Creix el percentatge de graduats en ESO al Maresme arribant al 89,04%

 

L’estudi sobre les realitats juvenils al Maresme que elabora biennalment lObservatori de Desenvolupament Local en col·laboració amb el Buscador Jove, el Servei de Joventut del Consell Comarcal, constata un creixement en la taxa de graduació a l’ESO. L’informe relatiu a 2016 xifra en el 89,04% el nombre de joves maresmencs que finalitza els estudis obligatoris acreditant l’ESO. Aquest percentatge és superior al registrat a Catalunya que se situa en el 87,73%.

El Consell Comarcal elabora l’informe de Realitats Juvenils per donar eines als ajuntaments que els permetin planificar les seves polítiques per a joves d’entre 12 i 29 anys. Aquest col·lectiu aplega 78.408 persones i representa el 17,84% del total de població de la comarca, un pes demogràfic que a nivell del Maresme ha disminuït un 0,4% en la comparativa interanual, menys que a l’àmbit metropolità (-0,6%) i al conjunt de Catalunya (-0,9%).

Per municipis, els que han registrat una disminució més destacada de joves d’entre 12 i 29 anys són Òrrius (-3,8%), Arenys de Mar (-3,2%), Calella (-2,9%), Alella (-2.0%), Mataró (-1,5%) i Pineda de Mar (-1,3%). En canvi, els que comptabilitzen un increment percentual de joves més important són Sant Vicenç de Montalt (7,2%), Sant Cebrià de Vallalta (4,0%), Caldes d’Estrac (3,2%), Teià (2,4%), Tiana (2,3%) i Dosrius (2,1%).

Partint d’aquesta anàlisi demogràfic, l’estudi se centra principalment en els àmbits educatiu i laboral.

Pel que fa a la formació, les dades reflecteixen una progressió a l’alça de la taxa de graduació a l’ESO destacant Cabrera de Mar que assoleix el 100% d’acabament dels estudis secundaris obligatoris, mentre Dosrius és el municipi que té unes xifres més baixes (68,75%). La mitjana comarcal es situa al 89,04%, un percentatge superior al català (87,73%). Com a contrapunt, la taxa d’escolarització postobligatòria al Maresme (a partir dels 17 anys) es redueix al 68% davant del 74,86% de mitjana catalana.

En relació a la situació laboral, les dades apunten a una davallada de l’atur juvenil registrat per al col·lectiu d’entre 16 i 34 anys, tot i que continua sent més elevat que en els anys previs a la crisi. L’informe incorpora en aquesta edició noves dades respecte als anys anteriors que permeten fer una apreciació qualitativa del tipus d’accés al món laboral. Dóna visibilitat a les 50 ocupacions que més contractes han generat entre els i les jove, així com les 25 ocupacions que aglutinen el major nombre de contractes indefinits per aquest col·lectiu. En les dues classificacions, la de cambrers assalariats és la que ocupa el primer lloc.

Podeu ampliar aquesta informació consultant l’informe “Les realitats Juvenils del Maresme 2016”