Can Palauet exposa el Fons fotogràfic Carreres i demana la col·laboració ciutadana per identificar imatges (1923-1982)

 

Can Palauet dona visibilitat al Mataró en blanc i negre que va fotografiar la nissaga Carreras entre 1923 i 1982. El Fons fotogràfic, que conté més de 70.000 imatges, va ser donat a l’Ajuntament de Mataró el 1992 per Santi Carreras, fill i nèt dels fotògrafs que durant 60 anys van immortalitzar la vida i els personatges de la capital del Maresme. L’exposició, impulsada per l’Arxiu Comarcal del Maresme, es complementa amb tallers d’identificació de fotografies i es pot visitar fins el 21 d’octubre.

Amb una mítica imatge del Tiet Sam americà, es va inaugurar ahir l´exposició i taller d´identificació de fotografies «Mataró. Fons Carreras, fotografies d´un temps. Persones i Carrer[a]s».

 
La mostra, que es podrà veure fins el 21 d´octubre a Can Palauet,  té com a principal objectiu donar a conèixer el ric fons fotogràfic de les tres generacions de fotògrafs de la nissaga Carreras de Mataró, «perquè quan més coneixes el patrimoni, més te l´estimes».

Persones, personatges, festes, fets històrics, carrers i espais que molts habitants de Mataró podran reconèixer, aturats en un temps i amb un bagatge que ja forma part de la història de la ciutat.

L´exposició es complementa amb una interessant activitat participativa: un taller d´identificació de fotografies. És a dir, se sol·licita la col·laboració de tota la gent de Mataró per identificar en les fotografies exposades, que s´aniran renovant cada quinze dies, persones, indrets, dates i altres detalls desconeguts. Aquesta informació, que es pot proporcionar a través d´unes fitxes especialment dissenyades per a l´ocasió, serà molt valuosa per l´Arxiu Comarcal del Maresme. «Està previst elaborar un catàleg, on es farà constar la col·laboració ciutadana», explica el seu Director, Alexis Serrano. 

El comissari de l´exposició, Santi Carreras Suris, és fill i nét dels fotògrafs i, per tant, un gran coneixedor del fons, compost per més de 70.000 imatges, que va ser donat a l´Ajuntament de Mataró l´any 1992. Es tracta d´un fons de gran valor per a la ciutat, no només per la seva qualitat, sinó també pel seu abast cronològic —de 1923 a 1982—, i per la quantitat d´informació que conté.  

L´esperança dels responsables de l´Arxiu és que, amb aquesta iniciativa, augmenti significativament la documentació de cada fotografia.