tractament, recull mitjançant aquest formulari les seves dades personals amb la finalitat de gestionar el programa “autocurs per un ús no sexista i inclusiu del llenguatge” i sota la base jurídica del seu consentiment. Les seves dades personals (nom, cognom, DNI i correu electrònic) seran cedides a l’empresa “adaptative learning, Slu” amb l’única finalitat de la gestió del curs. La resta de dades serviran per a fer la memòria d’impacte del curs, sempre de manera anonimitzada. El període de retenció de les dades serà de 18 mesos, quedant únicament les dades de nom, cognom i DNI amb conservació permanent per a possibles duplicats dels certificats d’aprofitament. Podrà exercir els seus drets d’accés, rectificació, supressió i altres dirigint la seva petició a dpd@ccmaresme.cat, així com presentar davant l’Autoritat de Control competent la reclamació que estimi oportuna. Per a més informació, visiteu la nostra política de privacitat.

POLÍTICA DE PRIVACITAT

Abans d’enviar aquest formulari, llegiu la nostra POLITICA DE PRIVACITAT

Curs ofert per:

8 de març Dia Internacional de les Dones 2023

ACTIVITATS ORGANITZADES AL MARESME

Alella – Acte institucional i activitats de les entitats 

Arenys de Mar – Taula Rodona: Recuperem la memòria històrica amb dones d’Arenys de Mar | Acte Institucional. Lecutra del Manifest

Arenys de Munt – Penjada de llaços liles | Lectura del manifest i actuació de teles | Microteatre “Transparent” Col·loqui al finalitzar l’obra i brindis per a la igualtat

Argentona – Lectura del manifest de reivindicació del dia Internacional de les Dones 2023 a càrrec de l’alumnat de l’IES Argentona seguit de Lectura de poemes a càrrec del “Col·lectiu de lectures en veu alta”

Calella – Tarda de cinema feminista | Hora del conte amb “Jo no tinc sirí!”| Il·luminació del Far i de la façana de l’Ajuntament | Lectura el manifest

Dosrius – Lectura del manitest oficial i activitats als centres educatius

El Masnou – Taller. “Reforçant el sòl pelvià”

Mataró – Concentració pel 8M

Pineda de Mar – Cants de Lluita. Actuació musical a càrrec d’alumnes de cant de l’EMM | Pintada de semarretes conmemorativa | Lectura del Manifest Institucional | Teatre “Migo Misma” | Taller de Bollywood

Premià de Dalt – Lectura del manifest institucional | Dinar de les dones de Dalt | Presentació del llibre “Amor a l’art” de Tània Juste | Actuació Coral del Barri | L’Hora del Conte: “La Veritat de les Princeses” | Micro concert i Poesia de l’Escola Municipal de Música | Xerrada “Qui soc, qui vull ser i on és la dona que tant enyoro?” | Roller Freestlye Day. Masterclass i Game | Exposició fotogràfica “A tu, dona” de Carme Mas

Premià de Mar – Xerrada de divulgació “Vine a conèixer el SIAD” | Punt Lila amb activitats durant tota la jornada | Lectura del manifest institucional | Concert de Dones

Sant Andreu de Llavaneres – Acte de declaració de Llavaneres com a municipi feminista i LGBTI+| Commemoració del Dia Internacional de les Dones | Aprendre i avançar. Dinàmica per la visibilitat i denúncia social a la desigualtat de gènere | Debat de temes d’interés sobre les dones | Visionat del documental “Las que faltaban” + Debat | Recital de música a càrrec de l’Escola Municipal de Música

Santa Susanna – Projecte. Què és per mi ser dona? | Lectura del manifest

Teià – Exhibició de patinatge i Masterclass de Zumba | Actes entorn el Dia Internacional de la Dona

Tiana – Lectura del manifest. A càrrec dels equips femenins del ICCE Tiana | Dona i Esport. Reptes i oportunitats. Taula Rodona

Vilassar de Dalt – Ràdio Debat: Dones i món laboral | Fira d’oficis amb mirada de dona | Lectura del manifest

Vilassar de Mar – Concentració i Acció Reivindicativa Feminista | Lectura del manifest institucional| Classe oberta. “Art i Teixit” del Grau de Belles Arts UB