El joves, els més afectats per l’augment de l’atur al Maresme durant el mes de setembre

 

La xifra de persones aturades al Maresme s’ha incrementat en 513. Segons l’anàlisi fet per l‘Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal, un 45% de les noves inscripcions als serveis d’ocupació són de joves d’entre 16 i 24 anys. Percentualment, l’augment ha estat de l’1,83%, un increment inferior al 2,66% registrat en el mateix període de l’any passat. El total de maresmencs i maresmenques que cerquen feina és de 28.609.

Setembre és un mes que històricament ens deixa un increment de l’atur. Tot i això, les xifres d’aquest any han sigut menors que les registrades en períodes anteriors i la compartiva interanual és positiva tota vegada que ha baixat en 4.150 el nombre total de maresmencs i maresmenques registrats com a demandants d’ocupació. 

El volum més important de persones aturades es concentra en el col·lectiu més gran (de 55 a 64 anys) seguit del de 45 a 54 anys. Entre tots dos sumen el 57,6% del total de persones sense feina a la comarca. Tot i això, el col·lectiu on ha incidit més l’increment mensual de la desocupació ha estat entre el més joves. Del total de 513 noves inscripcions, 233 (el 45,4%).

L’anàlisi per sectors econòmics evidencia que la construcció és l’únic que ha registrat una davallada de l’atur. La resta ha comptabilitzat increments que, percentualment, oscil·len entre el 5,86% de SOA (sense ocupació anterior) i el 0,82% de la indústria.

Les dades municipals indiquen que l’increment de la desocupació s’ha concentrat en 17 de les 30 poblacions del Maresme. Òrrius i Sant Cebrià de Vallalta no han registrat cap modificació respecte al mes anterior i les xifres han disminuit a Alella, Arenys de Munt, Cabrera de Mar, Dosrius, El Masnou, Montgat, Sant Vicenç de Montalt, Teià, Tiana, Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar. La comparativa interanual només reflecteix increment de l’atur a Òrrius.

Pel que fa a taxa d’atur, la comarcal se situa en el 14,33% i manté substancials diferències entre municipis. Els que es troben sota el 10% són Alella, Cabrera de Mar, Cabrils, Teià, Tiana i Vilassar de Mar. En canvi, superen la mitjana maresmenca Mataró, Palafolls, Pineda de Mar, Premià de Mar, Sant Cebrià i Sant Iscle de Vallalta, Santa Susanna i Tordera.

Podeu ampliar aquesta informació en la següent infografia interactiva del Report d’Atur i consultar les dades en excel CLICANT AQUÍ