El Maresme constitueix la Comissió Commemoració 1713-1714 per estudiar i divulgar el paper de la comarca en aquest període

 
12 municipis i el Consell Comarcal, a través de l’Arxiu Comarcal del Maresme, han constituit la Comissió Maresme Commemoració 1713-1714 per impulsar estudis històrics sobre el paper protagonista que van tenir les diferents poblacions de la comarca a la Guerra de Successió espanyola. La Comissió, que està oberta a la incorporació de més municipis, s’ha presentat en el marc de la celebració de la Setmana Internacional d’Axius i ha programat tota una sèrie d’activitats per divulgar aquest període tant important de la nostra història.

La Comissió Maresme Commemoració 1713-1714, coordinada pel Museu Arxiu de Vilassar de Dalt i l’Arxiu Comarcal del Maresme,  la integren els ajuntaments d’Alella, Arenys de Mar, Caldes d’Estrac, Calella, Canet de Mar, Dosrius, Malgrat de Mar, El Masnou, Mataró, Montgat, Sant Pol de Mar i Vilassar de Dalt. Alcaldes i regidors d’aquests municipis, acompanyats de la directora dels Serveis Territorials a Barcelona del Departament de Cultura de la Generalitat, Maria Àngels Torras, de la Consellera de Benestar Social i Educació del Consell Comarcal, Neus Serra, i del director del Museu d’Història de Catalunya, Agustí Alcoberro, van assistir a la presentació pública de la Comissió.

Aquesta és una iniciativa comarcal que sorgeix en el marc de la commemoració dels tres-cents anys de la fi del setge de Barcelona, l’11 de setembre de 1714, com el darrer episodi de la Guerra de Successió espanyola. Tot i les fortes implicacions que va tenir el Maresme, és un període poc estudiat. Especialment rellevants van ser el desembarcament de les tropes dels partidaris de l’arxiduc Carles a les costes del Maresme, com a conseqüència del Pacte de Gènova (1705); el desembarcament i estada d’Isabel Cristina de Brunswick el 1708 a Mataró, on la va visitar l’arxiduc; i l’ocupació per part de les tropes borbòniques el 1713 que va provocar fortes convulsions socials en un territori que era una de les columnes clau de l’austriacisme català, però on també hi havia un important nucli borbònic.

La commoració al Maresme dels tres-cens anys de la fi del setge de Barcelona ja té tota una sèrie d’activitats programades a les quals s’hi aniran sumant més propostes.

Podeu consultar el programa, clicant sobre la imatge: