Carme Bori, creadora de FLOW’RSPACE

La Carme Bori Esquius és la creadora d’una empresa amb un nou concepte de disseny floral: que les flors estiguin en equilibri amb l’entorn.
Per impulsar el seu projecte, es van deixar assessorar per l’associació Dones pel Futur, amb la qual col·labora el Servei d’Emprenedoria del Consell Comarcal del Maresme.
FLOW’RSPACE ha nascut amb l’objectiu de revelar l’ànima dels espais.

 


CARME BORI ESQUIUS: Dona, mare, arquitecta, consultora de Feng Shui i dissenyadora floral, em sento realitzada exercint la feina que em fa sentir  més feliç: sóc florista per vocació.
Fa uns anys, vaig entendre  quina era la meva missió a la vida: la recerca de la bellesa. Això ha pres  forma en el treball floral i en la seva disposició en els espais.

Tothom té dret a exercir el  do que la vida li ha donat, a fer alguna cosa amb tant d’amor que emocioni.
Seguir el camí que et dicta  el teu cor no és gens fàcil, va a contracorrent i sovint no trobes suport al  teu entorn… Però tot i les dificultats, et sents viva, feliç i realitzada. 

Com va sorgir la idea d’engegar Flow’rspace?

Després d’exercir d’arquitecta durant anys, em vaig quedar sense feina al 2009. Vaig començar a buscar dins meu, a través del coaching i del kundalini ioga. També em vaig formar en floristeria i ikebana i vaig treballar a Flowers by Bornay, disseny floral molt innovador. I vaig descobrir el Feng Shui.
El 2017 anava a acceptar una feina de tassadora immobiliària… Llavors es va morir el meu pare. Va ser un missatge: ara o mai! Vaig trobar feina en dues floristeries. Va ser una bogeria, amb molta feina; però jo era feliç. Fa set mesos, el traspàs de la floristeria de Barcelona m’ha canviat la vida: ara porto el meu propi negoci, Flow’rspace. Ho veig com una ajuda des de dalt…

En el teu currículum diu que ets arquitecta… com es produeix aquest canvi de 180º en la teva vida professional?

Crec que no cal dedicar-se a allò que vas triar als 18 anys; però celebro els coneixements i la sensibilitat envers els espais que m’ha donat la carrera d’arquitectura. No crec que el canvi sigui tan gran. De fet, el trobo coherent. L’únic que he fet ha estat escoltar els meus sentiments.   

«Tothom té dret a exercir 
el do que la vida li ha donat»

Com et va ajudar Dones pel Futur, a l’hora de plantejar-te el teu repte laboral?

Em van escoltar i van creure en el meu projecte. Vaig sentir la companyia i el suport d’altres dones que estaven en una situació semblant i que tenien els seus propis projectes que les il·lusionaven.

Com creus que Flow’rspace “dona veu a la visió de la societat actual a través de les dones”, que és l’objectiu principal de Dones pel Futur?

Crec que ens convé feminitzar més la societat i l’empresa: cuidar el tracte humà i la manera en què se senten els treballadors, ser més flexibles en els horaris…  

Flow’rspace promou valors  femenins: el treball amb les flors, la recerca de la bellesa, la decoració  dels espais, la connexió amb les energies de la terra… valors atribuïts a  les dones des d’antic i sovint oblidats en el món de l’empresa. 

Hem vist que vas treballar al Consell Comarcal del Maresme. Quin record tens d’aquells anys?

Van ser els meus primers passos laborals. Una època molt estimulant: ser al costat del mar fent projectes urbanístics per a la comarca. També tramitava ajuts per a l’habitatge. Aquí vaig descobrir que m’agradava el tracte amb al públic.

Quina és la finalitat del Feng Shui?

Som un cos físic, però també tenim ment, emocions i esperit. L’equilibri de tots aquests aspectes és la salut.
El Feng Shui treballa amb els elements d’un espai per equilibrar-lo amb els de la natura (Foc, Terra, Metall, Aigua i Fusta), perquè sigui el més sa possible. Aquesta disciplina i art mil·lenari oriental parteix de la idea de que un edifici neix amb unes energies en funció de l’any de construcció i de l’orientació de la façana. Si hi anem a favor, podem gaudir de tot el seu potencial; si no, fins i tot ens pot perjudicar. El Feng Shui incorpora també coneixement de geobiologia i construcció amb materials ecològics i sostenibles.

És cert que una consultoria de Feng Shui pot augmentar les vendes, fidelitzar clients i incrementar la productivitat?

Si el client veu com es decora l’habitació d’un hotel o un restaurant, amb un disseny floral Feng Shui en sintonia amb l’estació de l’any, voldrà tornar.
Un treballador que està en un despatx amb l’esquena protegida, visió de la porta, llum natural, amb la cadira fora del creuament de línies de terra, estarà a gust al seu lloc de treball, tindrà menys problemes de salut i treballarà millor.

Com es revela l’ànima d’un espai?

Un espai equilibrat mostra la seva ànima. Si està desendreçat, mal distribuït, mal il·luminat, o ple de mobles, o massa buit, o hi ha molt de soroll… no mostra tota la seva essència. El Feng Shui dona les pautes per a equilibrar aquests aspectes.

I com és una boda Feng Shui?

És per a parelles amb sensibilitat. El ram de núvia, les flors, els centres de taula… tot es dissenya tenint en compte les energies de la parella, i es busca que predominin els elements més adequats per la data i el lloc.

Cal estudiar alguna cosa per crear una empresa com la teva?

Està feta a la meva mida; necessita d’un conjunt de coneixements que, modestament, crec tenir: bon gust, visió dels espais, sentit de la bellesa, coneixements de disseny floral, vocació d’atenció al públic i, per descomptat, estudis de Feng Shui.

Has anat creixent com a empresa, des que vas iniciar l’aventura?

I tant! De ser només una idea, a tenir encàrrecs. De fer treballs florals a la taula del menjador, a tenir la meva pròpia floristeria i haver pogut atendre, aquest Nadal, un casament. I encara em queden molts somnis per complir!

Suposo que amb tanta especialització no tens gaire competència…

Floristeries n’hi ha moltes, però que equilibrin els espais amb el Feng Shui, i orientades al sector de l’Hosteleria i Benestar, és menys habitual.

Explica’ns una anècdota sobre Flow’rspace…

Va venir un noi que volia terra i adob per unes llavors i un insecticida-fungicida. Li vaig dir que fins que la planta no hi fos, no tenia gaire sentit. Però ell estava amoïnat perquè la planta no se li posés malalta. Em va fer una mica de gràcia i li vaig dir: “Però, quina planta hi vols posar?”. Llavors em va confessar que volia plantar marihuana… 

«Encara em queden
molts somnis per complir»

I la cosa més curiosa que t’ha passat des de que et dediques a això…

Més que curiosa, màgica… Una noia em va demanar un bouquet per a la seva mare. Vaig presentar la flor que hi volia posar i li va semblar bé. Llavors vaig començar a fer el ram, vaig entrar en sintonia amb les flors i em vaig emocionar de tant que gaudia amb la feina. I a la noia li va passar el mateix, es va emocionar també. Ens vam quedar les dues amb llàgrimes als ulls. Moments així fan que tingui sentit que em dediqui a aquesta feina.

En el teu negoci, tot són flors i violes?

Noooo! Hi ha molta feina feixuga que no es veu. Sobretot ara que estic sola. Amb el temps, espero tenir personal per poder dedicar-me a dissenyar Solucions Florals Integrals per a hotels, restaurants, spas, centres d’estètica, esdeveniments i celebracions. I també per poder atendre tot el camp de consultoria de Feng Shui per a aquest sector.