Crònica del Ple del mes de març

El Consell Comarcal va celebrar ahir el Ple del mes de març, una sessió en què es va estrenar el nou gerent Jordi Marqueño i es va informar de la renúncia a l’acta de conseller comarcal de Xavier Font (Junts). Font serà substituït en el proper Ple per Antoni Subirà, regidor de Premià de Mar.

La sessió plenària va començar recordant que març és el mes de les dones. La vicepresidenta segona i consellera de Drets i Serveis a les Persones, Marta Paset, va ser l’encarregada de llegir la Declaració institucional del Dia Internacional de les Dones que defensa el 8M com a una jornada reivindicativa tota vegada que “lluitem per eliminar estereotips contra la discriminació laboral i salarial, contra la violència masclista, però sobretot per construir un canvi de paradigma amb la mirada posada en la plena igualtat d’oportunitats entre dones i homes”.

Amb un Ordre del Dia de 38 punts i 3 d’urgència, el Ple es va desenvolupar sense generar debat tota vegada que els temes ja havien estat consensuats per part dels diferents grups comarcals a la Junta de Portaveus.

Destaca l’aprovació del Pla d’Actuació Comarcal (PAC) que estableix el full de ruta d’aquest mandat. El document, que divendres passat va rebre l’informe favorable del Consell d’Alcaldies i que ha estat obert a la participació de tots els grups comarcals, conté 155 objectius repartits en 4 eixos: Acció Climàtica i territori, Drets i Serveis a les Persones, Desenvolupament Econòmic i Transparència.

El nou PAC posa especial èmfasi en les polítiques de sostenibilitat necessàries per fer front als grans reptes del Maresme: la gestió de l’aigua, la mitigació i adaptació al canvi climàtic i la gestió dels boscos i el litoral. I alinea la feina del Consell Comarcal del Maresme amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) establerts per l’Assemblea General de les Nacions Unides en el marc de l’Agenda 2030.

També destaca l’aprovació per unanimitat d’una nova convocatòria unificada de policies locals per cobrir 11 places en 6 ajuntaments del Maresme i la creació d’una borsa de personal interí per a cobrir vacants en 9 municipis de la comarca. Cal recordar que el Consell Comarcal i el Departament d’Interior van ver una prova pilot d’aquesta nova modalitat de cooperació interadministrativa fa 2 anys. L’èxit assolit ha fet que es torni a repetir experiència. Més informació en aquesta nota de premsa.

Un altre dels temes que van ser aprovats va ser el Protocol Comarcal per l’abordatge de les Violències Masclistes que ofereix un nou model d’abordatge d’aquesta xacra basat en la centralitat en els drets humans i necessitats de les dones, infants i adolescents i aporta una mirada interseccional per part de les professionals que hi intervenen.

La resta de temes tractats a la sessió plenària són els habituals de la gestió ordinària del Consell Comarcal, principalment l’acceptació de subvencions i l’aprovació de convenis amb els ajuntaments del Maresme. Així, es van aprovar els convenis per a la prestació del programa Temps x Cures en els municipis de Sant Cebrià de Vallalta i Malgrat de Mar; I convenis amb els ajuntaments de Premià de Mar i Calella perquè el Consell Comarcal es faci càrrec durant aquest any dels informes d’integració social per a l’arrelament social i per a la renovació de residència temporal.