Inici Documents Emprenedors

enrtrevistas a persones emprenedores del Maresme

Juan Márquez, fundador de MATAROBARBERSHOP

 

Sóc en Juan Márquez i el meu ofici és la barberia. Vaig començar la meva carrera als voltants de l’any 1990, i després de treballar molts anys pels altres, vaig decidir aprofitar l’experiència i la volada que viu la nostra professió per obrir MataróBarberShop, el novembre de l´any passat.

“MataróBarberShop no és només un lloc per a tallar-se els cabells”

    * Què trobem a MataróBarberShop que no trobem a altres barberies?

El servei que oferim MataróBarberShop segurament és el mateix que a la resta; el que ens diferencia són les ganes i l´entusiasme que posem a tots i cadascun dels serveis.  

    * Quan un client entra per la porta…..

Cada persona requereix una atenció diferent, tot i que treballem amb uns patrons molt marcats. Per una banda és important donar una bona recepció, oferint un cafè, té o refrescos, i d´altra és primordial l´assessorament personalitzat, escoltant tot el que et vol transmetre el client.

    * Qui et va empènyer a dur a terme aquest projecte?

Moltíssima gent, començant per la meva família i acabant per amics i clients, tots imprescindibles per a què finalment obríssim les nostres portes.

    * Per què en aquest moment?

Per diverses raons. Crec que ara tinc l´experiència i és el moment idoni per fer-ho. De fet, familiars i amics m´ho reclamaven des de fa temps. Notava la seva pressió (positiva) i això em va fer apostar-hi d´una vegada per totes.

    * Vas optar per capitalitzar la prestació de l´atur, va ser un tràmit fàcil i ràpid?

I còmode! Sobretot per la facilitat de tota la gestió.

    * Animaries a altres emprenedors a fer-ho?

Sense cap mena de dubte.

    * Com et va ajudar el Servei d´Emprenedoria del Consell Comarcal del Maresme?

Sobretot amb el seu consell i la tranquil·litat que em van transmetre en la gestió de la documentació a presentar.

    * En un sector madur com el de la barberia, què falta per veure?

No et sé dir… podríem dir que es pot combinar amb altres disciplines, esdeveniments, demostracions, … i es pot regentar un local tradicional oferint un bon servei.  

És a dir, la professió sempre tindrà sentit tant si explorem noves aliances com si optem pel negoci tradicional.

    * I en el teu cas, què et falta per fer?

Sobretot, portar a terme les idees inversemblants que tenim al cap. De moment només puc dir que no tenen res a veure amb el tall de cabell i que estem a punt de tancar acords de col·laboració amb grans marques que segurament tindran molt bona acollida pels nostres clients.  

I seguir aprenent, a nivell tècnic i a nivell empresarial.

    * Què és allò més gratificant en el dia a dia de MataróBarberShop?

Per nosaltres el més gratificant és l´ambient tan familiar que es respira a la nostra barberia.

Carme Bori, creadora de FLOW’RSPACE

La Carme Bori Esquius és la creadora d’una empresa amb un nou concepte de disseny floral: que les flors estiguin en equilibri amb l’entorn.
Per impulsar el seu projecte, es van deixar assessorar per l’associació Dones pel Futur, amb la qual col·labora el Servei d’Emprenedoria del Consell Comarcal del Maresme.
FLOW’RSPACE ha nascut amb l’objectiu de revelar l’ànima dels espais.

 


CARME BORI ESQUIUS: Dona, mare, arquitecta, consultora de Feng Shui i dissenyadora floral, em sento realitzada exercint la feina que em fa sentir  més feliç: sóc florista per vocació.
Fa uns anys, vaig entendre  quina era la meva missió a la vida: la recerca de la bellesa. Això ha pres  forma en el treball floral i en la seva disposició en els espais.

Tothom té dret a exercir el  do que la vida li ha donat, a fer alguna cosa amb tant d’amor que emocioni.
Seguir el camí que et dicta  el teu cor no és gens fàcil, va a contracorrent i sovint no trobes suport al  teu entorn… Però tot i les dificultats, et sents viva, feliç i realitzada. 

Com va sorgir la idea d’engegar Flow’rspace?

Després d’exercir d’arquitecta durant anys, em vaig quedar sense feina al 2009. Vaig començar a buscar dins meu, a través del coaching i del kundalini ioga. També em vaig formar en floristeria i ikebana i vaig treballar a Flowers by Bornay, disseny floral molt innovador. I vaig descobrir el Feng Shui.
El 2017 anava a acceptar una feina de tassadora immobiliària… Llavors es va morir el meu pare. Va ser un missatge: ara o mai! Vaig trobar feina en dues floristeries. Va ser una bogeria, amb molta feina; però jo era feliç. Fa set mesos, el traspàs de la floristeria de Barcelona m’ha canviat la vida: ara porto el meu propi negoci, Flow’rspace. Ho veig com una ajuda des de dalt…

En el teu currículum diu que ets arquitecta… com es produeix aquest canvi de 180º en la teva vida professional?

Crec que no cal dedicar-se a allò que vas triar als 18 anys; però celebro els coneixements i la sensibilitat envers els espais que m’ha donat la carrera d’arquitectura. No crec que el canvi sigui tan gran. De fet, el trobo coherent. L’únic que he fet ha estat escoltar els meus sentiments.   

«Tothom té dret a exercir 
el do que la vida li ha donat»

Com et va ajudar Dones pel Futur, a l’hora de plantejar-te el teu repte laboral?

Em van escoltar i van creure en el meu projecte. Vaig sentir la companyia i el suport d’altres dones que estaven en una situació semblant i que tenien els seus propis projectes que les il·lusionaven.

Com creus que Flow’rspace “dona veu a la visió de la societat actual a través de les dones”, que és l’objectiu principal de Dones pel Futur?

Crec que ens convé feminitzar més la societat i l’empresa: cuidar el tracte humà i la manera en què se senten els treballadors, ser més flexibles en els horaris…  

Flow’rspace promou valors  femenins: el treball amb les flors, la recerca de la bellesa, la decoració  dels espais, la connexió amb les energies de la terra… valors atribuïts a  les dones des d’antic i sovint oblidats en el món de l’empresa. 

Hem vist que vas treballar al Consell Comarcal del Maresme. Quin record tens d’aquells anys?

Van ser els meus primers passos laborals. Una època molt estimulant: ser al costat del mar fent projectes urbanístics per a la comarca. També tramitava ajuts per a l’habitatge. Aquí vaig descobrir que m’agradava el tracte amb al públic.

Quina és la finalitat del Feng Shui?

Som un cos físic, però també tenim ment, emocions i esperit. L’equilibri de tots aquests aspectes és la salut.
El Feng Shui treballa amb els elements d’un espai per equilibrar-lo amb els de la natura (Foc, Terra, Metall, Aigua i Fusta), perquè sigui el més sa possible. Aquesta disciplina i art mil·lenari oriental parteix de la idea de que un edifici neix amb unes energies en funció de l’any de construcció i de l’orientació de la façana. Si hi anem a favor, podem gaudir de tot el seu potencial; si no, fins i tot ens pot perjudicar. El Feng Shui incorpora també coneixement de geobiologia i construcció amb materials ecològics i sostenibles.

És cert que una consultoria de Feng Shui pot augmentar les vendes, fidelitzar clients i incrementar la productivitat?

Si el client veu com es decora l’habitació d’un hotel o un restaurant, amb un disseny floral Feng Shui en sintonia amb l’estació de l’any, voldrà tornar.
Un treballador que està en un despatx amb l’esquena protegida, visió de la porta, llum natural, amb la cadira fora del creuament de línies de terra, estarà a gust al seu lloc de treball, tindrà menys problemes de salut i treballarà millor.

Com es revela l’ànima d’un espai?

Un espai equilibrat mostra la seva ànima. Si està desendreçat, mal distribuït, mal il·luminat, o ple de mobles, o massa buit, o hi ha molt de soroll… no mostra tota la seva essència. El Feng Shui dona les pautes per a equilibrar aquests aspectes.

I com és una boda Feng Shui?

És per a parelles amb sensibilitat. El ram de núvia, les flors, els centres de taula… tot es dissenya tenint en compte les energies de la parella, i es busca que predominin els elements més adequats per la data i el lloc.

Cal estudiar alguna cosa per crear una empresa com la teva?

Està feta a la meva mida; necessita d’un conjunt de coneixements que, modestament, crec tenir: bon gust, visió dels espais, sentit de la bellesa, coneixements de disseny floral, vocació d’atenció al públic i, per descomptat, estudis de Feng Shui.

Has anat creixent com a empresa, des que vas iniciar l’aventura?

I tant! De ser només una idea, a tenir encàrrecs. De fer treballs florals a la taula del menjador, a tenir la meva pròpia floristeria i haver pogut atendre, aquest Nadal, un casament. I encara em queden molts somnis per complir!

Suposo que amb tanta especialització no tens gaire competència…

Floristeries n’hi ha moltes, però que equilibrin els espais amb el Feng Shui, i orientades al sector de l’Hosteleria i Benestar, és menys habitual.

Explica’ns una anècdota sobre Flow’rspace…

Va venir un noi que volia terra i adob per unes llavors i un insecticida-fungicida. Li vaig dir que fins que la planta no hi fos, no tenia gaire sentit. Però ell estava amoïnat perquè la planta no se li posés malalta. Em va fer una mica de gràcia i li vaig dir: “Però, quina planta hi vols posar?”. Llavors em va confessar que volia plantar marihuana… 

«Encara em queden
molts somnis per complir»

I la cosa més curiosa que t’ha passat des de que et dediques a això…

Més que curiosa, màgica… Una noia em va demanar un bouquet per a la seva mare. Vaig presentar la flor que hi volia posar i li va semblar bé. Llavors vaig començar a fer el ram, vaig entrar en sintonia amb les flors i em vaig emocionar de tant que gaudia amb la feina. I a la noia li va passar el mateix, es va emocionar també. Ens vam quedar les dues amb llàgrimes als ulls. Moments així fan que tingui sentit que em dediqui a aquesta feina.

En el teu negoci, tot són flors i violes?

Noooo! Hi ha molta feina feixuga que no es veu. Sobretot ara que estic sola. Amb el temps, espero tenir personal per poder dedicar-me a dissenyar Solucions Florals Integrals per a hotels, restaurants, spas, centres d’estètica, esdeveniments i celebracions. I també per poder atendre tot el camp de consultoria de Feng Shui per a aquest sector.

Eduard Calvache, creador de l’empresa CONHACHE

CONHACHE és una empresa de sonorització i lloguer d’equip per a esdeveniments de petit format, d’accés per al teixit associatiu local.

El seu creador, Eduard Calvache, ha seguit tot l’itinrerari de l’Àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal del Maresme: primer participant en el programa Joves per Emprendre, i després rebent l’Ajut d’Autoocupació de Garantia Juvenil.

 


 

EDUARD CALVACHE DELGADO: Em vaig formar en Enginyeria Elèctrica. Des de petit he estat vinculat a la música, i des de l’adolescència amb grups de música i amb associacions, com l’antic Col·lectiu de Músics del Maresme, que em va posar en contacte amb l’organització i promoció d’esdeveniments i grups de música de la zona. Al cap d’uns anys de contacte amb aquest sector, vaig decidir formar-me com a Tècnic de So i dedicar-m’hi professionalment.


Com va sorgir la idea de CONHACHE?

Després d’un temps treballant de forma professional com a Tècnic de so, em van regalar dos PAs (altaveus per al públic), i més o menys al mateix moment em va sorgir l’oportunitat d’encarregar-me del muntatge i sonorització d’un esdeveniment musical. Això va desencadenar una sèrie d’inversions en material necessari per a posar en marxa l’esdeveniment. Poc a poc, i a través del boca-oïda, em van sorgir noves oportunitats de treball pel meu compte, que van implicar la inversió en més material. Finalment, i després de molta inversió feta, vaig prendre la decisió de consolidar aquest projecte com a empresa. 

Quan temps fa que funciona?

De forma informal, des de fa 3 anys. Però és des de fa aproximadament un any que em vaig decidir a donar-li un impuls. 

I això del low cost, que està tant de moda… com es pot aplicar al teu negoci?

Hi ha dos tipus d’equips de sonorització bàsics, els equips volats i els equips estacats. Els equips volats requereixen d’una major mà d’obra, un cost del material molt més elevat, i el seu disseny està pensat per abastar grans esdeveniments. I això és el que està de moda. Jo he optat pels equips estacats, que requereixen menys mà d’obra, són més econòmics i donen molt bon resultat en petits i mitjans formats. D’aquesta manera hem pogut ajustar els preus perquè el teixit associatiu i les petites empreses hi tinguin accés. 

«Hem pogut ajustar els preus

per al teixit associatiu i les petites empreses»

Tens molta competència?

La competència existeix, però cadascuna de les empreses que oferim aquest servei té la seva idea de negoci i el seu perfil de client. Al final només es tracta de trobar el client que s’ajusti al perfil de l’empresa i a la inversa. 

És un feina estacional, o en tens tot l’any?

El servei s’ofereix durant tot l’any; però majoritàriament és a l’estiu quan hi ha més feina. La majoria d’esdeveniments que s’organitzen són a l’aire lliure i, per qüestions meteorològiques, es concentren quan fa bon temps. 

Quins són els teus objectius en els pròxims 3 anys?

Donar a conèixer CONHACHE i aconseguir una petita cartera de clients més o menys estable. Seguir formant-me per tal d’anar millorant de mica en mica el servei i seguir invertint per a mantenir l’equip i millorar-lo. 

Com ho han de fer, els clients, per entrar en contacte amb tu?

A través del telèfon 617 60 31 61, o a través del correu electrònic conhache.sonoritzacions@gmail.com 

Tens pàgina web?

No, encara no en tinc, però no ho descarto. Però de moment faig difusió a través del Facebook Conhache Sonorització d’esdeveniments. 

Cal estudiar alguna cosa per crear una empresa com la teva?

Per a oferir un servei de qualitat, sí. Com ja he dit, sóc titulat en FPGS de So per a Audiovisuals i Espectacles. A part, fer algun curs d’emprenedoria o empresa és d’ajuda. 

Com et va ajudar el Programa Joves per Emprendre del Consell Comarcal del Maresme?

Donant-me la formació complementària d’empresa que no tenia, a través de la qual vaig donar un impuls al Projecte CONHACHE. 

«Al Consell Comarcal em van donar

la formació complementària d’empresa que no tenia»

I ara, per acabar d’arrodonir l’itinerari, t’han concedit L’Ajut d’Autoocupació. Com funciona això?

Havent fet el curs d’emprenedoria i complint una sèrie de requisits, com ara estar inscrit al programa de Garantia Juvenil, i justificant un any d’alta a Autònoms. La veritat és que per a una empresa com CONHACE, que requereix d’inversions prèvies en material, l’ajut econòmic és de gran ajuda. 

Com penses invertir aquests diners?

(Riu) Ja estan invertits. En l’equip de llums, en “passacables”, en part de la furgoneta i en micròfons de pinça per a instruments de vent. 

Explica’ns alguna cosa que portis al cap en els darrers temps i que et sembli imprescindible explicar, aprofitant aquesta entrevista.

Voldria reivindicar la feina que realitzen tècnics de llums, de so i regidors d’escenari, que portem temps treballant en unes condicions precàries. Des de fa pocs mesos, s’ha creat el Sindicat Tecnicat (tecnicat.cat) que denuncia aquesta situació i treballa per a millorar-la, amb la creació properament del primer conveni del sector. 

Què li aconsellaries a la gent jove que vol crear el seu propi negoci?

Que s’ho pensin dues vegades. I si realment estan segurs, que se n’acabin d’assegurar. 

Explica’ns una anècdota sobre CONHACHE…

Tenint un cognom com el que tinc, a l’hora de dictar-lo tinc automatitzat la frase “con V y CH!”. Fent les pràctiques de so, cada setmana estava signant papers amb el tutor, i cada setmana li estava repetint la mateixa cantarella. Fins que va arribar un dia que al veure’m arribar va exclamar: “Mira, l’Edu CONHACHE!”. 

I com es canten les 40?

Amb paciència i una mitjana d’edat de més de 60. (Riu). «Cantem les 40» és una coral social de Sant Cugat del Vallès que dinamitzo i acompanyo. Ens dediquem a cantar cançons reivindicatives i de denúncia social en diferents actes senyalats. 

Et pots guanyar la vida estant sempre de festa?

Precàriament i estant a la festa dels altres. Això és un clàssic que em diuen quan estic treballant, “vinga, una hora més… No t’ho estàs passant bé? Que et convido a un cubata!”. Però ells a l’endemà es passen el matí dormint la ressaca, i jo començo el següent bolo. 

Jordi Abarca, impulsor d’un projecte de matronatació

 

Des de fa 13 anys, el Jordi es dedica a la Matronatació. És a dir: a acompanyar mares i pares en els primers contactes dels seus nadons amb l’aigua.
Per tal de consolidar el seu projecte, es va assessorar a través del Servei d’Emprenedoria de l’Àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal del Maresme.

Aquest any 2018 ha iniciat un projecte, al Balneari Caldes d´Estrac, en aigües mineromedicinals, excepcionals per al sistema immunològic del nadó i per als pares que l’acompanyen.

Em dic JORDI ABARCA ESTEVE. Sóc tècnic aquàtic.Actualment m’estic formant com a terapeuta a l’Escola de Teràpia d’Integració Psico-corporal creada per Marc Costa. També m’estic formant en Watsu, que consisteix en realitzar treball corporal dins de l’aigua.Porto temps pensant com podria abordar a través de l’aigua, a nivell terapèutic, tots els traumes o carències produïts durant la gestació: suturar una mala experiència i fer un treball de reparació, transformant, en la mesura que es pugui, un registre negatiu en registre positiu.

Com va sorgir la idea d´aprofitar el balneari per aquesta activitat?

M´agrada treballar cada sessió de matronatació amb molta cura i amb molt de respecte. En aquest sentit estava força satisfet; l´únic que faltava per fer un treball exquisit era que les aigües on treballéssim l´activitat fossin aigües no tractades químicament; o sigui, que fossin les més pures possibles. És així com finalment vaig anar a parar al balneari Caldes d´Estrac!

En què consisteix exactament l´activitat aquàtica dels nadons dins de les aigües termals?

És un treball conscient que es basa en el vincle afectiu entre pares i fills. Amb aquesta base podem desenvolupar las fases motrius, cognitives, sensorials i socials dins de les aigües termals, que estan a una temperatura de 37º, la mateixa que tenim dins de l´úter matern gràcies al líquid amniòtic.

Els nadons aprenen a nedar?

Un nen no té consciència del seu propi cos fins als tres anys, i fins al voltant dels quatre no aprendrà a nedar amb autonomia. Però, si els pares són constants amb l´activitat, en criatures que fan matronatació el procés de nedar pot arribar a avançar-se moltíssim. 

«El nadó pot guanyar autoestima, seguretat i autonomia dins i fora de l’aigua»

I quina activitat realitzen les mares i els pares?

Com que es tracta d´un treball cooperatiu entre pares i fills, fan una activitat física, ja que durant la sessió ens movem força per l´espai. Tothom surt amb una sensació de bona activitat física i, a la vegada, de relaxament i benestar.

Quina importància té la presència dels pares dins de la mateixa aigua?

És vital, ja que són les persones més importants per cada criatura. Gràcies a un bon registre del vincle afectiu, el nadó pot guanyar autoestima, seguretat i autonomia dins i fora de l´aigua per la resta de la seva vida.

Per què vas escollir aquest espai?

Perquè té forma de cova i és molt íntim. Em recorda un úter artificial. Quan entrem a l´espai a fer sessions, tenim assegurada la tranquil•litat, molt necessària per als pares i nadons. 

El balneari data del segle XIX i ofereix banys termals provinents del brollador mineromedicinal de Caldes d’Estrac. Les aigües, pures i cristal·lines, són escalfades i mineralitzades a uns 2.800 metres de profunditat i emergeixen a 38’8º, constantment, mantenint les propietats curatives i terapèutiques originals. Actuen com a relaxant muscular i antiinflamatori natural.

Són sessions individuals o en grup?

Són en un grup reduït, amb un màxim de sis criatures per sessió. Ho prefereixo així per poder donar presència i seguretat davant els dubtes que tinguin els pares. Considero que treballant amb aquestes condicions li dono qualitat a l´experiència.

Quina edat tenen els nens que venen a fer aquesta activitat?

És per a nadons de 4 a 24 mesos, sempre acompanyats per la mare o el pare. També tenim un grup per a nens i nenes de 2 a 3 anys. Aquest grup m´agrada perquè així els fills acaben de fer un vincle amb la mare i el pare dins de l´aigua.

Quanta estona s´hi passen?

Cada sessió és de 30 minuts com a màxim, ja que les aigües mineromedicinals són excel•lents. Però no més, per evitar que els pugui baixar la tensió i resulti contraproduent.

Quins beneficis sanitaris o físics té l´activitat?

A nivell físic obtindrem un bon desenvolupament psicomotor, càrdio-respiratori i cognitiu, conjuntament amb beneficis sanitaris sobre el sistema immunològic. Aquestes aigües tenen principalment quatre propietats: alleugen les afeccions de la pell i reforcen el sistema immunològic del nadó; milloren els quadres d´espasmes branquials, congestió nasal, rinitis, laringitis, bronquitis; són un estimulant cel·lular, útil en seqüeles per traumatismes i retards de consolidació i, finalment, alleugen problemes digestius, l’estrenyiment i les inflamacions de les vies urinàries. 

«Dins la nostra societat estem en un moment en que falta temps de dedicació als fills»

Cal estudiar alguna cosa per tirar endavant un projecte com aquest?

Sí que cal estudiar. Com a mínim has de tenir el títol de tècnic aquàtic. I si vols investigar més, has de fer altres formacions complementàries. Però el que cal tenir més és una autèntica vocació de treballar amb nens. Si la tens, ells ho noten de seguida.

Com et va ajudar el Programa d´Emprenedors del Consell Comarcal del Maresme?

Gràcies a la Natàlia, he obtingut, sobretot, una nova visió orientativa en fer un nou pla econòmic per poder arribar a més persones que puguin gaudir d´aquesta activitat.

Estàs satisfet de fer aquesta feina…

Gràcies a aquesta activitat he conegut gent molt especial, que actualment són grans amics i amb els qui puc compartir hobbies que no estan relacionats amb l´aigua.

Explica´ns una anècdota…

Recordo un dia que un pare va entrar a l´aigua amb el seu nadó, amb uns bolquers normals, o sigui, dels que no estan preparats per l´aigua. Quan portàvem 10 minuts de sessió, es va començar a inflar el bolquer amb dimensions descomunals fins que es va desintegrar. La feina que vam tenir de recollir tot el bolquer per tota la piscina!

El futur d´aquest negoci… el veus clar com l´aigua?

Dins la nostra societat estem en un moment en que falta temps de dedicació als fills. Gràcies a aquesta activitat, tenim l´oportunitat de parar el temps per un moment i poder gaudir d´una experiència tan especial per a tota la família que serà recordada tota la vida. I això no té preu.