El CCM destinarà més de 5 milions d´euros al curs escolar 2007/2008

El Consell Comarcal del Maresme ja té a punt els serveis de transport escolar i de menjador escolar perquè el curs 2007/2008 pugui començar amb plena normalitat el proper 12 de setembre, dia en el qual s´incorporaran a les aules de la nostra comarca uns 65.000 alumnes.


El Consell Comarcal del Maresme ampliarà aquest curs les seves competències en matèria d´educació. La Generalitat li ha delegat la gestió del servei d´acollida dels alumnes d´educació infantil del Maresme que es veuen afectats per l´aplicació de la sisena hora a primària. D´aquest servei es poden beneficiar les famílies que tenen fills a educació infantil i a primària amb horaris d´inici o d´acabament de la jornada lectiva diferents i que no es queden a dinar a l´escola.

El servei d´acollida dels infants que reuneixen aquests requisits és gratuït per a les famílies. El CCM hi destinarà 342.000 euros.

A banda d´aquest servei que és la principal novetat del curs 2007-2008, el Consell Comarcal del Maresme continua gestionant el transport escolar i la concessió de beques i ajuts a tota la comarca. A més, també gestiona el menjador escolar d´aquells centres docents que ho han sol·licitat i dóna suport als ajuntaments i a les associacions de mares i pares en la gestió de les actitivitats extraescolars.

Transport de 3.000 alumnes
Pel que fa al transport escolar, el Consell Comarcal gestiona el trasllat fins el centre docent d´aquells alumnes que han de canviar de municipi per assistir a classe. Aquesta modalitat de transport, anomenat “obligatori”, està subvencionat al 100%.

El transport que es realitza dins d´un mateix municipi per traslladar els estudiants que viuen allunyats del centre docent  està considerat com a “no obligatori” i no té finançament per cobrir el 100% dels serveis.

Aquest curs escolar, prop de 3.000 estudiants de 45 centres docents seran usuaris del servei de transport escolar. D´aquests, 1.400 són alumnes de primària, 1.100 són estudiants de secundària, 80 de batxillerat i 347 d´educació especial. El servei es presta amb 52 autocars i 70 monitors i monitores.

Com en anys anteriors, el Consell Comarcal ha demanat la col·laboració dels Mossos d´Esquadra i de les policies municipals per garantir la seguretat dels trajectes. A més, el propi CCM realitza inspeccions al llarg del curs.

2.100 usuaris de menjador escolar
El menjador escolar s´ha convertit en una necessitat social. Cada curs més alumnes han d´utilitzar aquest servei, principalment per les necessitats horàries de les famílies. Aquest curs, el Consell Comarcal del Maresme prestarà el servei a 25 centres docents i servirà el dinar a 2.100 alumnes. D´aquests, 900 són d´ESO i 1.200 són de primària. Hi treballen 90 persones com a monitors/es de menjador i de lleure.

El servei que ofereix el CCM és flexible i s´adequa a les necessitats de cada escola. Així, els menús s´elaboren a la cuina del mateix centre escolar o se serveixen en format càtering a aquells centres que no disposen de cuina. El concessionari del servei és Cuina Serhs.

En els menjadors gestionats pel CCM se serveixen menús avalats per la Generalitat de Catalunya, basats en la dieta mediterrània i que intenten introduir hàbits alimentaris saludables en els infants i en els joves. A més, s´atén la diversitat, tot respectant les situacions personals dels comensals en funció de prescripcions mèdiques o costums religiosos.

Els usuaris paguen 5.95 euros. Aquest preu inclou el menú i el cost del monitoratge.

Tot i això, els alumnes de secundària que s´han de desplaçar de municipi per assistir a classe tenen subvencionat el  servei de menjador escolar. El CCM hi destinarà aquest curs 3.155.735 euros. En aquesta xifra s´inclou també la partida d´ajuts individuals de menjador  per a alumnes amb necessitats socioeconòmiques i geogràfiques. 

Beques i ajuts
L´atorgament de beques i ajuts individuals es treballa conjuntament amb els serveis socials dels diferents ajuntaments de la comarca. Segons ha explicat en roda de premsa el conseller delegat de Promoció Econòmica i Serveis Educatius, Bernat Costas, aquest curs les beques seran de 438 euros per alumne i curs en l´educació infantil de segon cicle i en l´educació primària i de 262 euros per alumne i curs en l´educació secundària.

El curs passat es van presentar 3.539 sol·licituds i es van atorgar 2.934 ajuts. Per aquest curs s´han presentat, fins el moment, 4.341 sol.licituds, això suposa un increment de sol·licituds del 22%.

Qualitat certificada
El treball que es realitza des dels serveis educatius del Consell Comarcal del Maresme estan sotmesos a constants controls de qualitat. A més, des de fa dos anys s´està potenciant el segell de qualitat QAI10 que avalua els deu punts que es consideren bàsics per assolir un nivell òptim de qualitat a les activitats de lleure de migdia i d´extraescolars. Aquest curs és previst incloure-hi el servei de monitoratge del transport escolar.

Dins el seguiment de la qualitat certificada, el QAI 10 és l´eina principal del servei de suport a la gestió de les activitats extraescolars que ofereix el CCM als ajuntaments i a les associacions de mares i pares d´alumnes. Actualment els ajuntaments adherits són: Alella, Teià, Premià de Dalt, Sant Vicenç de Montalt, Arenys de Munt i Caldes d´Estrac.

Durant el curs passat, el servei va fer un seguiment “in situ” de les activitats extraescolars i de migdia programades a 40 escoles de la comarca, va certificar 6 empreses de lleure i n´hi ha 3 més en procés.