Durant un mes la maduixa serà la protagonista de la gastronomia al Maresme

Hi participen 40 restaurants de Canet, Sant Pol, Arenys de Munt, Sant Iscle i Sant Cebrià de Vallalta

 
 


Els ajuntaments de Canet de Mar, Sant Pol de Mar, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta i Arenys de Munt organitzen un any més la Diada de la Maduixa de la Vallalta, que aquest any arriba a la seva 4a. edició i que se celebra el diumenge 6 de maig conjuntament als cinc pobles. Aquest any, la diada compta amb el suport del Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme, que hi ha col·laborat amb l’
edició de la publicació que recull el conjunt d’activitats programades
i els restaurants de cada municipi que participen en les jornades gastronòmiques.


La Diada de la Maduixa se celebra des de fa uns anys pel mes de maig per tal de promocionar aquest fruit i també com a reconeixement als pagesos que encara el conreen malgrat la crisi que pateix el sector. Tot i que el maduixot del Maresme és el producte estrella d’aquesta zona i és reconegut arreu per la seva qualitat, el seu conreu es troba en un moment molt delicat amenaçat com està per la competència d´altres varietats més econòmiques però de menys qualitat. Els pobles organitzadors, que tenen en comú el cultiu de la maduixa com a eix central de la seva agricultura, organitzen tot un seguit d´activitats relacionades amb aquest fruit típic de l´Alt Maresme per tal de potenciar-lo. Algunes de les activitats que s’estan preparant per l’edició d’aquest any són fires, actuacions, espectacles, degustacions, tallers i altres activitats relacionades amb la maduixa…. Per facilitar que tothom pugui visitar els diferents pobles i participar en totes les activitats s´han disposat diversos mitjans de transport gratuïts que circulen durant tota la jornada. Les Jornades Gastronòmiques A banda de la Diada de la Maduixa, entre el 27 d´abril i el 27 de maig la majoria dels restaurants dels cinc municipis oferiran les Jornades Gastronòmiques de la Maduixa. En total hi participen una quarantena de restaurants que ofereixen un seguit de plats elaborats amb la maduixa com a protagonista. Les Jornades Gastronòmiques tenen la voluntat de portar als paladars més exigents la maduixa de la Vallalta durant l´època que gaudeix de totes les seves qualitats. Una mica d´història Històricament els municipis de Sant Cebrià de Vallalta i Sant Iscle de Vallalta celebraven les seves fires de la maduixa corresponents entre finals del mes d´abril i el primer diumenge de maig. Així va ser fins que a partir de l´any 2004 van unir els seus esforços i van acabar celebrant la Diada de la Maduixa a la Vallalta el mateix dia. D´aquesta manera es va oferir un programa d´activitats més ampli en els seus recintes firals i es van poder connectar a través d´un trenet turístic. El creixement que va agafar la Fira després de ser organitzada de manera conjunta i la major implicació a nivell territorial va suposar l´adhesió de Sant Pol de Mar l´any 2005. Des de l´any passat s´hi van sumar també Canet de Mar i Arenys de Munt, municipis molt arrelats a aquest cultiu. El conreu de la maduixa a la zona de la Vallalta es remunta als anys 70 del segle XX i va tenir el seu màxim esplendor durant els primers anys de la dècada dels 80. En aquell temps, les maduixes de la Vallalta van arribar als mercats d´Europa i el 80% de la producció de l´Estat espanyol es feia a l´Alt Maresme. La peculiar orografia, turons amb pendents molt pronunciades i orientades cap al sol, van afavorir l´expansió d´aquest conreu. Però aquest floriment agrícola no va durar més enllà dels anys 90. L´entrada amb força de les maduixes de Huelva i del Marroc van comportar la desaparició de moltes explotacions. Tot i això, encara queden camps dedicats a la maduixa que s´han especialitzat per tal d´oferir una excel·lent qualitat. Per aquesta raó, si tasteu la maduixa del Maresme, anomenada Pájaro, veureu com és aromàtica, dolça, intensa i fresca. Té gust de maduixa, com les d´abans. I només se’n troba en els restaurants de qualitat.
 
Imatge de la roda de premsa de presentació de la jornada de la maduixa . La presentació va anar a càrrec de Manuel Mombiela, alcalde de Sant Pol de Mar; Jaume Borrell, alcalde de Sant Cebrià de Vallalta; Maribel Mozas, regidora de Comerç, Turisme i Festes de l’ajuntament d’Arenys de Munt; Marisol Pacheco, regidora de Turisme i Promoció Econòmica de l’ajuntament de Canet de Mar i Carles Rocabert, president del Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme.