Arenys de Mar s’aboca a la celebració de l’Any Ruyra

Arenys de Mar s’ha volgut afegir també a la celebració de l’Any Ruyra, que se celebra en ocasió de complir-se cent anys de la publicació de l’obra Marines i boscatges que el va consagrar com un dels narradors més importants de la literatura catalana, per la relació que Joaquim Ruyra i Oms (1859-1939) va establir amb la nostra vila. La casa del número 71 del rial de Sa Clavella d’Arenys de Mar, on el mestre hi passava llargues temporades, n’és testimoni. Tot i que més discretament que no pas Blanes, Girona o Barcelona, Arenys també forma part d’aquest “itinerari ruyrià” i és en aquest sentit que la vila no s’ha volgut perdre la commemoració d’aquest Any Ruyra.


La celebració de l’Any Ruyra a Arenys de Mar proposa sis activitats culturals i la publicació del número 10 dels Quaderns d’Estudis Arenyencs, que portarà per títol Joaquim Ruyra i Oms i la vila d’Arenys de Mar i que es presentarà pròximament. Per recopilar tota la programació, l’Ajuntament d’Arenys de Mar acaba d’editar un tríptic commemoratiu que, a més del programa d’actes d’homenatge, recull una ressenya de la relació de Ruyra i Arenys de Mar.

L’Any Ruyra a Arenys arrenca aquest divendres 5 de desembre amb la inauguració de l’exposició Joaquim Ruyra. En el centenari de Marines i boscatges, que anirà precedida d’una lectura de textos de Ruyra a càrrec de Mercè Sabat, Joan Pera i Miquel Vila. En l’acte inaugural, que es farà a la sala noble del Calisay, a les 8 del vespre, hi intervindrà la comissària de l’exposició, Lluïsa Julià i Capdevila. L’exposició combina textos amb imatges de l’autor i consta de dos grans blocs: el recorregut biogràfic i l’obra. Es podrà visitar els divendres de 6 a 9 del vespre, els dissabtes i diumenges de 12 a 2 del migdia i de 6 a 9 del vespre i els festius, de 6 a 9 del vespre.

Dues conferències: la primera sobre la figura de Ruyra, organitzada per l’Aula d’Extensió Universitària, i la segona sobre la seva relació amb Arenys de Mar, a càrrec del director de l’Arxiu Històric Fidel Fita, Josep Maria Pons i Guri; són altres de les propostes. També hi haurà tertúlia literària, de les novel·les Jacobé i altres narracions i El rem de trenta-quatre i teatre. Es representarà Un mar dins del calaix, sota la direcció de Teresa Vilardell, escenografia de Perejaume i Montse Amenós i interpretació de Fina Rius.

D’altra banda, durant tot el mes de desembre es podrà visitar a la Biblioteca Popular P. Fidel Fita d’Arenys de Mar una exposició bibliogràfica de Joaquim Ruyra, que anirà acompanyada d’una guia de lectura. A més del tríptic, l’Ajuntament d’Arenys de Mar ha editat un punt de llibre per commemorar aquesta celebració de l’Any Ruyra a la nostra vila, que reprodueix una il·lustració d’Enric Maas.