Augmenta gairebé un 9% el nombre de maresmencs amb residència habitual a l’estranger

 

El darrer informe elaborat per l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal xifra en 10.371 els maresmencs i maresmenques registrats com a residents habituals a l’estranger. Un volum de persones que ha crescut un 8,92% respecte a l’any anterior. Els països receptors que han tingut un creixement més destacat són la República Dominicana, Dinamarca, Regne Unit, Canadà i Bolívia.

 

Des de 2009, el volum de maresmencs i maresmenques que han marxat a viure a l’estranger s’ha duplicat. Any rera any ha anat augmentant fins arribar el 2017 a 10.371. Aquesta xifra situa el Maresme com la quarta comarca catalana amb major nombre de persones residents a l’estranger amb una concentració del 3,65%.

El gruix de persones que han establert la seva residència habitual a l’estranger es concentra en les franges d’edat dels 35 als 49 anys i dels 5 als 14 anys. Encara que no es disposin de dades que permetin analitzar en profunditat els motius del canvi residèncial, tot fa pensar que el primer col·lectiu ha marxat per motius laborals i el segon forma part dels moviments migratoris fets en família.

La distribució mundial dels residents estrangers difereix molt entre països, però una vegada més França és la que acull més persones amb darrer registre en algun dels municipis del Maresme. A 1 de gener d’aquest any es comptabilitzaven 1.241 les persones que han traslladat la seva residència al país veí. El segon lloc l’ocupa Argentina amb 1.241 i segueixen, per ordre d’importància, Alemanya (945), Regne Unit (772) Estats Units (650), Suïssa (649), Bèlgica (506), Andorra (380), Xile (333) i Brasil (306).  

En el darrer any, els països que han tingut un major increment d’inscripcions de persones provinents del Maresme han estat la República Dominicana (28,97%), Dinamarca (28,00%), Regne Unit (23,32%), Canadà (22,78%) i Bolívia (22,22%).

Les persones inscrites en el padró d’habitants residents a l’estranger es consideren veïnes del municipi que figura en les dades de la seva última inscripció només a efectes del dret a vot i no forma part de la població oficial del municipi. L’anàlisi a nivell municipal indica que només en 4 poblacions de la comarca s’ha registrat un descens de població resident a l’estranger. Es tracta de Sant Iscle de Vallalta (-10%), Sant Cebrià de Vallalta (-1,72%), Cabrera de Mar (-1,33%) i Montgat (-044%).

D’altra banda, els municipis amb més volum de població resident a l’estranger són Mataró (3.113), Premià de Mar (778), Calella (777), Pineda de Mar (641) i el Masnou (530).

Podeu veure totes les dades a nivell municipal (xifra total, sexe i edat) CLICANT AQUÍ

Podeu veure totes les dades a nivell municipal sobre països de residència, CLICANT AQUÍ

Podeu ampliar aquesta informació consultant l’informe elaborat per l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal del Maresme: