Crònica del Ple del mes de febrer

Jordi Marqueño Bassols és el nou gerent del Consell Comarcal del Maresme després que el Ple celebrat ahir aprovés el seu nomenament. Marqueño substitueix en el càrrec Anna Antoja Serra que, tal com va anunciar el president Francesc Alemany, a partir d’ara assumirà funcions d’adjunta a Presidència.

L’equip de Govern (Junts i ERC) va valorar de Marqueño el seu “profund coneixement de la realitat comarcal i de les característiques i idiosincràsia del Consell Comarcal, tant a nivell organitzatiu com social i polític“, fet que es considera bàsic “per oferir resultats immediats”. També va tenir en compte la seva experiència provada en comandament de persones i el fet que incorpora “una perspectiva externa, desvinculada de l’històric de la casa, valorada com essencial per a la realització de la gestió estratègica dels diferents departaments amb la necessària perspectiva i distància en benefici de la corporació“.

L’oposició no va posar en dubte la vàlua professional de Jordi Marqueño, però no va votar a favor del seu nomenament per entendre que és un lloc de màxima confiança del Govern. A més, la portaveu del grup comarcal socialista, Sílvia Garrido, el portaveu del PP, Cristian Escribano, el portaveu d’En Comú Podem, Sebastià Tejada, i el portaveu de la CUP, Enric Zaldo, van qüestionar el procediment seguit. De la seva banda, el portaveu d’Ara Pacte Local, Jofre Serret, va justificar la seva abstenció perquè “aquest càrrec de direcció ha d’anar molt lligat al Govern que és qui li ha de donar la confiança“.

Jordi Marqueño va ser escollit nou gerent amb el suport del Govern comarcal, les abstencions dels grups comarcals del PSC, PP, APL i Vox i els vots contraris d’En Comú Podem i CUP.

Suport a la pagesia

El Consell Comarcal empatitza amb les reivindicacions del sector primari. El Ple va aprovar una moció presentada per tots els grups comarcals, a excepció de Vox, en suport a la pagesia. L’administració comarcal considera que “cal actuar per revertir la situació en què es troba el sector primari, posant en valor la feina fonamental de produir aliments, i posant els mitjans per resoldre els problemes amb què es troba el sector: preus per sota del cost de producció pels seus productes, l’afectació de la sequera i el canvi climàtic als cultius, dificultat per tenir relleu generacional, excessiva burocratització imposada des de les diferents administracions, falta d’acompanyament per part de les administracions, danys causants per la fauna cinegètica…

En aquest sentit, el plenari comarcal va mostrar la seva solidaritat amb la pagesia i va demanar la implicació, col·laboració i coordinació de les diferents administracions. A nivell maresmenc, el text aprovat insta el Govern del Consell Comarcal a promoure les eines necessàries per recuperar espais agraris abandonats i facilitar el relleu de les explotacionn agràries actuals. També encomana a l’administració comarcal l’establiment de línies de col·laboració amb els ajuntaments maresmencs per tal de sumar esforços en el desenvolupament de mesures de suport a la pagesia local.

Vox va ser l’únic grup comarcal que no va secundar la moció. Ho va fer, tal com va expressar el seu portaveu José Casado perquè la seva formació política està en contra de l’Agenda 20-30 que “és la que esclafa al camp europeu“. El president del Consell Comarcal, Francesc Alemany, va puntualitzar que l’equilibri del planeta no ha de ser cap inpediment per avançar en polítiques agràries i que al Maresme “ens estem quedant sense pagesia perquè no hi ha relleu generacional i ens manca sól agrícola

30 punts a l’Ordre del Dia

Amb un Ordre del Dia de 30 punts i 2 d’urgència, el Ple del mes de febrer va aprovar per unanimitat la sol·licitud a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) d’una atribució de fons de 7.175.575€ per fer front a les despeses d’actuacions de reposició i millores dels sistemes de sanejament en alta durant les anualitats 2024, 2025 i 2026.

També es va aprovar un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Sant Pol de Mar per facilitar que l’Oficina Comarcal d’Habitatge faci atenció presencial al municipi un cop al mes i evitar d’aquesta manera que la ciutadania s’hagi de desplaçar a Mataró per tramitar temes relacionats amb l’habitatge.

Igualment, es van continuar aprovant convenis amb els ajuntaments maresmencs per a la prestació del programa Temps x Cures. En aquesta ocasió amb Alella, Canet de Mar, Dosrius, Òrrius, Premià de Dalt i Tiana; convenis de suport tècnic en matèria d’anàlisi sociolaboral local amb Calella i El Masnou i conveni de delegació de competències amb l’Ajuntament de Malgrat de Mar per la realització de la compra agregada d’energia elèctrica i gas natural.