Comença la licitació de la segona fase de la Xarxa Comarcal de Banda Ampla del Maresme

 
El Consell Comarcal ha aprovat el plec de clàusules per licitar l’execució de la segona fase del projecte de connexió del Maresme amb banda ampla. L’objectiu és que hi hagi una continuitat temporal i en el moment que finalitzin els treballs de la primera fase es pugui començar a actuar en els municipis de la segona. D’aquesta manera, la comarca quedarà completament connectada amb fibra òptica a mitjans de 2014.

La Xarxa Comarcal de Banda Ampla(XCBAM) és el projecte estrella d’aquest mandat del Consell Comarcal del Maresme. Comporta una inversió total de 2.300.000 euros i representarà un gran avantatge competitiu per al territori que es col·locarà al capdavant dels anomentat “smarts county” o “territoris intel·ligents”. És un projecte cofinançat pel PUOSC(Generalitat), FEDER(Unió Europea),  Diputació de Barcelona i Consell Comarcal.

El projecte es desenvolupa en dues fases. La primera s’està executant des del mes d’abril i contempla l’actuació en 19 municipis de la comarca. Ja s’ha actuat, o s’està fent en aquests moments a: Arenys de Mar, Palafolls, Premià de Dalt, Calella, Premià de Mar, El Masnou, Malgrat de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Santa Susanna, Tordera i Vilassar de Mar. Falta realitzar els treballs a Alella, Arenys de Munt, Argentona, Canet de Mar, Mataró, Montgat, Pineda de Mar i Vilassar de Dalt.

Les obres que es liciten ara són les corresponents a la segona fase que permetrà arribar als 11 municipis restants. En 4 d’ells ( Cabrera de Mar, Sant Pol de Mar, Sant Vicenç de MontaltTeià) la connexió es farà a través de fibra òptica i en els altres 7 ( Cabrils, Caldes d’Estrac, Dosrius, Òrrius, Sant Cebrià de Vallalta i Sant Iscle de Vallalta) per radiofreqüència.  En aquesta segona fase també s’incorpora un troncal per arribar a Calella i un altre per arribar al Tecnocampus Mataró-Maresme. El pressupost total d´aquesta segona fase és de 503.553.93€.

La Xarxa Comarcal de Banda Ampla  facilitarà que  tots els serveis municipals disposin d’una connectivitat amb un ample de banda fins ara insospitat i a un preu molt competitiu. A més, servirà de punt de partida als ajuntaments per poder construir xarxes d’àrea metropolitana (MAN).

Les potencialitats, però, no s’acaben aquí. Sobre la connectivitat es poden sol·lapar múltiples capes de serveis de valor afegit que incrementen la capacitat d’interconnexió i d’interoperativitat entre les seus municipals, els ajuntaments i els propi Consell Comarcal. A tall d’exemple, es podria compartir una centraleta única o els serveis de hosting i de help-desk, agregar la demanda de telecomunicacions a través de la xarxa o implantar serveis smart city. I tot això amb un estalvi econòmic important gàcies a l’aprofitament de les economies d’escala.